5 stappen naar ultieme privacy op je iPhone

on

Er wordt steeds meer over geschreven en er is zelfs een televisieshow over: privacy via je smartphone. Met alles wat je doet en overal waar je komt laat je sporen achter in de digitale wereld. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je iPhone zo veilig mogelijk te maken, dus lees snel de 5 stappen naar ultieme privacy.

STAP #1: Gebruik sterke wachtwoorden

Dit lijkt misschien een inkopertje, maar juist hier gaat het vaak al fout. Een sterk wachtwoord is niet 0000 of 1234, maar een langer wachtwoord dat bestaat uit verschillende letters en tekens. Het liefst gebruik je een code die nergens op slaat. Voor ultieme veiligheid stel je in dat al je gegevens gewist worden als er meer dan 10ximg_2049 achter elkaar de verkeerde code in wordt getoetst. Houd wel even in gedachten dat dit ook gebeurd als jij in een dronken bui écht even niet meer weet welke willekeurige reeks je had ingesteld.

Daarnaast zijn de nieuwste Apple toestellen uitgerust met Touch ID, een functie waardoor je je telefoon kan ontgrendelen met je vingerafdruk. Dit is een simpele manier om je telefoon te ontgrendelen, maar niet per se een veiligere manier. Ga naar Instellingen > Touch ID en toegangscode > vul je huidige toegangscode in of kies voor Zet code aan. In dit menu kan je je wachtwoorden helemaal naar wens instellen. Klik hier voor meer informatie over de privacy- en veiligheidsrisico’s van Touch ID.

img_2050STAP #2: Gebruik iMessage

iMessage is één van de meest veilige services van Apple. Allereerst werkt het platform tussen verschillende devices, zolang ze maar met internet zijn verbonden. Ten tweede worden alle iMessage-berichten versleuteld, waardoor ze alleen zichtbaar zijn voor de verzender en ontvanger. Hierdoor zijn mijn berichten zelfs voor Apple niet toegankelijk, dat noem ik nog eens vertrouwen in je gebruikers.

Mocht je het toch geen prettig idee vinden dat je berichten, foto’s en (geluids-)opnames bewaard blijven dan kan je ervoor kiezen om de berichten na een bepaalde tijd automatisch te verwijderen. Ga hiervoor naar Instellingen > Berichten > Bewaar berichten en stel alles naar wens in.

img_2051STAP #3: Laat je iPhone je niet langer volgen (of juist wel?)

Apps vragen vaak om de locatie van je iPhone, zelfs als het niet echt nodig is. Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen, om per applicatie in te stellen of ze gebruik mogen maken van je locatie. Houd er rekening mee dat als je de optie uitzet voor Buienalarm je geen meldingen van regen meer krijgt en voor Snapchat geldt dat je geen geofilters meer aan je selfies kan toevoegen.

Daartegenover staat dat de bekende tool ‘Zoek mijn iPhone’ een klein bestand aanmaakt waarin constant je tijd en locatie worden bewaard. Als je dit mapje uitleest zie je op een landkaart precies waar je bent geweest. Een gevoel van nostalgie overvalt me als ik precies terug kan halen hoe ik ben gereisd tijdens mijn rondreis in Zweden. Toch voelt het ook een beetje raar, want ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die toegang heeft tot deze data. Het aan- of uitzetten van deze tool kan via Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone. Ga voor jezelf na in hoeverre je gevolgd wil worden en hoe graag je je iPhone terug wil vinden als je hem verliest. Ben je er nog niet helemaal uit lees dan dit artikel ter verdieping. Ondanks mijn onderbuikgevoel heb ik allebei de opties nog aanstaan, want als ik mijn iPhone kwijt raak heb ik echt een probleem.

img_2053STAP #4: Beperk wat je notificaties melden

Natuurlijk is het handig als je in één oogopslag kan zien wat er in dat berichtje of mailtje staat, maar dat betekent tegelijkertijd dat anderen dat ook kunnen als jij je telefoon even uit het oog bent verloren. Via Instellingen > Berichtgeving kan je per applicatie instellen op welke manier zij een notificatie sturen, via badges, geluiden, meldingen of stroken. Voor de ultieme veiligheid stel je in dat er überhaupt geen melding wordt gegeven voor het bericht, maar het uitzetten van de preview is ook al een stuk veiliger.

STAP #5: Wees je bewust van je privacy

Als je, om welke reden dan ook, zo min mogelijk sporen wil achterlaten in de digitale wereld zal ik zeker kiezen voor een iPhone. De meeste recente versies zijn namelijk uitgerust met veiligheidsmaatregelen die zelfs de engineers van Apple niet kunnen kraken. In alle iPhones vanaf de 5s zit Secure Enclave, deze versleuteld al je gevoeligste informatie, zoals Touch ID. 

Daarnaast is het belangrijk om altijd gebruik te maken van tweestapsverificatie. Naast je wachtwoord moet je dan bijvoorbeeld een unieke code invoeren of toestemming geven met een ander apparaat. Op deze manier voorkom je dat hackers toegang krijgen tot jouw data. Om dit in te stellen ga je naar je Apple ID-accountpagina en volg je de stappen. Het is overigens bij meer services mogelijk om dit in te stellen, zoals Gmail en Facebook.

Welke stappen heb jij doorlopen? En welke juist niet?

Ps. Loop jij rond met een Android? Lees dan hier waarom je vandaag nog moet overstappen op Apple.

Meer van Rowy Onrust
Slimme auto, ja of nee?
Videodrones, hun regels en jouw privacy.

0 reacties Voeg uw reactie toe

 1. MarissaBank schreef:

  Super handig artikel! Ik ga gelijk even wat instellingen in mijn iphone wijzigen.

  1. rowyonrust schreef:

   Goed om te horen, Marissa! Welke wijzigingen heb je als eerst doorgevoerd?

 2. MarissaBank schreef:

  Super handig artikel! Ik ga gelijk even wat instellingen in mijn iphone wijzigen.

  1. rowyonrust schreef:

   Goed om te horen, Marissa! Welke wijzigingen heb je als eerst doorgevoerd?

 3. Marinka schreef:

  Hi Rowy,
  Wat een handig artikel! Ik heb de IMessage-tool meteen ingeschakeld.
  Maar als ik erover nadenk is het eigenlijk is best absurd dat wij onze privacy moeten beschermen tegen de technologie. We moeten het tegenwoordig allemaal accepteren, maar soms verlang ik terug naar die Nokia 1600. Mag ik vragen wat is jouw mening hierover is?

  1. rowyonrust schreef:

   Hoi Marinka, bedankt voor je reactie! Het lijkt misschien ‘absurd’, maar vanuit het oogpunt van de marketing is jouw data zo interessant, het is ondenkbaar dat ze daar niks mee zouden doen. Vind je het stiekem ook niet heel fijn dat de webshop van Zalando is aangepast op jouw behoeften, en dat je reclames van de Starbucks krijgt als je er langs loopt? Hoe meer jij over jezelf vertelt, hoe beter alles op jou is afgestemd. Zolang je bewust omgaat met je privacy loop je geen gevaar.

 4. Marinka schreef:

  Hi Rowy,
  Wat een handig artikel! Ik heb de IMessage-tool meteen ingeschakeld.
  Maar als ik erover nadenk is het eigenlijk is best absurd dat wij onze privacy moeten beschermen tegen de technologie. We moeten het tegenwoordig allemaal accepteren, maar soms verlang ik terug naar die Nokia 1600. Mag ik vragen wat is jouw mening hierover is?

  1. rowyonrust schreef:

   Hoi Marinka, bedankt voor je reactie! Het lijkt misschien ‘absurd’, maar vanuit het oogpunt van de marketing is jouw data zo interessant, het is ondenkbaar dat ze daar niks mee zouden doen. Vind je het stiekem ook niet heel fijn dat de webshop van Zalando is aangepast op jouw behoeften, en dat je reclames van de Starbucks krijgt als je er langs loopt? Hoe meer jij over jezelf vertelt, hoe beter alles op jou is afgestemd. Zolang je bewust omgaat met je privacy loop je geen gevaar.

 5. maaikevanbulderen schreef:

  Erg nuttig artikel! Ik vind het zelf altijd heel erg belangrijk dat ik zoveel mogelijk privacy heb op mijn Iphone en dit artikel heeft mij hierbij goed geholpen. 🙂

 6. maaikevanbulderen schreef:

  Erg nuttig artikel! Ik vind het zelf altijd heel erg belangrijk dat ik zoveel mogelijk privacy heb op mijn Iphone en dit artikel heeft mij hierbij goed geholpen. 🙂

 7. afleurr schreef:

  Fijne tips! Erg handig.

 8. afleurr schreef:

  Fijne tips! Erg handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *