De 10 kenmerken van het FOMO-virus

on

De angst om iets te missen heerst. Kijk eens om je heen in de trein, op je werk, of als je gewoon over straat loopt. De mensen die hun mobiele telefoon niet binnen handbereik hebben, zijn op één hand te tellen. De ‘Fear Of Missing Out’ begint een serieuze aandoening te worden, waar niet alleen jongeren, maar ook de mensen die niet zijn opgegroeid met smartphones last van hebben. We delen alles met elkaar op social media en willen niks missen. Zit jij nog in de ontkenningsfase en ben je ervan overtuigd dat je niet besmet bent met het ‘FOMO-virus’? Lees de volgende 10 kenmerken van mensen die last hebben van de ‘Fear Of Missing Out’ maar eens goed door. Wedden dat ook jij een beetje last hebt van deze aandoening?

6996840070_390f20a3cb_z
Bron: Flickr.com, created by Alfredo Cáceres

1. Met wie of waar je ook bent, je mobiele telefoon is altijd binnen handbereik

Tegenwoordig zijn die paar vierkante centimeter apparaat in je broekzak van levensbelang: hij kan je bijna overal bij helpen! Even je ov-reis naar huis plannen, nieuwe schoenen regelen of even wat geld overmaken; je smartphone vindt het allemaal geen probleem.

Het grote gemak van je smartphone merk je pas als je hem niet bij je hebt. Je weet niet of je iemand moet terug-appen, je op een mailtje moet reageren of dat je een nieuwe afspraak moet maken. Je mobiele telefoon is je agenda. Je hoeft eigenlijk nergens aan te denken, zolang je je telefoon maar bij je hebt. Jouw smartphone doet eigenlijk al het werk voor je. Hoe deden de mensen dat in de jaren 90 eigenlijk?

2. Je wordt nerveus als je even niet weet waar je mobiele telefoon is of als je ‘m niet in de buurt hebt

De ‘Mini-heart attack’: iedereen heeft het vast wel eens gehad. Je wilt op je telefoon kijken, maar je kan hem niet vinden. Meteen klop je op je broek en jaszakken. Soms blijk je hem gewoon in je hand te hebben of naast je op tafel. Toch schrik je een paar seconden en ben je volledig in paniek. Als je echt niet weet waar je telefoon is, dan is het nog erger. Hij staat natuurlijk ook altijd op stil net wanneer hij niet binnen handbereik is, waardoor je hem niet kan bellen. Alle plekken aflopen waar je bent geweest en uiteindelijk ligt hij op de laatste plek waar je zoekt. Waarschijnlijk heb je niet eens een berichtje gemist, maar je kan toch het zweet van je voorhoofd afvegen.

3. Je controleert continu je telefoon, ook al is hij niet afgegaan

Wanneer je last hebt van ‘Fear of Missing Out’ is de volgende situatie enorm herkenbaar: je pakt je telefoon erbij om iets op te zoeken, een telefoonnummer bijvoorbeeld, en dat resulteert in het doen van hele andere dingen. Ontvangen berichten, Facebook of andere functies binnen je telefoon krijgen voorrang. Bij het wegleggen van je telefoon besef je je pas dat je vergeten bent op te zoeken wat je nou eigenlijk echt wilde weten. Ook het bekijken van de tijd op je telefoon is een verraderlijke instinker, voor je het weet scroll je weer door je serie berichten en apps.

4. Je bent actief op minstens vier verschillende social media kanalen

Zonder Facebook, Instagram, Snapchat of Twitter hoor je er immers niet bij. Elk kanaal heeft ook een andere functie. Een voorbeeld: je gaat heerlijk uit eten in een luxe restaurant. Inchecken doe je natuurlijk op Facebook, zodat je iedereen lekker jaloers kunt maken met je nieuwste statusupdate. Wanneer het eten op tafel staat maak jij er eerst een foto van voor op Instagram, het liefst van bovenaf. Natuurlijk film je het hele tafereel ook nog even voor in je Snapchat-verhaal met een leuk filtertje of in slowmotion. Ook je Twitter-volgers moeten op de hoogte blijven, dus deel je alles daar weer opnieuw. En als alle accounts up-to-date zijn, kun je eindelijk beginnen aan je inmiddels koude maaltijd. Jammie!

5. Je gaat deze social media meerdere keren op een dag af, om de laatste posts te checken

Je zit in een saaie les, te wachten op de trein, je bent aan het koken. Wat doe je dan? Je bekijkt Instagram, Facebook en ondertussen kijk je of je nog appjes hebt gehad. Veel belangrijks staat er niet tussen. Je hebt namelijk voordat je de les in ging ook al op social media gekeken. Ook voordat je eten ging koken.

Nadat je klaar bent met eten zit je achter je laptop te werken en ben je ondertussen Facebook aan het checken. Om vervolgens op je mobiel Facebook te openen.

6. Als je je een moment verveelt, zijn Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter je medicijn

Er is bijna geen moment meer op de dag waarop je je echt stierlijk kunt vervelen. Altijd als je even een moment niks te doen hebt – omdat je bijvoorbeeld wacht op de lift, omdat je even pauze hebt of als je in bed ligt voor je gaat slapen – grijp je namelijk naar je telefoon. En vaak is dit niet eens bewust. Uit een soort van automatisme pakken we namelijk standaard onze telefoon als we even niks (beters) te doen hebben. Het lijkt een mooi moment te zijn om de laatste foto’s, filmpjes of berichten op het wereldwijde web te checken. Vervelen? Dat bestaat eigenlijk niet eens meer.

7. Je slaat geen evenement op Facebook over

Wanneer je last hebt van FOMO is het heel normaal om bij elk evenement op Facebook op ‘aanwezig’ te klikken. Ondanks dat je vaak maar bij één of twee evenementen fysiek aanwezig kunt zijn, is de angst om iets te missen de voornaamste reden dat we ons digitaal aanmelden voor meerdere evenementen. Zo komt het voor dat je op sommige dagen (digitaal) wel naar vier verschillende evenementen gaat. Facebook heeft deze trend ook gespot en steekt daar sinds kort dan ook een stokje voor: je kunt nu je evenementenstatus veranderen in ‘Aanwezig’, ‘Geïnteresseerd’ en ‘Niet aanwezig’ veranderen. De Fear of Missing Out is hier iets kleiner mee geworden, maar zeker nog niet verdwenen.

8. Je denkt te voelen of horen dat je telefoon af gaat, maar dit blijkt helemaal niet het geval te zijn

Heb je dat ook wel eens? Dat je denkt dat je je mobiel voelt trillen maar als je erop kijkt, er geen melding is binnengekomen? Dat je het toch echt zeker wist, dus ook maar even je mail opent om te zien of je toch echt geen mailtje hebt gehad? Je stopt hem weg want je mobiel laat zien dat het trillen tussen je oren zat. Nog geen 2 minuten laten voel je hem weer trillen, om vervolgens wéér te zien dat je geen melding hebt. Je weet zeker dat het niet tussen je oren zit en bedenkt dat het dan maar gewoon je mobiel is die een spelletje met je speelt.

9. Als je mobiele telefoon een melding geeft, duurt het niet langer dan vijf minuten voordat je checkt waar de notificatie van is

Een appje van je vriendin, een Facebookmelding van je buddies, of een snap van je dronken vriend; allemaal zorgen ze voor die kleine trilling in je broekzak. Tegenwoordig kijken we de hele dag naar onze telefoon zodat we alle meldingen hebben gecheckt. Die meldingen krijgen we de hele dag door, en daarom moeten we ze de hele dag de telefoon bij ons houden. Zo denkt niemand dat we hem of haar negeren.

Door een trilling op je telefoon weten we nog niet meteen wat er met het toestel aan de hand is. Wanneer je broekzak vibreert, duurt het vaak niet langer dan 5 minuten totdat we hebben uitgezocht wat voor melding we hebben gehad.  En na 5 minuten begint die melding aan je te knagen. Want: stel nou dat er iets aan de hand is en jij mist het?

10. Je durft je mobiele telefoon niet uit te zetten

Je loopt natuurlijk de grootste kans om iets te missen als je je telefoon uitzet. Dit is voor veel mensen die last hebben van het virus dan ook echt ondenkbaar. Tijdens een vergadering en een bruiloft moet hij natuurlijk uitstaan, maar zelfs tijdens een begrafenis gaat hij echt alleen maar op stil. Dit alles om toch nog even stiekem te kunnen kijken of je echt niks mist.

Herken jij jezelf in een van deze kenmerken en lijd je stiekem ook een beetje aan FOMO? Wees niet bang, je bent niet alleen! Laat het ons weten in een berichtje, zodat we elkaar een beetje kunnen steunen in deze moeilijke en onmisbare tijd…


De auteurs:

Youp van der Graaf

Didy Kurc

Joyce Tukker

Selina Hehakaja

Dave Laaper

Sabine van Helden

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *