De week van FOMO – Het toestelletje

on

Julia de Jonge

Het is maandag 4 januari, ik heb mijn eerste schooldag van het nieuwe jaar er weer opzitten. Nog moe van het afgelopen weekend plof ik neer in de intercity naar Amersfoort. Er komt een man tegenover me zitten. Zoals de meeste mensen in de coupé ben ik bezig op met mijn telefoon en schenk ik eigenlijk geen aandacht aan de mensen om mij heen. De man die net tegenover me is komen zitten zet een grote glimlach op. “Mooi toestelletje heb je,” zegt hij wijzend naar mijn telefoon. Verbaasd stamel ik iets in de trant van “dankuwel meneer”. Na een korte stilte vervolgt de meneer: “Wat voor model is het?”. “Een iPhone, meneer. Van Apple”. “Ah, en welke uitvoering is het dan? Je hebt er tegenwoordig zoveel.” “iPhone 6, meneer.” Terwijl ik dat zeg, keert mijn blik weer naar het scherm van mijn ‘toestelletje’ en probeer ik oogcontact met meneer te ontwijken. Ik was net in gesprek met vriendinnen in een groepsapp, en eigenlijk wil ik dat niet missen. Meneer wiebelt ongemakkelijk heen en weer op het treinbankje, na een wat langere stilte nu tovert meneer zijn grote glimlach weer op zijn gezicht. “Heb je een leuke dag gehad in Amsterdam?”, vraagt hij. Ik vertel hem dat ik naar school ben geweest, eerste keer weer na de vakantie. Ik probeer iedere wedervraag te vermijden. “Oh, heb je een leuke vakantie gehad?” en hoewel ik zo kort mogelijk antwoord, blijft meneer vragen stellen. Hoe ik kerst gevierd heb, en oud en nieuw. Meneer wil zelfs weten of er leuke uitgaansgelegenheden zijn waar ik woon. Dit gesprek wordt steeds vreemder, denk ik bij mezelf. Dit moét ik Snapchatten! Hier moeten mijn vrienden van mee kunnen genieten. Op dat moment schalt de stem van de conductrice door de luidspreker van de trein, die nog steeds stilstaat op Amsterdam Centraal. We mogen op last van de politie nog niet vertrekken, maar ze zal ons op de hoogte houden. “Kun je op je telefoontje kijken wat er aan de hand is?”, vraagt meneer aan me. En hoewel ik eigenlijk we weet dat ik dat ik niks meer ga vinden dan ‘op last van de politie’, kijk ik toch om het gesprek te vermijden. “Welke communicatiemiddelen gebruik je eigenlijk voor je studie?”, vraagt meneer. Ik denk dat hij mijn vragende blik opvat als dat ik niet weet hij bedoelt. “Een laptop of iets dergelijks?”, vraagt hij. Het schiet meneer ook te binnen dat hij nog niet gevraagd heeft wat ik studeer. Ik zie mijn kans, langzaam positioneer ik mijn ‘toestelletje’ zo dat ik een snapchatvideo kan maken waar meneer niet herkenbaar opstaat. Meneer blijft vragen stellen, maar het gaat allemaal langs me heen. Ik geniet er zo van dat ik dit moment kan delen.

De stem van de conductrice galmt weer door de coupé, deze trein gaat niet meer vertrekken. Ik ben nog nooit zo opgelucht geweest dat een trein niet rijdt. Op het perron zegt meneer dat hij beneden in de hal even gaat vragen hoe hij het best kan reizen nu. Deze meneer heeft schijnbaar ook nog nooit van de NS Reisplanner app gehoord. Ik mompel iets in de richting van blijven wachten, omdat de volgende trein toch met een kwartier komt.

Druk begin ik mijn verhaal te typen in het whatsapp groepsgesprek. Ik volg nu toch niet meer waar het gesprek het over gaat en ik moét mijn verhaal toch even kwijt.

Als ik in de volgende trein zit, komt er weer een man tegenover me zitten. Deze man draagt een kilt met daaronder een wiebertjespanty. Ik glimlach, breng langzaam mijn telefoon naar beneden en Snapchat: ‘alleen maar rare mensen in de trein vandaag’.

 

Afbeelding: www.folkrebellion.com

 

Ben jij al bekend met onze reporters? Leer Marit hier kennen, of Imme hier. Lees hier meer over Julia en over Sylvia hier of bekijk onze mannelijke reporters Roy hier en Leroy hier eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *