De week van FOMO – Men’s Health, George Clooney en real life Tinder

on

Een dag zonder internet, voor vele lijkt dit een onmogelijke opgave. Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen tussen de 12- en 18 jaar oud een dag zonder televisie, computer en telefoon simpelweg niet meer aankunnen. Het resultaat: bijna alle kinderen waren angstig en hadden last van misselijkheid, duizeligheid en opvliegers. Wij namen de proef op de som en vroegen een derdejaars mediastudent deel te nemen aan een soortgelijk onderzoek. Een dag zonder telefoon en laptop, iets wat vele van ons niet meer voor kunnen stellen. Leroy (25) hield voor ons een dagboek bij. Zo zag zijn dag eruit.

07:00 – Mijn Volkskrant abonnement
“Daar gaan we dan. Mijn wekker is zojuist afgegaan en dit is meteen het laatste moment dat ik mijn telefoon voor de rest van de dag zal zien. Gisteren heb ik een aantal vrienden al verteld dat ik vandaag even niet bereikbaar zou zijn. Nu al merk ik dat ik mijn telefoon mis. Zonder Facebook, WhatsApp en Snapchat ben ik maar meteen uit bed gegaan. Het is een raar gevoel, ik wil dolgraag weten hoe het ervoor stond met de wereld, toch geeft het ergens een rustgevend gevoel. Met de Volkskrant van vandaag, die ik anders altijd laat liggen, ga ik de deur uit.”

menshealth208:30 – De aankoop van Men’s Health
“Zonder 9292 en NU.nl, maar met mijn Volkskrant op zak, kan ik de wereld aan. Althans, zo voelde het de eerste 10 minuten. Stiekem miste ik mijn muziek op de fiets al, waar ik op dat moment nog niet aan toe wilde geven. Eenmaal aangekomen op het station, waar ik zat te wachten op de trein, miste ik mijn telefoon. Laat staan de treinreis van Leiden naar Amsterdam. Ik besloot gefascineerd naar mensen te kijken. Het voelde een beetje aan als real life Tinder, al leek het wel alsof de app bleef hangen aangezien het na 10 minuten nog steeds precies dezelfde mensen waren in mijn coupé. Daarnaast kreeg ik het idee dat ik steeds naar links werd geswiped. Niet al te goed voor mijn zelfvertrouwen. Een goed excuus om bij aankomst de nieuwste editie van Men’s Health aan te schaffen, dacht ik zo. Dit heb ik dus ook maar gedaan. Zo had ik ook wat te lezen op de terugreis. Al met al een lange en confronterende treinreis.”

12:50 – Het sociale aspect van de eerstejaars student
“Inmiddels ben ik de tel kwijt geraakt hoevaak ik al mis heb gegrepen in mijn broekzak. Mijn telefoon ligt nog altijd thuis. Wat mij nu opvalt is hoe vaak andere op hun telefoon kijken. Ik kijk gefascineerd naar een groep, volgens mij eerstejaars studenten, die stuk voor stuk naar hun telefoon kijken. Soms gaat er nog een telefoon van iemand de groep rond, zie ik af en toe een lach op een gezicht maar verder is er weinig interactie met elkaar. Gezellige boel, of ben ik nu gewoon enorm jaloers aangezien zij wel een telefoon op zak hebben en ik niet.”

15:00 – De confrontatie met het kassameisje
“Een kopje koffie met een vriend bij La Place, het perfecte moment om even te vergeten dat ik geen telefoon bij mij heb, zou je denken. Nou, dan hebt je het mis. Met het grootste stuk appeltaart van de plaat en mijn goede gedrag vraag ik aan het sympathieke, iets wat verlegen kassameisje om een klein kopje koffie. Bij het moment van afrekenen vraagt ze of ik de La Place app heb, er stond een “mooie zoete actie” op mij te wachten, zo vertelde ze mij. Helaas moest ik haar en mijzelf teleurstellen met het feit dat ik geen telefoon bij mij had. Je zag het in haar ogen, ze had beter verwacht. Gelukkig toonde ze alsnog haar sympathieke kant en scande ze de geprinte barcode op de kassalade. Ik was dus niet de enige zonder La Place app dacht ik enigszins opgelucht. Zelfs hier ben je dus genoodzaakt om je telefoon paraat te houden, wat ik niet helemaal snap wetende wat de doelgroep van La Place is. Verder was het gelukkig allemaal erg gezellig.”

17:30 – Het moment dat ik Appie miste
“Ik ben niet heel erg goed in boodschappen doen. Met een gemiddelde van drie bezoeken aan elk gangpad durf ik met overtuiging te zeggen dat ik de ondertussen de meeste kilometers in dit filiaal heb afgelegd. Iets waar ik niet heel trots op ben. Ik miste mijn Appie app. De treinreis van vanochtend voelde lang aan, het boodschappen doen duurde daadwerkelijk ook vele malen langer. Bij thuiskomst zag ik ook nog eens dat ik mijn toetje vergeten was.”

19:00 – George Clooney
“Netflix was vanavond dus geen optie, aangezien mijn laptop dicht moest blijven en ik geen idee had wat mijn vrienden aan het doen waren. Ik was overgelaten aan mijn televisie. Ik kon mijn geluk niet op, het was George Clooney avond op televisie. Door vele ook wel de perfecte man genoemd waar menig vrouw én man een kopje koffie mee zou willen drinken, what else? Zelfs Humberto gaf aan George te willen zijn. Of ik George wilde zijn? Gelukkig zat mijn Men’s Health nog in mijn tas. “Bouw strakke, harde spieren net als Liam Hemsworth uit The Hunger Games” vertelde de cover mij. Dat zegt wel genoeg, denk ik.”

Conclusie
“Feit is, je gaat veel meer kijken naar de wereld om je heen en in mijn geval ook naar jezelf. Zonder constante invloed van andere zetten de meest willekeurige dingen je aan tot nadenken. Soms is het best even genieten, zo zonder telefoon. Toch moet ik toegeven dat ik ‘m gemist heb. Er was niemand binnen handbereik als ik een vraag had, kon ik ook niemand lekker maken met mijn grote stuk appeltaart van La Place en kon ik niet verder met mijn Netflix marathon van de serie waarvan ik de naam maar niet zal noemen. Wel kan ik over 10 weken zeggen dat mijn sixpack nog strakker is, kan ik je alles over de carrière van Clooney vertellen (de man doet ook écht goede dingen voor de wereld) en ben ik weer voor één dag volledig op de hoogte van het wereldnieuws.”

“Mocht je nu denken dat ik door dit onderzoek de liefde van mijn leven ben tegengekomen, dan moet ik je helaas teleurstellen. Al had ik wel gehoopt dit artikel zo te kunnen eindigen. Ik pak snel mijn telefoon weer om even shameless te Tinderen.”


Ben jij al bekend met onze reporters? Leer Marit hier kennen, of Imme hier. Lees hier meer over Julia en over Sylvia hier of bekijk onze mannelijke reporters Roy hier en Leroy hier eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *