De toekomst van ons eten

on

Nu de wereldbevolking gestaag door blijft groeien en de voedselproductie er bijna niet meer tegenop kan is het tijd voor een nieuwe aanpak!

In deze tijd waar kennis zich zover heeft ontwikkeld moet er een effectievere en efficiëntere manier zijn om ons voedsel te produceren. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die zorgen voor een substantiële oplossing.

Naast de effecten van de exponentieel groeiende  bevolking zijn er nog andere factoren die zorgen voor een aantasting van onze grondstoffen. Zo zorgt het toenemende nuttigen van vleesproducten voor een ernstige overproductie van de soya, mais en kweekvis. Deze producties kosten op hun beurt weer ongelofelijk veel water, pesticiden en andere chemische toevoegingen. Dit ‘domino effect’ krijgt steeds meer aandacht van de hedendaagse wetenschap en van de consument.

Van Chemie naar biologie

De tijd van chemie is plaats aan het maken voor de tijd van de biologie. Door de opwarming van de aarde zijn wetenschappers hun blik steeds meer aan het richten op het biologische proces van de landbouw en de gevolgen die deze processen hebben op de aarde.

Dit alles kan pas worden veranderd op het moment dat er bij de consument meer bewustwording is. De consument heeft tenslotte het hoogste woord en staat aan het eind van de productieketen.

Er zijn steeds meer handige technieken om meer macht aan de consument te geven zodat een gezondere keuze kan worden gemaakt op de plek waar het allemaal plaatsvind namelijk: de supermarkt.

Apps om de consument de macht te geven.

Er ontstaan steeds meer apps die de consument kan gebruiken in de winkel om meer te weten te komen van het product. Zo is er een app om te zien of er microplastics worden gebruikt in cosmetische producten op de markt, een app om de E-nummers te ontcijferen en een app om de duurzaamheid van het product aan te duiden. Dit is een kleine greep uit de bestaande apps maar er is nog zeker heel veel meer te bereiken.

De ‘Foodscanner’

Nog een stap verder gaan de mensen van ‘Tellspec‘. Deze organisatie heeft via een omstreden crowdfundactie in 2013 een product weten neer te zetten waar de wereld van de consument van op zijn kop gaat staan.

Het is een scanner die met behulp van ramanspectroscopie meet wat er precies in een product zit op moleculair niveau, dit betekent dat er een laser gericht wordt op het te onderzoeken product en het apparaat kan op deze manier lezen uit welke moleculen het product bestaat. Het apparaat leest de inelastische strooiing van licht op deze manier.

Wat er vervolgens gebeurt is dat de informatie wordt verstuurd naar de bijbehorende app. Hier kun je alle voedingswaarde per 100 gram zien en vanuit hier kun je weer doorklikken naar de betekenis achter deze begrippen aangezien de wetenschappelijke termen niet voor iedereen even duidelijk zijn.

Nog een eigenschap die is te meten met dit apparaat is de allergenen informatie en de chemische middelen die gebruikt zijn om het product tot stand te brengen.

De impact die deze informatie heeft is nog veel groter dan alleen het tellen van calorieën.

Stel je eens voor dat elke consument in de winkel kan zien welke chemicaliën zijn gebruikt om ongedierte te bestrijden tijdens het groeien van bijvoorbeeld een tomaat. Niet alleen de wetenschappelijke naam maar ze kunnen vanuit daar doorzoeken naar welke impact dit op hun gezondheid heeft en om het nog een stapje verder te trekken, welke invloed deze chemicaliën op de natuur hebben.

Dit zal voedselproducenten op haar beurt weer dwingen om goed te kijken naar de methodes om voedsel te produceren en de invloed hiervan op de omgeving. Op deze manier heeft de consument een instrument om de juiste keuze te maken in de supermarkt.

Het zo makkelijker om de etiketten van ons eten eens goed onder de loep te nemen en bijvoorbeeld te kijken of een product echt biologisch is. Kortom deze techniek biedt een handvat voor de consument, voor de inkoop afdeling van een supermarkt of van een restaurant om de kwaliteit van een product onafhankelijk te beoordelen.

Na al deze informatie ben ik benieuwd geworden naar het apparaat zelf en zou ik graag eens met eigen ogen willen zien hoe dit apparaat werkt.

Gelukkig heb ik een afspraak met een vooraanstaand graan importeur die deze voedsel scanner heeft aangeschaft.

Maandag 24 Oktober laat ik jullie dan ook zien hoe de scanner werkt in een video.

Laat in de comments hieronder jouw mening achter over hoe jij denkt dat de toekomst van ons eten eruit ziet, en of jij een app weet die de consument meer inzicht geeft over de aankopen die hij of zij doet.

#duurzaameten #knowyourfood

16 reacties Voeg uw reactie toe

 1. stefaniedeboer schreef:

  Interessant artikel, goed om eens stil te staan bij de ontwikkelingen op het gebied van eten. Met de opkomst van de vele health-trends ben ik benieuwd of de grote massa ook spoedig gebruik zal gaan maken van de door jou genoemde apps en wellicht in de toekomst zelfs van de foodscanner. Lijkt mij erg mooi als we hier allemaal iets bewuster mee om gaan! #duurzaameten #knowyourfood

  1. gerannekiezebrink schreef:

   Hoi Stefanie, Het is inderdaad een goede zaak om in ieder geval na te denken over wat je eet denk ik. De bestaande apps zijn op dit moment een database aan het creëren waardoor je uiteindelijk alles te ween kan komen over alle stappen die jouw eten heeft gemaakt voordat het in jouw mond terecht komt. Ben je zelf veel bezig met de herkomst van je eten? En zo ja vind jij het nu makkelijk om dit te achterhalen?

 2. stefaniedeboer schreef:

  Interessant artikel, goed om eens stil te staan bij de ontwikkelingen op het gebied van eten. Met de opkomst van de vele health-trends ben ik benieuwd of de grote massa ook spoedig gebruik zal gaan maken van de door jou genoemde apps en wellicht in de toekomst zelfs van de foodscanner. Lijkt mij erg mooi als we hier allemaal iets bewuster mee om gaan! #duurzaameten #knowyourfood

  1. gerannekiezebrink schreef:

   Hoi Stefanie, Het is inderdaad een goede zaak om in ieder geval na te denken over wat je eet denk ik. De bestaande apps zijn op dit moment een database aan het creëren waardoor je uiteindelijk alles te ween kan komen over alle stappen die jouw eten heeft gemaakt voordat het in jouw mond terecht komt. Ben je zelf veel bezig met de herkomst van je eten? En zo ja vind jij het nu makkelijk om dit te achterhalen?

 3. karinkuilboer schreef:

  Ik denk wel dat met een veelheid aan apps die iets vertellen over je voedsel, dat je helemaal gek wordt tijdens het boodschappen doen. Hoe zie jij dat?
  De Tellspec-scanner vindt ik heel interessant en ik ben benieuwd of de voedselproducenten dingen gaan aanpassen op het moment dat het apparaat op grote schaal gebruikt gaat worden. Nu zijn we toch te vaak onwetend wat het is dat we eten het zou fijn zijn als er meer openheid is over ons voedsel maar ook verpakkingsmaterialen. Ik las gisteren in de krant dat in gerecycled plastic schadelijke stoffen terugkomen terwijl de stoffen in het plastic al lang geleden zijn verboden. Omdat we dat oude plastic recyclen komt het toch nog in ons voedselketen terecht. Weet jij of de Tellspec ook die schadelijke stoffen kan detecteren?

  1. gerannekiezebrink schreef:

   Hoi Karin, Het is inderdaad op dit moment nog een tijdrovende bezigheid om alle producten te checken voor je het koopt. Op dit moment zijn de desbetreffende apps databases aan het aanleggen waardoor je binnen kort door een simpele scan van de streepjescode alle informatie kan achterhalen. Maar doordat er heel veel commerciële belangen mee gemoeid zijn denk ik dat een onafhankelijke app de belangen van de consument het beste kan behartigen.

   En om antwoord te geven op je tweede vraag denk ik dat de Tellspec foodscanner binnenkort met een verbeterde versie komt die ook percentages van minder dan 1 procent kan gaan lezen want daar ligt de crux. Om pesticiden en andere giftige stoffen te ontdekken.

  2. karinkuilboer schreef:

   Dank je wel voor je antwoord. We gaan een interessante tijd tegemoet. Uiteindelijk hoop ik dat de grote organisaties toch gedwongen worden te gaan bewegen. Het zal grotendeels met early adaptors en goede (social media) marketing een vlucht moeten krijgen. Met Tony Chocolonely is dat aardig gegaan, maar nog steeds worden er wereldwijd slaven ingezet in de cacaoteelt. Elke stap is er één! Superwerk doe je dus.

 4. karinkuilboer schreef:

  Ik denk wel dat met een veelheid aan apps die iets vertellen over je voedsel, dat je helemaal gek wordt tijdens het boodschappen doen. Hoe zie jij dat?
  De Tellspec-scanner vindt ik heel interessant en ik ben benieuwd of de voedselproducenten dingen gaan aanpassen op het moment dat het apparaat op grote schaal gebruikt gaat worden. Nu zijn we toch te vaak onwetend wat het is dat we eten het zou fijn zijn als er meer openheid is over ons voedsel maar ook verpakkingsmaterialen. Ik las gisteren in de krant dat in gerecycled plastic schadelijke stoffen terugkomen terwijl de stoffen in het plastic al lang geleden zijn verboden. Omdat we dat oude plastic recyclen komt het toch nog in ons voedselketen terecht. Weet jij of de Tellspec ook die schadelijke stoffen kan detecteren?

  1. gerannekiezebrink schreef:

   Hoi Karin, Het is inderdaad op dit moment nog een tijdrovende bezigheid om alle producten te checken voor je het koopt. Op dit moment zijn de desbetreffende apps databases aan het aanleggen waardoor je binnen kort door een simpele scan van de streepjescode alle informatie kan achterhalen. Maar doordat er heel veel commerciële belangen mee gemoeid zijn denk ik dat een onafhankelijke app de belangen van de consument het beste kan behartigen.

   En om antwoord te geven op je tweede vraag denk ik dat de Tellspec foodscanner binnenkort met een verbeterde versie komt die ook percentages van minder dan 1 procent kan gaan lezen want daar ligt de crux. Om pesticiden en andere giftige stoffen te ontdekken.

  2. karinkuilboer schreef:

   Dank je wel voor je antwoord. We gaan een interessante tijd tegemoet. Uiteindelijk hoop ik dat de grote organisaties toch gedwongen worden te gaan bewegen. Het zal grotendeels met early adaptors en goede (social media) marketing een vlucht moeten krijgen. Met Tony Chocolonely is dat aardig gegaan, maar nog steeds worden er wereldwijd slaven ingezet in de cacaoteelt. Elke stap is er één! Superwerk doe je dus.

 5. Jacqueline schreef:

  Interessant artikel! Ik gebruik zelf een app die aangeeft hoeveel caloriën, vetten, etc. er in een product zitten, maar niet welke giftige stoffen. En dat is nou juist zo belangrijk! Ik denk wel dat het een uitdaging is om bewustzijn te creëren bij de consument. Maar als apps zoals de mijne gebruikt worden, dan zal men ook apps of apparaten gebruiken die de giftige stoffen aangeven toch?

  1. gerannekiezebrink schreef:

   Hoi Jacqueline, Er zijn inderdaad apps die proberen om de voedselketen transparanter te maken. Helaas is het bij verse producten een stuk moeilijker om aan te tonen dat er geen gifstoffen in zitten. Als je op dit moment zeker wilt zijn dat er geen pesticiden en kunstmatige meststoffen zijn gebruikt kun je letten op het Biologische keurmerk. Er zijn alleen ook nog andere factoren waar je op zou kunnen letten op het moment dat je een product aanschaft, bijvoorbeeld de herkomst van de grondstoffen. De apps zijn in ontwikkeling en ik blijf onderzoek doen naar deze ontwikkelingen. Via de MIC-watching website zal ik je op de hoogte houden.

   1. Jacqueline schreef:

    Bedankt voor je antwoord. Ik hoorde via via dat zelfs biologisch voedsel niet helemaal biologisch is. Dit maakt het dus extra verwarrend en lastig te bepalen wie er uiteindelijk gelijk heeft. Uiteindelijk zijn supermarkten en leveranciers uit op consumptie. Daarom juist ben ik extra geïnteresseerd in dit onderwerp en kijk ik uit naar de verdere ontwikkelingen. Ik ben je inmiddels gaan volgen op MICwatching en zal je artikelen in de gaten houden.

 6. Jacqueline schreef:

  Interessant artikel! Ik gebruik zelf een app die aangeeft hoeveel caloriën, vetten, etc. er in een product zitten, maar niet welke giftige stoffen. En dat is nou juist zo belangrijk! Ik denk wel dat het een uitdaging is om bewustzijn te creëren bij de consument. Maar als apps zoals de mijne gebruikt worden, dan zal men ook apps of apparaten gebruiken die de giftige stoffen aangeven toch?

  1. gerannekiezebrink schreef:

   Hoi Jacqueline, Er zijn inderdaad apps die proberen om de voedselketen transparanter te maken. Helaas is het bij verse producten een stuk moeilijker om aan te tonen dat er geen gifstoffen in zitten. Als je op dit moment zeker wilt zijn dat er geen pesticiden en kunstmatige meststoffen zijn gebruikt kun je letten op het Biologische keurmerk. Er zijn alleen ook nog andere factoren waar je op zou kunnen letten op het moment dat je een product aanschaft, bijvoorbeeld de herkomst van de grondstoffen. De apps zijn in ontwikkeling en ik blijf onderzoek doen naar deze ontwikkelingen. Via de MIC-watching website zal ik je op de hoogte houden.

   1. Jacqueline schreef:

    Bedankt voor je antwoord. Ik hoorde via via dat zelfs biologisch voedsel niet helemaal biologisch is. Dit maakt het dus extra verwarrend en lastig te bepalen wie er uiteindelijk gelijk heeft. Uiteindelijk zijn supermarkten en leveranciers uit op consumptie. Daarom juist ben ik extra geïnteresseerd in dit onderwerp en kijk ik uit naar de verdere ontwikkelingen. Ik ben je inmiddels gaan volgen op MICwatching en zal je artikelen in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *