De beste programma’s voor vormgeving en bewerking

on

Als grafisch vormgever moet je handig zijn met bepaalde programma’s. Er zijn een heleboel programma’s waarmee je kan ontwerpen, maar welke zijn nou het fijnst om mee te werken? Ik vroeg het aan een aantal grafisch vormgevers en eigenlijk stond bij iedereen bovenaan hun lijstje de programma’s van Adobe: Illustrator, Indesign en Photoshop. Ikzelf gebruik deze programma’s ook graag en vind het erg fijn werken. Veel afwisseling in programma’s zat er niet in. Natuurlijk zijn er veel gratis programma’s waarmee je kan vormgeven maar als je echt professioneel wil ontwerpen, ontkom je er niet aan om toch een licentie te kopen.

 1. Adobe programma’s

Het fijne aan de ontwerpprogramma’s van Adobe is dat ze allemaal dezelfde opmaak hebben. Tools staan ongeveer op dezelfde plek en je werkomgeving ziet er ook redelijk hetzelfde uit. Hierdoor kan je gemakkelijk met alle programma’s werken. De drie meest gebruikte vormgeefprogramma’s van Adobe zijn Illustrator, Indesign en Photoshop.

Adobe Illustrator

Illustrator wordt vooral gebruikt bij het ontwerpen van logo’s en huisstijlen. Je werkt met ‘vector bestanden’. Dit houdt in dat je het bestand kan vergroten of verkleinen zonder dat je pixels krijgt of je ontwerp onscherp wordt.  Zo kan je jouw logo maken van klein in de hoek van het papier tot zo groot dat het op je (eventuele) bedrijfspand past. Daarnaast zijn er onwijs veel tools te vinden in illustrator waardoor alles mogelijk is. Toen ik begon te werken met Illustrator was ik nog behoorlijk verdwaald in het programma. Maar omdat het zo’n veelgebruikt programma is onder grafisch vormgevers staan er ontzettend veel gratis tutorials online waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe het programma werkt. En omdat ik wel al kennis had van Adobe Indesign wist ik wel al waar ik de tools kon vinden binnen het programma.

illu

Adobe Indesign

Wil jij graag ontwerpen in de print media? Gebruik dan Adobe Indesign! Met dit programma maak je folders, tijdschriften, boeken, posters en nog veel meer. De werkomgeving ziet er hetzelfde uit als Adobe Illustrator en de tools spreken eigenlijk voor zich. Omdat je niet vrij kan illustreren in Indesign, worden deze meestal gemaakt in Illustrator en vervolgens gebruikt in Indesign. Teksten opmaken en vormgeven wordt gedaan in Indesign. Je hebt hier ontzettend veel mogelijkheden voor en ook kan je speciale teksteffecten creëren. Ook dit programma wordt onder grafisch vormgevers veel gebruikt, dus er staan veel handige tutorials online. Omdat dit programma vooral voor tekst gemaakt is, maken ook veel schrijvers gebruik van dit programma.

indi

Adobe Photoshop

De naam zegt het al, dit programma wordt gebruikt voor foto’s te bewerken. Het bewerken en verbeteren van foto’s wordt veel gedaan in de media. Bijna elke foto is mooier gemaakt dan de werkelijkheid. En met dit programma is het ook ontzettend makkelijk om te doen. De opties en functies binnen het programma zijn eindeloos en daarom wordt het ook zo veel gebruikt. Photoshop is een pixelbewerkingsprogamma, waardoor je de foto kan bewerken tot op pixelniveau. Photoshop gebruikt het bestandstype PSD., dat veel gebruikt wordt door grafisch vormgevers. Omdat je bij Photoshop gebruik maakt van lagen (als je het slim doet zet je elke nieuwe bewerking in een andere laag), kan je snel weer terugkomen bij het origineel. Wel vergt het wat tijd en inspanning om dit programma helemaal te kennen. Maar het is het zeker waard! Want je krijgt er prachtige resultaten mee.

photo

Voor Adobe heb je een licentie nodig. Je hebt verschillende lidmaatschappen bij Adobe met verschillende prijzen. Kijk bijvoorbeeld naar studenten: die betalen maar €19,66 per maand, fotografen €12,09 en kleine tot middelgrote bedrijven €49,99.

 1. Sketchapp

‘Sketch gives you the power, flexibility and speed you always wanted in a lightweight and easy-to-use package. Finally you can focus on what you do best: Design.’ -sketchapp.com

Deze app wordt steeds populairder onder de Mac-gebruikers. Het wordt vooral gebruikt voor websites, logo’s en andere online projecten. Dit programma werkt ook met vector, waardoor je gemakkelijk de grootte van het bestand kan aanpassen. Ook worden alle bewerkingen gedaan in verschillende lagen. Omdat Sketch vooral gericht is op online, heb je verschillende ‘artboards’ waarin je kan werken en dus per schermformaat kan kijken of het klopt. Ook vinden de vormgevers de snelheid en gemakkelijkheid van het exporteren binnen Sketch erg fijn. Binnen een paar klikken is het gebeurd en Sketch denkt ook met je mee bij bestandtype. Ook is het zo dat als je bijvoorbeeld één laag of symbool wilt veranderen, de gekoppelde gelijk mee veranderen.

sketch

Voor Sketch betaal je €91,06 per gebruiker. Maar LET OP! Het is ALLEEN voor Mac-gebruikers! Er zijn tot nu toe nog geen mogelijkheden om het op Windows te gebruiken.

 1. Potlood en papier

Ja, het ouderwetse potlood en papier werd ook genoemd. En dat snap ik wel! Niet iedereen is technisch ingesteld en snapt de digitale programma’s. Of je werkt gewoon fijner met potlood en papier. Daar is niks mis mee! Ontwerp er lekker op los op papier, gebruik geen gum maar pak een nieuw blaadje als je denkt dat het verkeerd of niet mooi is. Want misschien vind je later jouw creatie van het ‘mislukte’ velletje toch wel beter. Als je uiteindelijk tevreden bent, kan je het naar een grafisch vormgever brengen die met de programma’s kan werken en die zal dan jouw ontwerp digitaal maken.

pencil-2269_640

Meer van Anne-Fleur lezen?

Trends grafisch vormgeving voor 2017

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Annebel schreef:

  Prima programma’s inderdaad, maar voor beginners niet echt gebruikersvriendelijk vind ik. Ookal zullen huidige online tutorials echt wel helpen, het blijft een gevecht om een eerste beeldje te ‘bouwen’. Verbeterpuntje voor de makers dus ….

 2. Jurgen schreef:

  Is er een voordeel aan het werken net een Apple tov een Windows computer?

  1. annefleuralbers schreef:

   Dat is inderdaad een veelgestelde vraag. Veel grafisch designers maken gebruik van Apple, omdat dit vroeger wel voordelen met zich meebracht. Adobe heeft zogenaamde Postscripts ontwikkeld en werkte samen met Apple. Windows viel toen nog buiten te boot. Tegenwoordig werkt Apple én Windows allebei met Intel processors en dezelfde grafische kaarten. Dus op het gebied van grafisch vormgeven maakt het niet uit welke computer je gebruikt, ook al denkt met vaak van wel.

 3. noaschuit schreef:

  deze progamma’s zijn erg duidelijk aangegeven en het is prettig om tips te krijgen voor dit gebied. Aan de andere kant zou ik het super fijn vinden om wat meer details te krijgen over hoe de progamma’s werken

  1. annefleuralbers schreef:

   Om in één artikel dit uit te leggen wordt een beetje lastig. Maar het is een goed idee om aparte artikelen te schrijven met uitleg over de programma’s! Voor als je het nu wil weten: kijk online! Daar staan veel goede tutorials 🙂

 4. Willem schreef:

  Fijn artikel. Maar snap ik het nou goed? Is Sketch op geen enkele manier te gebruiken op windows? Ook niet illegaal of zo?

  1. annefleuralbers schreef:

   Bedankt. En dat klopt. Sketch is niet illegaal te downloaden en echt alleen nog te gebruiken met Apple. Er is ook nog niks bekend over het eventuele gebruik van Sketch op Windows in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *