Veilig internetten? 7 tips voor veilig internetgebruik

PinterestBron: Pinterest

Internetten. Internetgebruik gaat niet zonder risico’s en veilig internetgebruik gaat niet vanzelf. Om dit veilig te kunnen doen, is het raadzaam om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om onbezorgd te kunnen internetten. Lees verder om jouw online veiligheid te optimaliseren en jezelf te beschermen met de volgende tips.

 1. Download een antivirusscanner
  Virussen kunnen veel schade toebrengen aan jouw computer en door een antivirusscanner te downloaden, bescherm jij jezelf tegen deze schade. Een antivirusscanner zorgt ervoor dat er wordt gecontroleerd waar jij op het internet mee bezig bent. Daarnaast is het raadzaam om deze antivirusscanner regelmatig te laten updaten voor optimaal gebruik.
 1. Installeer een firewall
  Een firewall is een programma met een systeem dat de middelen van een netwerk of computer door middel van een hardware of software kan beschermen tegen misbruik. Het controleert en blokkeert informatie naar jouw eigen instellingen en beschermt jouw computer tegen ongewenst gebruik van buitenaf. Een firewall controleert of jouw computer contact maakt met de buitenwereld, en met een goede firewall worden de hackers tegengehouden en kunnen de meeste aanvallen worden voorkomen.
 1. Wees voorzichtig met onbekende bestanden
  Zorg ervoor dat je voorzichtig omgaat met onbekende bestanden. Download vooral geen onbekende bestanden van het internet als je niet zeker bent van de bron. Hackers proberen op verschillende manieren toegang te krijgen tot jouw computer. Zulke onbekende bestanden kunnen op verschillende manieren worden aangeboden zoals via e-mail of op social media websites. Let dus goed op voordat je een onbekend bestand opent!
 1. Wees voorzichtig met links
  Naast het voorzichtig zijn met onbekende bestanden moet je ook voorzichtig zijn met het klikken op links. Tegenwoordig maken heel veel websites gebruik van reclame en wordt er te snel op links geklikt. Als er op een link wordt geklikt, hoor je op de betreffende website te komen. Als dit niet gebeurt, loop je een risico dat er iets verkeerd is gegaan. Om een virusbesmetting te voorkomen is het handig om eerst na te denken en niet gedachteloos op een link te klikken. 
 1. Gebruik een sterk wachtwoord
  Een wachtwoord geeft jou toegang tot een systeem. Met een wachtwoord bescherm jij jouw persoonlijke en belangrijke gegevens, zodat anderen deze gegevens niet kunnen inzien. Een sterke wachtwoord bestaat naast gewone letters ook uit hoofdletters, cijfers en leestekens. Via deze link van Mijn Online IDentiteit kan je verder lezen hoe je een sterk wachtwoord kunt instellen.
 1. Stel jouw privacy instellingen goed in
  Het is belangrijk om jouw privacy instellingen goed in te stellen. De standaard privacy instellingen zorgen er vaak voor dat jouw informatie openbaar wordt gezet. Door jouw privacy instellingen zelf te veranderen en aan te passen, bepaal jijzelf wie jouw informatie ziet en wat een dienst met jouw gegevens mag en kan doen.
 1. Maak regelmatig back-ups
  Een back-up is een ander woord voor reservekopie. Er kan altijd wel iets misgaan met jouw computer. Jouw gegevens of harde schijf zijn niet kogelvrij en kunnen gewist worden door middel van een virus of doordat jouw computer bijvoorbeeld is gecrasht. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt en dus een kopie hebt van jouw gegevens. Back-ups maak je op een harde schijf of op externe gegevensdragers. Door een back-up te hebben hoef je niet langer bang te zijn voor verloren bestanden!

Wat vind jij van deze tips? Heb je er wat aan of heb je nog andere tips om veilig te internetten? Laat het me weten en plaats hieronder een reactie!


Bronnen
Antivirus.nl
Microsoft
Mijn Online IDentiteit
Waarschuwingsdienst.nl

Over de auteur
Ping Ping Pho is een derdejaarsstudente aan de Hogeschool van Amsterdam en volgt de opleiding Media, Informatie en Communicatie. Op dit moment volgt ze de specialisatie Digitale Mediastrategieën. Klik hier voor meer artikelen van deze auteur.

Advertenties

11 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lu Luong schreef:

  Ik scan mijn bestanden van het internet met Microsoft Security Essentials. Werkt goed!

  Like

 2. pingpingpho schreef:

  Dag, Lu Luong. Bedankt voor je reactie. Ik gebruik Microsoft Security Essentials zelf niet, maar ik zal het zeker eens uitproberen!

  Like

 3. Kan je zien of een link gevaarlijk is? Zo ja, hoe dan?

  Like

 4. pingpingpho schreef:

  Dag, Charlotte. Bedankt voor je reactie. Dat is een goede vraag! Om een gevaarlijke link te herkennen kun je wanneer je een link wilt openen, eerst met je muis over de link heen bewegen om eronder het werkelijke adres te kunnen zien. Wanneer beide linken van elkaar verschillen, kun je het beste de link testen op een website die verdachte bestanden en URL’s analyseert zoals: https://www.virustotal.com/nl/.

  Liked by 1 persoon

 5. Darnell Maziku schreef:

  Weet je welke antivirusscanners goed zijn?

  Like

  1. pingpingpho schreef:

   Dag, Darnell. Bedankt voor je reactie. Dat is een goede vraag! Ik heb in het verleden zelf gebruik gemaakt van het merk McAfee. En uit ervaring kan ik je vertellen dat de antivirusscanner van dit merk het erg goed doet!

   Like

 6. obsidianmagazine schreef:

  Ik ben ook eerder mijn bestanden kwijtgeraakt door een virus. En het is heel erg als al je school bestanden en foto’s weg zijn. Een back-up is dus erg belangrijk.

  Like

  1. pingpingpho schreef:

   Dag, obsidianmagazine. Bedankt voor je reactie. Dat is vervelend om te horen! Hopelijk zal je in de toekomst geen last meer hebben van dit soort situaties. Bedankt voor het delen van jouw ervaringen!

   Like

 7. demisamiramic schreef:

  Dag pingpingpho, erg handige tips heeft u daar. Lang niet iedereen heeft door hoe hachelijk het internet kan zijn. Vandaar dat ik tegenwoordig ook gebruik maak van websites die de betrouwbaarheid van URL’s scant. Heeft u zelf wel eens een akelige ervaring meegemaakt?

  Like

  1. pingpingpho schreef:

   Dag, demisamiramic. Bedankt voor je reactie. Gelukkig heb ik nog nooit een akelige ervaring meegemaakt op het internet!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s