Hoe starten met videocontent wel makkelijk wordt

on

We zien bij RTL Late Night ‘vloggers’ voorbij komen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt, Instagram maakte al de stap van alleen foto’s naar korte filmpjes en bedrijven als Coolblue die succesvol zijn met videocontent behoren tot de top. Bewegend beeld is niet meer weg te denken uit de levens van grote bedrijven. Informatieprofessionals gaan mee in de wereld van nieuwe media, maar het maken van videocontent, vooral bij kleine bedrijven, wordt achterwege gelaten. Uit eigen ervaring weet ik dat dit de angst is voor een constant veranderende technologie en het feit dat er geen recept is. Daarnaast, zonder bereidingsmiddelen is een recept niet compleet. Want hoe maak je met een klein marketingbudget relevante content met de kwaliteit waar je bedrijf recht op heeft? De vragen en de verwachte hobbels zijn begrijpelijk, maar in 2016 mag het antwoord daarop niet meer zijn dat je er daarom niet mee begint.

Begin,nu

Wanneer je bijvoorbeeld een oudere doelgroep hebt is Instagram op dit moment niet zo interessant. Maar begin wel nu! Want nu ‘kun’ je nog fouten maken en experimenteren. Op het moment dat jouw doelgroep wel met Instagram begint (en die tijd komt snel!), loop jij al voor op je concurrenten. Niet alleen met je foto’s, ook met je video’s. En wanneer jouw doelgroep begint, sta jij al klaar. En dit geldt net zo goed voor je andere kanalen. Want als video in 2016 al zo belangrijk is, laten we ons dan schrap zetten voor een explosie in 2018.

Schrijf geen plan

We kennen de eeuwige adviezen, wanneer je in de binnen de marketing iets begint, schrijf dan vooral een plan en denk het uit. Toch wil ik je dat op dit gebied vooral afraden. Soms moet je ergens ‘gewoon’ mee beginnen. Leg in het begin liever je focus op kwaliteit en creativiteit. Ik ben niet zo benieuwd waar je naartoe wilt met je videocontent en wat je planning gaat zijn. Ik vraag me af wat je zo uniek maakt en waarom jouw klanten eerder voor je kozen. Dat weet jij al lang, je hebt het mij en je klanten alleen nog niet in videovorm vertelt. Dat mag zelfs grappig en uitdagend, laat je gaan! Wel vind ik het belangrijk dat je uitdenkt of je eerst intern of extern begint. Geef je eerst een inkijk in je bedrijf of ga je gelijk op pad en betrek je je klanten en contacten erbij? Het meest ‘veilig’ is om intern te beginnen. Jij weet al lang de meest gezellige momenten van het bedrijf en waarom jouw bedrijf of functie goud waard is.

Praktisch: dit heb je nodig

Kwaliteit. Het is iets wat de kijker meteen opvalt en wat voor jou wellicht de grootste uitdaging lijkt. Maar waar we in een tijd leven waar video onmisbaar is, gaat de technologie daar ook in mee. Er zijn zoveel producten gemaakt met het idee dat we niet allemaal een videograaf zijn, maar dat we dat wel willen zijn. Ik wil je daarom als laatste een paar praktische hulpmiddelen meegeven die het maken van videocontent voor jou toegankelijk gaan maken.

1. iPhone 6

Apple heeft ons technologie in handen gegeven die niet onder doet aan moderne camera’s. Filmpjes op Funda? Vaak gewoon gemaakt door een professional, met een iPhone. Investeer dus alsjeblieft gewoon in het begrijpen van je instellingen in plaats van een nieuwe camera kopen. Bijvoorbeeld even je resolutie verhogen. Je leest hier hoe je dit kunt doen.

2. Twee gadgets voor de iPhone 

Ik kan je twee gadgets voor je iPhone van harte aanraden. Het maakt een wereld van verschil in de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid.

Allereerst een stabilizer die de schokken van je hand voorkomt en ervoor zorgt dat je en stabieler beeld hebt die ervoor zorgt dat je een stabiel beeld hebt en voorkomt de schokken van je hand. Vaak tevens te gebruiken als statief. Verkrijgbaar in veel verschillende varianten en ook het prijsverschil is aanzienlijk. Afhankelijk van je marketingbudget kun je zoeken naar de juiste optie. Houdt bij het maken van een keuze rekening met het afstellen van gewichten en de gebruiksfrequentie.

lanparte-handheld-gimbal-hhg-01-stabilizer
Stabilizer voor de iPhone. 

De tweede gadget is een groothoeklens voor de iPhone. Voor de kosten hoef je het niet te laten! Soms al verkrijgbaar onder de tien euro. Het maakt een wereld van verschil als je alleen al kijkt naar de afstanden op onderstaande afbeelding.

0-4x-super-wide-angle-mobile-phone-lens-universal-smartphone-camera-lens-upgrade-version-of-fish

3. iMovie

Echt iedereen kan leren bewerken met iMovie. Het kiezen van thema’s, het aanmaken van projecten en gevoel krijgen met de ‘tijdlijn’ is zo gebruiksvriendelijk in dit programma. Mijn advies is om het gewoon te proberen. Is er een functionaliteit die je niet kunt vinden? YouTube filmpjes. Doordat het programma gericht is op ‘beginners’ zul je zien dat je er snel plezier in krijgt!

Zet je bedrijf vandaag nog op de kaart. Begin, nog voor het moment dat social media zich wellicht alleen nog maar op video’s gaan richten en dat tekst verleden tijd is. Ik hoop dat onze bedrijven een aanvulling zullen zijn bij de ‘explosie’ van de komende jaren.

Ik ben benieuwd naar je nieuwe project! Heb je vragen of je wil je gewoon eens verder praten?  Stuur mij gerust een bericht op LinkedIn.

 

 

0 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jacqueline schreef:

  Erg handige tips, dankjewel daarvoor! Video maken hoeft inderdaad niet moeilijk te zijn, helemaal met zulke gadgets. Het bespaart enorm veel geld en op die manier kun je toch professionele videocontent maken. Ik heb in het verleden wel eens een video gemaakt met mijn smartphone, maar de kwaliteit en het schokkerige beeld was toch wel een minpunt. Mocht ik een nieuw videoproject hebben, dan neem ik je tips zeker mee!

  1. Anita de Wildt schreef:

   Hoi Jacqueline, fijn om te horen dat ie je iets aan mijn tips hebt! Schokkerig beeld haalt de kwaliteit inderdaad meteen naar beneden. Hoewel hij zijn geld dubbel en dwars waard is, is de stabilizer best een investering. Als je daar nog geen budget voor hebt kun je bij je volgende project misschien een klein statief voor je smartphone kopen. (Google maar eens) Ook als je deze in je hand houdt vang het al een aantal bewegingen op.

 2. Jacqueline schreef:

  Erg handige tips, dankjewel daarvoor! Video maken hoeft inderdaad niet moeilijk te zijn, helemaal met zulke gadgets. Het bespaart enorm veel geld en op die manier kun je toch professionele videocontent maken. Ik heb in het verleden wel eens een video gemaakt met mijn smartphone, maar de kwaliteit en het schokkerige beeld was toch wel een minpunt. Mocht ik een nieuw videoproject hebben, dan neem ik je tips zeker mee!

  1. Anita de Wildt schreef:

   Hoi Jacqueline, fijn om te horen dat ie je iets aan mijn tips hebt! Schokkerig beeld haalt de kwaliteit inderdaad meteen naar beneden. Hoewel hij zijn geld dubbel en dwars waard is, is de stabilizer best een investering. Als je daar nog geen budget voor hebt kun je bij je volgende project misschien een klein statief voor je smartphone kopen. (Google maar eens) Ook als je deze in je hand houdt vang het al een aantal bewegingen op.

 3. gerritbril68 schreef:

  Hoi Anita, ik werk nu een tijdje met Imovie, en dat gaat inderdaad best wel goed, maar ik ben vooral op zoek naar mogelijkheden om een leuke animatie of tekenfilmachtig iets te kunnen maken. Heb je daar nog tips voor?

  1. Anita de Wildt schreef:

   Hoi Gerrit, iMovie is inderdaad niet zo geschikt voor leuke animatie video’s. Om eerlijk te zijn ben ik zelf ook nog aan het zoeken naar het ideale programma daarvoor. Voor nu kan ik je het beste deze twee online opties aanraden: Powtoon en biteable. Bij Powtoon zijn er meer mogelijkheden, Biteable vind ik persoonlijk professioneler ogen. Succes en als je een keer iets hebt gemaakt, vind ik het leuk om je resultaat te zien!

   1. gerritbril68 schreef:

    Anita, dank je wel voor de tip. Ik ga de programma’s in rustiger tijden eens uitproberen. Lijkt me leuk en ik hou je op de hoogte.

 4. gerritbril68 schreef:

  Hoi Anita, ik werk nu een tijdje met Imovie, en dat gaat inderdaad best wel goed, maar ik ben vooral op zoek naar mogelijkheden om een leuke animatie of tekenfilmachtig iets te kunnen maken. Heb je daar nog tips voor?

  1. Anita de Wildt schreef:

   Hoi Gerrit, iMovie is inderdaad niet zo geschikt voor leuke animatie video’s. Om eerlijk te zijn ben ik zelf ook nog aan het zoeken naar het ideale programma daarvoor. Voor nu kan ik je het beste deze twee online opties aanraden: Powtoon en biteable. Bij Powtoon zijn er meer mogelijkheden, Biteable vind ik persoonlijk professioneler ogen. Succes en als je een keer iets hebt gemaakt, vind ik het leuk om je resultaat te zien!

   1. gerritbril68 schreef:

    Anita, dank je wel voor de tip. Ik ga de programma’s in rustiger tijden eens uitproberen. Lijkt me leuk en ik hou je op de hoogte.

 5. aukelinevd schreef:

  Hi Anita,

  Handige tips! Ik heb toevallig laatst zo’n statief gekocht voor mijn iPhone.

  Ik werk ook al een tijdje met iMovie, maar ik vind het bewerken van video’s (vooral qua tekstopmaak) toch nogal beperkt. Heb jij misschien tips om meerdere regels tekst toe te voegen aan video’s (en deze eventueel op te maken/te bewerken)? Kan dit ook in iMovie of kan ik hier beter een ander programma voor gebruiken?

  Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

  1. Anita de Wildt schreef:

   Hoi Aukeline, ik begrijp wat je bedoelt! iMovie is inderdaad beperkt in dat soort dingen. Wanneer je vaker bewerkt met iMovie loop je steeds vaker tegen dit soort dingen aan. Je begint dus al een goede editor te worden! Je kunt meer thema’s voor teksten en achtergronden downloaden bij iMovie, maar ook dan zul je vaak mogelijkheden blijven missen. Ik wil je daarom adviseren om over te stappen naar Adobe Premiere. Alle profs werken ermee! Veel meer mogelijkheden en je werkt niet vanuit thema’s, alles kun je zelf bepalen. En als je het Adobe Premiere eenmaal onder de knie hebt, verwacht ik niet dat je ooit nog terug gaat naar iMovie. 😉 Succes!

 6. aukelinevd schreef:

  Hi Anita,

  Handige tips! Ik heb toevallig laatst zo’n statief gekocht voor mijn iPhone.

  Ik werk ook al een tijdje met iMovie, maar ik vind het bewerken van video’s (vooral qua tekstopmaak) toch nogal beperkt. Heb jij misschien tips om meerdere regels tekst toe te voegen aan video’s (en deze eventueel op te maken/te bewerken)? Kan dit ook in iMovie of kan ik hier beter een ander programma voor gebruiken?

  Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

  1. Anita de Wildt schreef:

   Hoi Aukeline, ik begrijp wat je bedoelt! iMovie is inderdaad beperkt in dat soort dingen. Wanneer je vaker bewerkt met iMovie loop je steeds vaker tegen dit soort dingen aan. Je begint dus al een goede editor te worden! Je kunt meer thema’s voor teksten en achtergronden downloaden bij iMovie, maar ook dan zul je vaak mogelijkheden blijven missen. Ik wil je daarom adviseren om over te stappen naar Adobe Premiere. Alle profs werken ermee! Veel meer mogelijkheden en je werkt niet vanuit thema’s, alles kun je zelf bepalen. En als je het Adobe Premiere eenmaal onder de knie hebt, verwacht ik niet dat je ooit nog terug gaat naar iMovie. 😉 Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *