Social media slecht voor zelfbeeld?

on

Phoebe Connop is 16 en heeft veel contact op internet met een Aziatische jongen. Ondanks dat de twee elkaar nog nooit hebben gezien, noemt ze hem haar vriendje. Om indruk te maken op haar schoonouders, bewerkt ze een foto van zichzelf. Ze geeft zichzelf een iets donkerdere huid en een hoofddoek. Ze stuurt deze foto naar haar vrienden en zegt dat ze met zo’n uiterlijk misschien haar schoonouders voor zich kan winnen. Ondanks dat ze de foto in een privé chat met haar vrienden deelt, belandt hij op het internet. Er komen veel reacties op, ook negatieve reacties. Om meer negatieve reacties van de Aziatische gemeenschap te voorkomen beroofd ze zichzelf van het leven.

Dit lijkt gewoon een sterk verhaal, maar helaas is dit een waargebeurd dramatisch verhaal.

Naast dit verhaal van Phoebe zijn er nog talloze verhalen van jongeren die elke dag te maken krijgen met de negatieve effecten van social media. We wisten al dat social media een groot negatief effect kan hebben op de schoolprestaties van jongeren, maar hoe groot is het effect van social media nou echt op het zelfbeeld van deze jongeren?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna de helft van de jongeren (47%) vindt dat social media een negatieve invloed heeft op meerdere onderdelen van hun leven. Ze kunnen zich minder goed concentreren, presteren slechter op school en sommige geven toe er soms onzeker van te worden.

Waarom dan toch door gaan met het vele gebruik van social media zou je denken? Daar is een hele simpele reden voor; ze zijn verslaafd.

Verslaafd zijn aan social media is onder meisjes een groter probleem dan onder jongens. Dit komt doordat meisjes social media vaak gebruiken om contact te onderhouden en jongens gebruiken het vooral voor entertainment. Zo hebben meisjes het gevoel dat ze snel moeten reageren bij nieuwe berichten, en gebruiken jongens social media vooral wanneer het hen zelf uitkomt.

Daarnaast krijgen meisjes vaak een goed gevoel als anderen hun post liken, retweeten of sharen. Het aantal likes op een post is voor meisjes van groot belang. Zij zien likes echt als kleine complimentjes. Maar wanneer ze een keer niet zoveel likes of reacties krijgen, twijfelen ze meteen aan zichzelf.

Is er dan iets wat wij als maatschappij hier aan kunnen doen? Het Europees parlement bemoeit zich er in ieder geval wel mee. Vanaf 2018 mogen kinderen onder de 16 jaar niet meer meedoen op Twitter, Facebook of Instagram zonder toestemming van de ouders. In Nederland bestaat al een soortgelijke wet, maar die wordt vrijwel niet gehandhaafd. Dit is dus een manier om er mee om te gaan, maar volgens Justine Pardoen (eigenaar bureau Jeugd en Media) is dit vooral de verkeerde manier. Het hangt volgens Pardoen af van het kind, de situatie en het soort inhoud. Ze zegt daarentegen dat ouders wel veel invloed kunnen hebben. Wanneer ouders interesse tonen en regelmatig vragen stellen over social media, gaan kinderen naar hun eigen gedrag kijken door de ogen van hun ouders. Hierdoor leren ze bijvoorbeeld empathie en gewetensontwikkeling en dit kan er dan weer voor zorgen dat kinderen minder snel pesten op het internet.

Een andere mogelijke oplossing is ‘’mediawijsheid’’ onderdeel te laten worden van de eindtermen op het lager onderwijs. Hierin kunnen we kinderen kennis laten maken met de mediawereld en hen leren wat wel en niet gepast is op het internet. Naast deze mediawijsheid is een hulplijn voor kinderen die te maken hebben met cyberpesten ook een goed idee. Een eenvoudige hulplijn waar jongeren met mensen kunnen praten over alles wat er zich afspeelt op internet.

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Maaike Kooijman schreef:

  Interessant! Vooral die scheiding tussen meisjes en jongens vind ik opvallend. Overigens denk ik niet dat die regel helpt, het zal wel vrij makkelijk zijn om ‘Ik heb toestemming van mijn ouders’ aan te klikken als je dat niet hebt…

 2. thomasbouwens schreef:

  Inderdaad een gigantisch probleem. Ik denk echter niet dat de oplossingen een dermate verandering in gedrag van de doelgroep opwekken. Probleem was vroeger al aanwezig bij MSN, vervolgens PP2G en Hyves and so on and so on… Goed artikel in ieder geval!

 3. Lois Visser schreef:

  Hi Thomas,
  Ja dat moeten we gaan zien.. Ik weet in ieder geval dat we niet kunnen gaan stilzitten en niks doen. Les in ‘mediawijsheid’ geven op de middelbare school zou nog wel een verandering teweeg kunnen brengen. Kinderen zijn zich vaak niet bewust van het leed dat ze veroorzaken. Door ze dit te laten zien maak je ze wel bewust. Ook is het denk ik goed om de kinderen een ‘training’ te geven in het communiceren op social media. Er moet echt bewustwording worden gecreëerd en daar zijn wij als mediaprofessionals, onderwijsinstellingen en ouders verantwoordelijk voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *