Drones voor de optimalisatie van landbouw

on

Op bijna alle fronten wordt digitale techniek ingezet om efficiënter en effectiever te werk te gaan. In de landbouw heeft deze ontwikkeling even op zich laten wachten. Maar nu begint ook hier de digitale revolutie door te dringen.

 

Hoewel het bedrijf ‘Sensefly’ al in 2009 de mapping drone ontwikkelden (mapping = het in kaart brengen van de akker met behulp van een drone) is het pas sinds 2014 een feit op de Nederlandse markt. Op dit moment wordt de drone door tweehonderd Nederlandse telers ingezet. De informatie die de drone levert zorgt voor een hoop extra winst en kan de kosten aanzienlijk omlaag brengen.

 

Dit wordt bereikt door de akker in kaart te brengen door met de drone verschillende bodemscans te maken. Dronefabrikant Parrot heeft hier een speciale camera voor ontwikkeld: de ‘Sequoia’. Deze camera heeft het formaat van een ‘GoPro’ en is uitgerust met een multi spectrale infraroodcamera.  Met deze informatie kun je irrigatie controleren, het gebruik van pesticiden optimaliseren en voedseltekorten detecteren.

 

Preciesielandbouw

 

Door de dronebeelden te combineren met de bodemscans kan de akker veel preciezer worden bemest. De scan laat de teler zien welke gedeeltes van de bodem nog vruchtbaar zijn en welke meer mest nodig hebben. Voorheen werd er overal gelijk bemest en werd er dus een grote hoeveelheid mest verspild door ook de stikstofrijke stukken te voorzien van mest. Met te veel mest steken bijvoorbeeld aardappelplanten meer energie in het ontwikkelen van loof dan in de knollen.

 

Betere schatting van de opbrengst

 

Door de akkers te bekijken met een infraroodcamera kan de voortgang van het gewas worden gemonitord. Zo kan de opbrengst goed in kaart worden gebracht en de oogst tot in detail worden gepland.  Na het verzamelen van de gegevens met de camera is het belangrijk om een goede analyse te maken van de verzamelde data, hier is speciale software voor ontwikkeld. Voorbeelden van de analyseprogramma’s zijn Pix4Dmapper Pro, MicaSense en Airinov.

Deze manier van landbouw wordt ook wel ‘akkerbouw 2.0’ of ‘precisielandbouw’ genoemd. Alle informatie over het weer, het gewas, de bodem, onkruid en zelfs over de insecten kunnen nu worden gemeten. Deze waardevolle data wordt dan weer ingezet om de akkers zo precies mogelijk te bemesten te bewateren en te oogsten. Door deze preciesielandbouw in te zetten kan de boer dus met minder middelen een betere oogst behalen.

 

Drones voor de besproeiing van gewassen

 

Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied is DJI’s Agras MG-1 ‘octocopter’. Deze drone is op dit moment alleen nog maar te koop in China en Korea voor een prijs van zo’n $15.000,-. Deze drone kan behalve de bodem scannen ook de bodem zeer gericht besproeien met kunstmest en pesticide. De tank kan 10 kg vloeistof houden en bedekt een gebied van 4000 tot 6000 vierkante meter in 10 minuten.

 

 

De regelgeving

 

“modelluchtvaartuig: luchtvaartuig, niet in staat een mens te dragen, en uitsluitend gebruikt voor luchtvaartvertoning, recreatie of sport.”

Definitie volgens het Nederlands wetboek

 

De drones vallen onder het kopje modelvliegen, de regelgeving omtrent drones liep tot voorkort achter op de digitale ontwikkelingen.

Sinds 1 juli 2016 is de wetgeving met betrekking tot drones aangepast. Het is de minidrone regeling, deze regeling is bedoeld voor het beroepsmatig vliegen met drones. Voor die tijd was het nog bijna onmogelijk om vluchten te maken met een commerciële doelstelling. Nog steeds zijn er veel eisen waaraan moet worden voldaan als je met een drone op commerciële basis wilt vliegen.

Er zijn verschillende documenten die moeten worden goedgekeurd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu voordat je op commerciële basis mag gaan vliegen.

 • Een bewijs van luchtwaardigheid
 • Een bewijs van inschrijving (in het luchtvaartregister)
 • Een bewijs van bevoegdheid
 • Een bedrijfshandboek
 • Een verzekering (specifiek voor drone gebruik)

 

Het kost dus nog aardig wat tijd om aan al deze voorwaarden te voldoen maar het is de investering meer dan waard. Nu de wetgeving betreft het gebruik van pesticiden steeds meer wordt aangescherpt en er dus steeds minder van gebruikt mag worden is het van cruciaal belang dat de toegestane hoeveelheid op de juiste plekken wordt toegepast.

Nog even op een rijtje wat je nodig hebt om in te springen op de laatste trend ‘precisielandbouw’:

 1. Een drone
 2. Een multispectrum camera
 3. Software om de verzamelde data te analyseren
 4. Een certificaat waar je beroepsmatig met een drone mag vliegen

 

Welke nieuwe ontwikkelingen op het gebied van landbouw kunnen we nog meer verwachten en welke problemen hebben ook een oplossing nodig?

Kortom hoe kunnen we technieken gebruiken om een duurzame vorm van landbouw te bereiken? Praat mee in de comments!

Laten we onze kennis delen en zoveel mogelijk nieuwe technieken toepassen om een duurzame wereld te creëren!

Lees ook mijn andere artikelen:

Transparantie in de landbouw

De toekomst van ons eten

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. karinkuilboer schreef:

  Hallo Geranne, wat een goede oplossing zo’n drone die kan analyseren of mest op een bepaalde plek wel nodig is en op een andere plek niet. Overbemesting is een probleem voor de aarde en alles wat dat tegen gaat is goed. Ook zou er gerichter water kunnen gegeven worden in droge periodes.
  Ik kan me zo voorstellen dat de veeteelt van koeien en schapen op het land ook de drones kunnen inzetten tijdens de kalver- en lammertijd. Ik weet dat mijn tante vaak extra zorg heeft aan de allerjongste die in het land staan. Eten ze genoeg, is hun lichaamstemperatuur goed? Hoe zie jij dat?

 2. gerannekiezebrink schreef:

  Hoi Karin, Dat is inderdaad een goede manier om ook een drone in te zetten. De camera is daar namelijk heel geschikt voor. Met een warmte camera zou je vanuit de lucht kunnen zien welke lichaamstemperatuur een kalf heeft en een inspectie met een drone over het weiland kost al snel minder energie en tijd dan met een tractor over het land rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *