Going Digital: Keep in mind

on

Over het nut van bewaren van (digitale) informatie.

Wat is het nut van bewaren van (digitale) informatie?  Digitale media, en in het bijzonder social media, is bijzonder vluchtig en snel. Er ontstaan steeds meer toepassingen voor bedrijfsactiviteiten en steeds meer bedrijven gebruiken social media om je te verleiden tot het kopen van producten. De mogelijkheden hiervoor nemen snel toe.

In deze aflevering van mijn serie Going Digital ga ik in op bovenstaande vraag. Zeker als je bedrijfsmatig actief bent via social media, zijn er een paar belangrijke aandachtspunten. Soms wil je informatie terug kunnen halen, maar is het met geen mogelijkheid meer terug te vinden. Bijvoorbeeld omdat de informatie definitief verwijderd is, of omdat de drager niet meer te gebruiken is; denk aan een gecrashte USB-stick of harde schijf. Op andere momenten wil je informatie het liefst zo snel mogelijk kwijt, maar krijg je het met geen mogelijkheid meer verwijderd. Terwijl je het recht hebt om digitaal vergeten te worden….

Als je meer en vaker digitaal zaken gaat doen, is het belangrijk om informatie op een goede, duurzame manier te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan bankafschriften, die door de bank vaak maar 15 maanden online te benaderen zijn. Voor je belastingaangifte moet je vijf (als je particulier bent) of zeven jaar (als je een bedrijf hebt) na de aangifte nog bedragen kunnen aantonen. Download dus minimaal één keer per jaar je bankafschriften en bewaar ze zodanig dat je ze na al die jaren nog weet te vinden en kan gebruiken.

Wil je meer tips? Bekijk de video en laat me door het posten van een reactie weten wat je er aan hebt gehad.

Mijn andere bijdragen op MICwatching gaan over mentale veerkracht en de wereldwijde omwenteling die gaande is in het internetgebruik, met de kansen die daar voor e-commerce bedrijven uit ontstaan.

Wil je meer weten? Neem een kijkje op mijn auteurspagina.

De uitgelichte afbeelding is te vinden via The Internet Archive. Op deze site is ook informatie te vinden over de Wayback Machine en andere vormen van bewaren van digitaal materiaal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *