Instagram: 5 tips om meer populariteit te krijgen

on

Het liefst wil je als bedrijf, merk of blog zo veel mogelijk volgers en likes op Instagram. Maar wat als dat niet lukt? Misschien heb je dan toch een aantal essentiële punten over het hoofd gezien. In dit artikel geef ik 5 belangrijke tips om populairder te worden op Instagram.

Populariteit op Instagram
Zelf probeer ik ook meer volgers en likes te krijgen, sinds ik mijn blog ook presenteer via mijn Instagram. Ik merk dat het echt best lastig is en dat je helaas niet van de een op de andere dag ineens duizend volgers erbij krijgt. Daarom ben ik mij goed gaan verdiepen in de ‘magie’ achter Instagram, oftewel de trucjes die je moet uitvoeren om populairder te worden!


1. Zorg voor één onderwerp en stijl
Breng duidelijk naar voren waar het Instagramaccount over gaat. Mensen die op je account komen, willen het liefst in één oogopslag het onderwerp kunnen zien. Uit onderzoek blijkt dat ze kijken naar de profielfoto, de beschrijving en meestal de eerste twaalf foto’s, dus deze moeten goed het onderwerp duidelijk maken. Voor zowel een bedrijf of merk als een blogger is het dus belangrijk dat zij duidelijk presenteren wie zij zijn en in welke niche zij zich specialiseren.

Bovendien is het in visueel opzicht belangrijk dat alle foto’s één bepaalde stijl hebben. Denk hierbij aan kleur, achtergrond, filter etc. Oak + Fort doet dit erg goed. Mensen zijn vaak geneigd verschillende foto’s te plaatsen die samen visueel niet een mooi geheel vormen. Als je zorgt dat alle foto’s qua kleur en filter goed bij elkaar passen en dat het samen één stijl vormt, zullen mensen zich sneller aangetrokken voelen tot de sfeer van jouw Instagramaccount.

9

2. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit
Liever meer aandacht voor de looks van een foto, dan veel foto’s publiceren van mindere kwaliteit. Volgens Kate Knibbs zit niemand te wachten op een account waar je dagelijks in je tijdlijn door overspoeld wordt met foto’s. Meerdere posts op één dag plaatsen kan wel, maar houd het dan op maximaal 4 à 5.

Het is belangrijker om voor kwaliteit te gaan. Zorg dat je aantrekkelijke, scherpe beelden hebt en maak gebruik van mooie filters bijvoorbeeld. De gratis app VSCO heeft kleurenfilters in verschillende tinten, die je foto’s een mooie look geven zoals bij de foto hieronder. Bovendien draagt het ook bij aan de visuele eenheid van je feed als je altijd een vaste reeks filters gebruikt. Zelf gebruik ik deze app al een lange tijd en de filters ogen erg professioneel. Ik vind ze ook mooier dan de eigen filters van Instagram.

22

3. Wees actief én interactief
Laat jezelf als bedrijf of blogger zien aan de wereld. Blijf actief in het posten en zoek naar een bepaald ritme waarin je foto’s of filmpjes plaatst. Bijvoorbeeld elke dag in de ochtend en avond een post. Als een bezoeker op jouw account terechtkomt en ziet dat de laatste post zes weken geleden was, is de kans klein dat hij of zij je zal gaan volgen.

Zorg dat je naast actief ook interactief bent op Instagram. Bouw een conversatie op met mensen door bijvoorbeeld een vraag te stellen in de beschrijving onder een foto en reageer op de reacties die je krijgt. Antwoord ook op vragen die anderen stellen via een reactie. Hierdoor zullen mensen zich gewaardeerd voelen en zullen ze meer het gevoel van betrokkenheid krijgen.

33

4. Gebruik de juiste hashtags
Veel mensen vinden hashtags vervelend en irritant en zien het als ‘smeken’ om volgers en likes. Ik was ook iemand die daar zo over dacht en vond hashtags vaak amateuristisch overkomen. Toch kan het toepassen van hashtags aan je post echt zorgen voor meer traffic. Het gaat er alleen om dat je de juiste hashtags toevoegt. Als je zoekt naar ‘de 20 beste hashtags’ krijg je een hele lijst met tags als ‘love’, ‘instagood’, ‘tbt’, ‘instafollow’ etc. Dit zijn géén goede hashtags om te gebruiken. Deze tags zorgen namelijk alleen maar voor ‘neppe’ of niet oprechte volgers, die jou alleen maar gaan volgen om teruggevolgd te worden en anders snel weer ontvolgen.

Welke hashtags zijn dan wel goed? Tags die passen bij de foto die jij plaatst. Als je een foto plaatst van bijvoorbeeld een modern interieur met veel zwart en wit, voeg dan tags toe die te maken hebben met dit beeld, zoals ‘interieurstyling’, ‘modernestijl’, ‘zwartwitinterieur’ etc. Zo komen mensen die toevallig naar deze tags zoeken, in aanraking met jouw foto en jouw profiel. Je kunt ervoor kiezen om alle tags ook in het Engels toe te voegen om zo ook internationale volgers te krijgen.

44

5. Heb aandacht voor je bestaande volgers
En dan als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, vergeet je huidige volgers niet! Volgens Kirsten Jassies verwachten zij van jou leuke foto’s tussendoor, omdat ze jou natuurlijk al een tijd volgen. Reageer ook op hun foto’s en ga de conversatie met ze aan.

Naast deze 5 tips zit ik nog met één ding. Wat ik veel lees is dat de dag en het tijdstip waarop je iets post ook invloed heeft op het aantal likes. Volgens Neil Patel is woensdag rond vijf uur ’s middags de beste tijd om iets op Instagram te plaatsen. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat de meeste mensen op dit tijdstip klaar zijn met werken. Als je op het punt staat om iets te posten, moet je dus nagaan of het een tijdstip is waarop veel mensen hun telefoon aan het checken zijn.

Hoe denk jij over de invloed van het tijdstip? En wat zijn jouw ervaringen met het krijgen van meer volgers en likes? Ik ben benieuwd!

0 reacties Voeg uw reactie toe

 1. lisavdam schreef:

  Leuk artikel! Pas jij deze dingen ook toe op je eigen social media accounts? Merk je verschil in het aantal likes of volgers als je dit wel of juist niet doet?

  1. Dankjewel Lisa! Ja, een aantal van deze punten pas ik al toe en een paar ga ik nu voor het eerst proberen. Ik merk wel al een klein verschil nu ik dit doe vergeleken met eerst, maar ik denk dat het tijd nodig heeft. En jij? Ben jij ook actief op Instagram en bezig met het krijgen van meer volgers en likes?

 2. lisavdam schreef:

  Ja ik ben wel actief op Instagram! Gebruik het vooral omdat ik het leuk vind en plaats regelmatig dingen, waardoor ik veel volgers krijg. Verder zorg ik gewoon voor leuke foto’s, maar doe het niet zozeer voor de volgers 😉

 3. Naomi Zwaan schreef:

  Leuk artikel! Ik denk zelf ook dat het verzinnen van een pakkend bijschrift ervoor zorgt dat het aantal volgers stijgt. Ik vind het zelf wel erg lastig om een leuk bijschrift te verzinnen. Hoe pak jij dit aan?

  1. Klopt! Sowieso probeer ik met de eerste zin de aandacht te krijgen, want meestal zie je niet meteen de hele tekst, pas als je erop klikt. Dus een handige tip is om in de eerste zin meteen een vraag te stellen of iets met een uitroepteken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *