Hoe voorkom je een hack?

on

Virussen en hacks kunnen zorgen voor een ernstige aanval op je computer, waarbij je soms met één klik op de verkeerde knop alles kwijt kunt raken. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je nou eigenlijk kunt voorkomen dat je computer gehackt wordt, en belangrijker: wat je er voor nodig hebt. Hier vind je de 5 belangrijkste tips op weg naar een hack-vrij computerleven.

1. Zorg voor een goede virusscanner
2834323495_8a059b5f88_z

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om te voorkomen dat je laptop wordt gehackt of aangevallen wordt door virussen is het belangrijk om eens in de zoveel tijd je computer te scannen op virussen. Hiervoor heb je een goede virusscanner nodig, die niet alleen de virussen scant maar ze ook verwijdert en tegenhoudt. Nu willen veel mensen niet betalen voor zo’n scanner, maar gelukkig zijn er genoeg gratis middelen om je computer te beschermen.

Avast is één van die gratis scanners. De virusscanner heeft meer dan 230 sensoren waarmee ze dreigingen meteen te zien krijgen. Daarnaast beschermen ze tegen het openbaar maken van de gegevens en delen ze de gegevens ook niet bij de CIA. Deze virusscanner is het meest geschikt voor Windows 10. Een tweede gratis virusscanner is AVG. Deze is niet alleen geschikt voor Windows, maar ook voor Mac en een mobiel apparaat. Bij deze scanner heb je ook de optie om voor een betaalde versie te kiezen, maar met de gratis basis versie kom je ook ver genoeg, zolang je geen gekke dingen doet met je laptop. Een derde populaire en gratis virusscanner is Avira Free Antivirus. Deze virusscanner staat bekend om zijn goede detectie op malware. Er wordt dan ook automatisch om de 6 uur gescand op virussen, je hoeft zelf weinig te doen want alles gaat vanzelf. Denk je dat jouw computer niet goed af is met deze ‘basis’ scanners? Dan is Norton een goede oplossing voor je. Norton heeft verschillende pakketten virusscanners en je betaalt per maand of jaar. Handig dus als je computer meer risico loopt op een virus.

2. Gebruik veilige Wi-Fi
Mensen willen overal en altijd online zijn. Overal een internetverbinding hebben is dan ook een levensbehoefte geworden. Bijna overal zijn er gratis openbare hotspots en daar maken we dan ook graag gebruik van. Voordeel hiervan is dat het goedkoop is, maar het grote nadeel is dat het onveilig is.

Via zo een hotspot worden namelijk jouw gegevens naar alle potentiële ontvangers verstuurd. Ontvangers met kwade bedoelingen kunnen hier makkelijk misbruik van maken. Dit geldt voor zowel niet-versleutelde als versleutelde – als de hacker het inlogwachtwoord kent – openbare netwerken.

Voornamelijk een niet-versleuteld draadloos netwerk neemt risico’s met zich mee. Het is voor een hacker vrij gemakkelijk om zelf een hotspot op te zetten met een eigen accespoint. Vervolgens geeft de hacker de hotspot dezelfde naam als een ‘onschuldige’ hotspot uit de buurt. Op deze manier kan de hacker heel eenvoudig bij jouw gegevens.

Wi-Fi bron metropolitan transportation

Als jij dan niets vermoedend aan het internetbankieren bent via laptop/smartphone of ander draagbaar device kan de hacker jouw financiële transacties onderscheppen. Maar ook kunnen zij jouw naam, wachtwoord en seksuele voorkeur scannen. Jouw studie, hobby’s en relatieproblemen inzien en je wachtwoorden onderscheppen. Van deze gegevens kunnen zij misbruik maken door bijvoorbeeld bij jouw thuis in te breken. Aangezien zij op deze manier ook makkelijk kunnen achterhalen wanneer jij niet thuis bent.

3. Zorg voor een sterk wachtwoord
Veel mensen kiezen bij het aanmaken van een wachtwoord voor iets wat ze makkelijk kunnen onthouden. Wachtwoorden als “12345”, “password abc123” en “qwerty” worden dan ook veel gebruikt. Veel mensen kiezen dus voor een wachtwoord dat ze niet zo snel vergeten in plaats van een veilig wachtwoord.

23771568875_6b87b51754_z

Om ervoor te zorgen dat je niet gehackt wordt moet je een sterk wachtwoord aanmaken. Gebruik dus niet je eigen naam, de naam van je huisdier, kinderen of partner bij het aanmaken van een wachtwoord. Opeenvolgende letter- en cijfercombinaties zijn snel te hacken. Zorg er dus dat je wachtwoord niet bestaat uit combinaties als “12345”, “ABCDE”, “98765” of andere voor de hand liggende combinaties. Het gebruiken van een datum als wachtwoord is ook niet verstandig. Gebruik dus geen geboorte- of trouwdatum. Daarnaast worden volledige woorden, je favoriete band, sportclub of een telefoonnummer ook afgeraden om als wachtwoord te gebruiken.

Een goed wachtwoord moet ten minste uit acht tekens bestaan.  Verder is het verstandig om ervoor te zorgen dat het wachtwoord uit minimaal één hoofdletter, één kleine letter,  één cijfer en één symbool bestaat. Op deze manier zorg je voor een sterk wachtwoord dat minder snel te hacken is. Het is ook verstandig om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Een wachtwoord als “*Fq5%1cP#” is misschien niet zo makkelijk te onthouden maar zorgt er wel voor dat je niet snel gehackt wordt.

4. Updaten naar nieuwste versie
Een andere manier waarop jij jouw computer tegen hackers kunt beschermen is door middel van het updaten van Windows en de webbrowser. Regelmatig maakt Microsoft belangrijke updates voor Windows, waarmee jouw computer beter beschermt is tegen computeraanvallen en virussen. Om een automatische update te ontvangen dien je de volgende stappen te volgen:

  • Typ het woord update in bij start en klik vervolgens bij de resultaten op Windows update
  • Klik op instellingen wijzigen en vink updates automatisch installeren aan
  • Schakel vervolgens onder aanbevolen updates het selectievak aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates
  • Tenslotte vink je onder Microsoft update het selectievak updates voor andere Microsoft-producten ontvangen tijdens het bijwerken van Windows

foto how to rosanDe meeste webbrowsers beschikken over een automatische update. Hiermee worden onder andere bugs en beveiliging issues verholpen. Ook detecteren de up-to-date browsers gevaren bij het bezoeken van websites die op de zwarte lijst staan. Hierdoor ontvang je een waarschuwing en vraagt de browser om een bevestiging voor het bezoeken van de website.

Blijf dus op de hoogte van deze updates, zodat je goed beschermt bent tegen virussen en hackers die ongewenst gebruik kunnen maken van de gegevens op jouw computer.

5. Authenticatie
Een andere manier om een hack te voorkomen is door middel van authenticatie. Bij authenticatie komt er een proces van beoordeling aan te pas om te achterhalen of een gebruiker, server, computer of software applicatie daadwerkelijk zegt wie hij of zij is.

Door middel van geautomatiseerde systemen, wordt er nagegaan of er overeenkomsten zijn met de echtheidskenmerken en het opgegeven bewijs van de identiteit. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de identiteit van gebruikers, applicaties, servers en computers wordt opgeslagen in een database.  thom bron Chris Dag

Vormen van authenticatie
Er zijn meerdere manieren van authenticatie. Hieronder worden de meest gebruikte vormen van authenticatie uitgelicht.

Een veel voorkomende vorm van authenticatie, is SMS authenticatie. Hierbij ontvangt de gebruiker elke keer een SMS met een code die tijdelijk geldig is, wanneer hij/zij zich aanmeldt. Denk bijvoorbeeld aan de SMS code, die de gebruiker ontvangt voor ING internetbankieren.

Een tweede vorm van authenticatie is met behulp van hardware tokens. Dit zijn een soort sleutelhangers waarop een tijdelijke code verschijnt. Deze code dient de gebruiker in te voeren met de bijpassende inloggegevens. Deze code is slechts eenmalig te gebruiken en geldt voor enkele minuten.

Kortom, om als gebruiker beschermt te zijn tegen hackers is het handig om software/hardware in gebruik te nemen, dat jou voorziet van een code om extra beschermt te zijn. Door middel van een wachtwoord en een authenticatie code is de kans heel klein dat hackers in het bezit komen van persoonlijke informatie.

 

Bronnen
Gratis virusscanner downloaden (2016). Wat is de beste gratis virusscanner? Geraadpleegd op: 26 januari 2016, van: http://www.gratisvirusscanner-downloaden.nl/veel-gestelde-vragen-faq/wat-is-de-beste-gratis-virusscanner/

Groot,  d. (2014, 10 10 ). Internet & Thuis. Geraadpleegd op Computer totaal : http://computertotaal.nl/internet-thuis/het-gevaar-van-openbare-wifi-63540#YMqqy8q9fjWxM61t.99

Maurits, M. (2014, 3 20 ). Technologie & Surveillance. Geraadpleegd op De correspondent : https://decorrespondent.nl/845/Dit-geef-je-allemaal-prijs-als-je-inlogt-op-een-openbaar-wifinetwerk/25988820-b2a600e1

ibabs.eu. (sd). Top 10 meest gebruikte wachtwoorden. Opgeroepen op januari 26, 2016, van:

http://www.ibabs.eu/nieuws/veiligheid/top-10-meest-gebruikte-wachtwoorden/

www.topvijf.com. (sd). 5 meest gebruikte wachtwoorden. Opgeroepen op januari 26, 2016, van: http://www.topvijf.com/2015/04/5-meest-gebruikte-wachtwoorden.html

Windows (2016), Hoe kan ik mijn computer tegen virussen beschermen? Geraadgpleegd op 26 januari 2016, van:
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/how-protect-computer-from-viruses#how-protect-computer-from-viruses=windows-7

Computertotaal (2015), 20 tips om een pc-hack te herkennen en voorkomen. Geraagdpleegd op 26 januari 2016, van:
http://computertotaal.nl/pc/20-tips-om-een-pc-hack-te-herkennen-elimineren-en-voorkomen-64514/pagina-5#yC4VqBQLCHPJSYPl.97

Windows (2016), automatische updates in- of uitschakelen. Geraadgpleegd op 26 januari 2016, van:
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/turn-automatic-updating-on-off#turn-automatic-updating-on-off=windows-8

Windows (2016), Beveiliging en veilig computergebruik. Gerdaadgpleegd op 26 januari, van:
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/understanding-security-safe-computing#1TC=windows-7

Alleinternetbrowsers (2016), Alle Internet Browsers. Geraadgpleegd op 26 januari, van: http://www.alleinternetbrowsers.nl/

Nexttech (2016). Sterke authenticatie. Geraadpleegd op 26 januari 2016, van: https://www.nexttech.nl/security/sterke-authenticatie/

Marqit (2015). Authenticatie. Geraadpleegd op 26 januari 2015, van: http://www.marqit.nl/authenticatie

Bronnen foto’s:
Morganlines Flickr
Automobile Italia Flickr
Metropolitan transformation Flickr
Chris Dag Flickr
FotsomNatural Flickr


Thom Brouwer
Rosan Buiter
Rosanne Luyckx
Angel Binnekamp
Dafne Akerboom
Soraya Groot

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Robing schreef:

    Wat ik nog mis in het artikel is gezond verstand. Als ik soms zie op wat voor dingen mensen allemaal klikken dan is het vragen om problemen. Dit is gedeeltelijk ook te wijten aan onkunde over het internet.

  2. Robing schreef:

    Wat ik nog mis in het artikel is gezond verstand. Als ik soms zie op wat voor dingen mensen allemaal klikken dan is het vragen om problemen. Dit is gedeeltelijk ook te wijten aan onkunde over het internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *