High fashion meets Virtual Reality

on

De lang voorspelde doorbraak van Virtual Reality is een feit.  De techniek is dermate ver dat het betreden van een virtuele wereld comfortabel, levensecht en betaalbaar is.  Consumenten worden overspoeld door betaalbare VR-brillen en aantrekkelijke content. Ook de fashion industrie stapt langzamerhand in de wereld van Virtual Reality. 

‘Virtual Reality is in de mode’

Modeshows 

bn-mq871_wuvr_m_20160217213736

Geen uitnodiging voor de Calvin Klein fashionshow? Of altijd al eens op de eerste rij willen zitten bij de Victoria Secret fashionshow? In de toekomst is dit geen probleem meer!  Nieuwe technologieën zorgen voor een compleet andere invulling van modeshows. Je hoeft niet meer naar Parijs of New York af te vliegen voor een show. Je zet een VR-bril op en kan op die manier vanaf thuis de hele show bijwonen.

Topshop gaf de eerste virtual reality fashionshow ter wereld. Deze werd gepresenteerd in de etalage van de Oxford Circus flagshipstore van Topshop. Door middel van een VR-bril konden de gasten de voorbereidingen en de show zelf meemaken alsof ze er echt tussen stonden. Ook heeft de consument de mogelijkheid om de kleding te zien bewegen. Het is een boeiende en interessante verandering van de traditionele shopervaring.

Steeds meer grote merken stappen in de Virtuele fashion wereld. Zo heeft ook Tommy Hilfilger de herfst – wintercollectie wereldwijd toegankelijk gemaakt voor miljoenen mensen die de modeshow op de eerste rij konden bewonderen met een  VR-bril. Het heeft nog wat tijd nodig voordat we de grootste fashionshows ter wereld gewoon vanaf onze bank front-row kunnen bekijken, maar het is zeker een goed vooruitzicht!

Winkelen 3.0 

0dba56a

In verschillende winkels in New York hangen ze al. De interactieve passpiegels. Je maakt eenmalig een profiel aan bij de winkel. Vervolgens scan je je profiel in en kan je jezelf in de spiegel bekijken met het nieuwe kledingstuk aan, in verschillende kleuren en posities zonder het daadwerkelijk aan te trekken. Ook helpen de spiegels je aan een broek die bij je shirt past en zorgen voor de juiste belichting.

Maar daar blijft het niet bij. Ook kan je in de toekomst vanaf je luie stoel thuis ‘kleding passen’. Eerst maak je een profiel aan. Je gaat eenmalig in je ondergoed te midden van honderden camera’s staan. Er worden vanuit alle hoeken foto’s genomen, zodat er uiteindelijk een 3D-model wordt samengesteld. Uiteraard gebeurt dit allemaal in een afgesloten ruimte. Door de kleding van modeketens ook in 3D uit te werken, kunnen de kledingstukken ‘aangetrokken’ worden. Vervolgens struin je met jouw avatar de online winkels af op zoek naar de perfecte outfit. Als een trui bij de mouwen te strak zit, wordt dit met rood aangegeven. Zo weten consumenten direct dat het kledingstuk niet past. Geen last meer van zere voeten, geen gedoe met welke maat je nodig hebt en geen last van veel te kleine en smerige pashokjes.

Ook voor de modeketens is dit het nieuwe winkelen een positieve ontwikkeling. Tegenwoordig bestellen klanten vaak dezelfde kledingstukken in verschillende maten om te kijken welke het beste past. Deze zijn vaak gratis te retourneren, waardoor het voor de consument niks extra’s kost. Voor modeketens is het echter een financiële strop. Met de virtuele paskamer weet een consument direct welke maat hij of zij moet hebben en krijgen modeketens geen overvloed aan retouren meer toegezonden. Een win-win situatie!

Interieur inrichten  

virtual-reality-huis-in-richten-2

Binnenkort is het ook mogelijk om je huis in te richten vanuit je luie stoel! Met de Virtual Reality bril kun jij je huiskamer, slaapkamer of tuin inrichten zoals jij dat wilt. Je kunt er zelfs alvast doorlopen.

Ken je dat gevoel, je staat in de Ikea aan het kijken voor nieuwe meubels, maar heb geen idee of die bank wel staat bij de kleur van je muur of die keuken wel matcht met de nieuwe tegels. Deze lastige keuzes zijn binnenkort verleden tijd. Je gaat op de bank zitten, zet je Virtual Reality bril op en swiped door het meubilair heen net zo lang tot alles naar wens is. Vervolgens klik je op afrekenen en de volgende dag worden de spullen geleverd en ziet jouw huis er precies uit zoals je in gedachten had.

Nieuwsgierig naar hoe dat er uit zou zien? Neem hier een kijkje!

Win en ervaar het zelf!

main-qimg-192de954a61992fc1cb9818d2b4489fb

Ben je enthousiast geworden en wil jij ook front-row zitten bij een modeshow, in de high fashion winkels van New York staan of wandelen door jou droomhuis… alles is mogelijk met Virtual Reality en de mogelijkheden zullen met de dag toenemen. Wil jij mee kunnen doen aan deze toffe Virtual Reality ontwikkelingen? Reageer op deze blogpost en maak kans op jou eigen Virtual Reality ervaringen met de HvA Carboard!

cardboard

0 reacties Voeg uw reactie toe

 1. lisavdam schreef:

  Zal VR uiteindelijk gaan overhersen? Een fashionshow bijwonen via een VR Bril is niet zo leuk als niemand meer gaat, omdat ze het thuis ook kunnen zien, en het publiek dus leeg is. Lijkt mij? Hoe denk jij hierover.

  1. fannyeichhorn schreef:

   Interessante vraag! Maar ik ben van mening dat VR erg veel mogelijkheden biedt en een mooie toevoeging is voor heel veel elementen. Met de nadruk op toevoeging, fashionshows zullen alsnog bezocht worden omdat de gehele ervaring natuurlijk alsnog anders is dan met een VR-bril op de bank. Maar alle mensen die er niet bij kunnen zijn hebben dan alsnog de mogelijkheid om de show te zien.

   1. lisavdam schreef:

    Bedankt voor je antwoord!

 2. lisavdam schreef:

  Zal VR uiteindelijk gaan overhersen? Een fashionshow bijwonen via een VR Bril is niet zo leuk als niemand meer gaat, omdat ze het thuis ook kunnen zien, en het publiek dus leeg is. Lijkt mij? Hoe denk jij hierover.

  1. fannyeichhorn schreef:

   Interessante vraag! Maar ik ben van mening dat VR erg veel mogelijkheden biedt en een mooie toevoeging is voor heel veel elementen. Met de nadruk op toevoeging, fashionshows zullen alsnog bezocht worden omdat de gehele ervaring natuurlijk alsnog anders is dan met een VR-bril op de bank. Maar alle mensen die er niet bij kunnen zijn hebben dan alsnog de mogelijkheid om de show te zien.

   1. lisavdam schreef:

    Bedankt voor je antwoord!

 3. MarissaBank schreef:

  Interessant artikel! Dat virtueel kleding passen lijkt mij erg efficiënt. Hoelang denk jij dat het gaat duren voordat dit in Nederland wordt gerealiseerd?

  1. fannyeichhorn schreef:

   De technology wat betreft de Virtual Reality spiegels is nog niet geheel klaar, het zit nog in de ontwikkelingsfase. Zodra dit in een verder stadium is en de spiegels zijn redelijk betaalbaar denk ik dat de grote modeketens in Nederland het zo snel mogelijk zullen oppakken. Wanneer dat precies is weet ik niet. Ik hoop natuurlijk snel 😉

 4. MarissaBank schreef:

  Interessant artikel! Dat virtueel kleding passen lijkt mij erg efficiënt. Hoelang denk jij dat het gaat duren voordat dit in Nederland wordt gerealiseerd?

  1. fannyeichhorn schreef:

   De technology wat betreft de Virtual Reality spiegels is nog niet geheel klaar, het zit nog in de ontwikkelingsfase. Zodra dit in een verder stadium is en de spiegels zijn redelijk betaalbaar denk ik dat de grote modeketens in Nederland het zo snel mogelijk zullen oppakken. Wanneer dat precies is weet ik niet. Ik hoop natuurlijk snel 😉

 5. rowyonrust schreef:

  Hoi Fanny, wat een interessant artikel! Ook ik zou wel eens zo’n modeshow bij willen wonen. Wat zijn jouw ervaringen met fashion en VR? Al eens een virtuele modeshow gezien?

  1. fannyeichhorn schreef:

   Tot nu toe heb ik er vooral heel veel over gelezen, nog nooit zelf een Virtual Reality modeshow gezien. Tijdens mijn minor Virtual Reality Fashion zal ik er vast nog veel meer over leren en ontdekken!

 6. rowyonrust schreef:

  Hoi Fanny, wat een interessant artikel! Ook ik zou wel eens zo’n modeshow bij willen wonen. Wat zijn jouw ervaringen met fashion en VR? Al eens een virtuele modeshow gezien?

  1. fannyeichhorn schreef:

   Tot nu toe heb ik er vooral heel veel over gelezen, nog nooit zelf een Virtual Reality modeshow gezien. Tijdens mijn minor Virtual Reality Fashion zal ik er vast nog veel meer over leren en ontdekken!

 7. Leuk artikel Fanny! Ik had nog niet eerder gehoord van zelf je huis inrichten in VR. Dat lijkt mij wel wat, jou ook? (:

  1. fannyeichhorn schreef:

   Dat lijkt mij ook ontzettend gaaf! Ik zou mijn huis denk ik maandelijks omgooien haha

 8. Leuk artikel Fanny! Ik had nog niet eerder gehoord van zelf je huis inrichten in VR. Dat lijkt mij wel wat, jou ook? (:

  1. fannyeichhorn schreef:

   Dat lijkt mij ook ontzettend gaaf! Ik zou mijn huis denk ik maandelijks omgooien haha

 9. laurabouman schreef:

  Leuk artikel! vernieuwend en een erg interessante ontwikkeling!

 10. laurabouman schreef:

  Leuk artikel! vernieuwend en een erg interessante ontwikkeling!

 11. roossteensma schreef:

  Goh zou dit allemaal in de toekomst echt vaker gerealiseerd worden? Ben benieuwd, ik zou wel eens graag zo een modeshow in VR willen ervaren.

  1. fannyeichhorn schreef:

   Ik weet wel zeker dat het vaker gerealiseerd gaat worden. Virtual Reality ontwikkeld zich met de dag en het zal dus meer en meer worden ingezet. Over een tijdje kan ook jij makkelijk een modeshow in VR ervaren!

 12. roossteensma schreef:

  Goh zou dit allemaal in de toekomst echt vaker gerealiseerd worden? Ben benieuwd, ik zou wel eens graag zo een modeshow in VR willen ervaren.

  1. fannyeichhorn schreef:

   Ik weet wel zeker dat het vaker gerealiseerd gaat worden. Virtual Reality ontwikkeld zich met de dag en het zal dus meer en meer worden ingezet. Over een tijdje kan ook jij makkelijk een modeshow in VR ervaren!

 13. FANNY EICHHORN schreef:

  Bedankt voor alle reacties! Ik heb de Virtual Reality Cardboard verloot onder alle reacties. De winnaar van de HvA Cardboard is geworden:
  Roos Steensma
  Gefeliciteerd!

 14. FANNY EICHHORN schreef:

  Bedankt voor alle reacties! Ik heb de Virtual Reality Cardboard verloot onder alle reacties. De winnaar van de HvA Cardboard is geworden:
  Roos Steensma
  Gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *