12 Things that you’re missing out on, because of the fear of missing out

 1. Missing out on – Goede cijfers en concentratie

Kijk tijdens een hoorcollege eens om je heen, wat zie je? Juist, naast de docent die zijn best doet om een leerzaam verhaal te vertellen, zie je studenten verveelt hun Facebook checken. Daarnaast is 90 procent van de studenten ook nog eens druk bezig op zijn telefoon. Zou dat zijn om aantekeningen te maken? Waarschijnlijk niet. Het zogenoemde fenomeen ‘Fear Of Missing Out’ zorgt voor constante afleiding. De Sociale Media bezorgen jongeren een sociale verplichting waar zij moeilijk onderuit komen; er wordt immers van ze verwacht continu bereikbaar te zijn en daarom ook direct te reageren. De invloed van social media op schoolprestaties is nog niet wetenschappelijk bevestigd. Echter hoef je niet hoogbegaafd te zij om te begrijpen dat één minuut op Facebook ook één minuut minder tijd voor huiswerk betekent. Het schijnt zelfs zo te zijn dat zo’n ‘afleidingsmoment’ een gemiddeld stel hersenen zo’n zeven minuten kost om weer terug op het oude concentratieniveau te komen. Uit onderzoek van Microsoft blijkt zelfs dat de mens een kortere aandachtsspanne heeft dan een goudvis. Ja, je leest het goed: een goudvis. Namelijk negen seconden aan concentratie voor de goudvis tegen acht seconden voor de mens. Dus misschien is het verstandig om de volgende keer , tijdens het schrijven van je essay, je telefoon aan de kant te leggen voordat ook dat nog in het water valt.

FOMO1 (1)

 1. Missing out on – Sociaal contact in het openbaar vervoer

In de stilte coupe in de trein wordt wel eens gevraagd of iemand kan stoppen met praten, maar dit gebeurt steeds minder vaak. Over het algemeen hoor je doorgaans maar enkele mensen praten in de trein. En 9 van de 10 keer zijn dit dan vrienden van elkaar. In de bus, trein, metro, tram, kijk maar eens om je heen, bijna iedereen kijkt naar een schermpje en is volledig gericht op zijn of haar smartphone. Wat je echter mist zijn de spontane en leerzame gesprekken met de medemens. Een gesprek met je buurtje in de trein kan zoveel brengen. Van een gezellig treinrit tot een nieuwe liefde en van een hevige discussie tot een sollicitatie bij een bedrijf waar je altijd al heb willen werken. Het openbaar vervoer is een goede plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Het bruist van de verschillende identiteiten en heel veel mensen doen op hetzelfde moment niks. Maar met elkaar praten wordt niet gedaan. Mensen van de wat oudere garde durven nog wel eens het gesprek aan te gaan, maar of dit wordt gewaardeerd is een tweede. De NS probeert met zijn social coupes het gesprek te stimuleren. Het wordt tijd dat hier een keer goed gebruik van wordt gemaakt!

FOMO2

 1. Missing out on – Contact met je familie tijdens Kerst

Je kent het wel, je bent samen met de familie op een verjaardag of met kerst en je opa die dan zegt “de jeugd van tegenwoordig zit alleen maar op hun mobieltjes”. Zelf vindt je het contact op je telefoon veel boeiender dan de “gezellige” gesprekken met je familie en je focust je dan ook het grootste gedeelte van de tijd op je telefoon. Je zal alleen verbaasd zijn hoe gezellig je het gaat vinden als je je even mengt in het gesprek tussen je opa en oom of je moeder en je neef. Uiteindelijk zal je je familie meer waarderen en wordt de band ook hechter als je echte interesse toont in de dingen die zij in het dagelijks leven doen. Je tijd met familie is kostbaar. We zijn altijd al zo druk dat we onze families al weinig zien, waardeer de momenten dan ook dat je wel samen bent. Laat je telefoon even achterwege en je zal zien dat je familie eigenlijk heel leuk en interessant is. En als iedereen even met iets anders bezig is, heb jij even de tijd om de belangrijkste momenten op je mobiel te checken. Je zal zien dat je minder mist dan je denkt.

FOMO3

 1. Missing out on – Het gevoel en contact met de artiest tijdens een concert

De tijd van aanstekers in de lucht is voorbij; tegenwoordig zet iedereen het lichtje op hun smartphone aan en wuift deze op de melodie mee in de lucht. Niets mis mee en een stuk minder brandgevoelig. Maar de aanwezigheid van smartphones zorgt voor een irritatie bij de artiesten én je mede concertbezoekers. Terwijl jij het concert met al je volgers op Instagram deelt en op Facebook nog even een fotootje plaatst van de band zitten de mensen achter je mee te genieten van jouw aantal volgers terwijl de artiesten in kwestie aankijken tegen mobiele beschermhoesjes. Prince heeft zelfs zijn purple rules geïntroduceerd bij zijn concerten. No photography, no videorecording and no Cellphones luiden deze regels. Er gaan geruchten dat de staff van Prince zelfs mobieltjes uit de handen van Instagrammende fans gristen. Andere artiesten zoals Kate Bush hebben geen paarse regels maar vragen hun fans gewoon om de telefoons weg te doen. Bijna de hele zaal stopten de schermpjes weg. En zeg nou zelf, als je een concert door een schermpje wil zien kun je net zo goed thuis blijven zitten en Youtube filmpjes bekijken. Door je te focussen op het ideale Instagram filmpje mis je een groot deel van het concert. De manier waarop de artiest naar je kijkt en de sfeer in de zaal. En dat kun je toch niet op film vastleggen.

FOMO4

 1. Missing out on – Zelfvertrouwen en een goede gezondheid

Het voelt misschien onschuldig om op de hoogte gehouden te willen worden van wat er in de wereld en in je vriendenkring gebeurt. Toch kunnen al die keren dat je op social media kijkt een grotere invloed op je mentale en fysieke gezondheid hebben dan je misschien denkt. De uitspraak ‘het gras is altijd groener aan de overkant’ gaat namelijk niet alleen op in het dagelijks leven, maar ook op social media lijkt het tuintje van de buurvrouw er altijd beter bij te liggen. Door het zien van alle leuke dingen die iedereen aan het doen is wordt dit vaak vergeleken met het eigen leven, wat kan leiden tot jaloezie, wat zelfs weer kan leiden tot symptomen van depressie. Vooral onder jongeren lijkt dit probleem steeds meer te groeien, waar zij vooral gestrest raken wanneer ze niet verbonden zijn met hun vrienden, of zich alleen voelen wanneer ze foto’s zien van hun vrienden, zonder zichzelf. Het is belangrijk dat deze social media verslaving (want dat is het in feite) serieus genomen wordt. Zo kan FOMO in sommige gevallen zelfs leiden tot introversie, het onvermogen om plezier te beleven aan activiteiten die normaal wel als leuk worden ervaren en een verslechterde band met familie. FOMO is iets om voor op je hoede te blijven. Want hoe onschuldig die paar uurtjes op social media ook lijken, ze kunnen toch erg veel schade aanrichten.

Quote
“The researchers found that Facebook postings about things such as expensive vacations, new houses or cars, or happy relationships can evoke feelings of envy among surveillance users. They say that these feelings of envy can then lead to Facebook users experiencing symptoms of depression.”

FOMO5

 1. Missing out on – Echte vrienden

Een tijdje geleden ging ik uiteten met een paar oude vrienden, die ik nauwelijks meer zie omdat we kortweg te druk zijn. In plaats van een gezellig gesprek te voeren, hadden ze alleen maar oog voor hun WhatsAppjes, Instagram, Facebook berichtjes en zelfs Snapchat. Nadat ik ze wat signalen had gegeven dat ik het vervelend vond, besloot ik iedereen te verzoeken om hun smartphone even weg te doen. Gelukkig stemden ze allemaal in.

Dat de activiteiten met vrienden met de tijd mee veranderen, is logisch. Maar dat er bijna geen direct contact meer is, is zorgwekkend. Ik kijk ook veel te vaak op mijn smartphone en kan het knipperende lampje nauwelijks negeren, maar ik ben me wel bewust dat wat ik ook doe, ik altijd iets mis.

We zijn bang iets online te missen, waardoor we het moment met elkaar missen. Mijn vrienden die zich altijd afsluiten met hun smartphones – en dat zijn er nogal wat – houden hun account goed bij, maar realiseren zich niet dat ze bezig zijn met het ‘’missing out’’ van het echte leven om hun heen. Ik zou pleiten voor een verschuiving van digitale contacten naar intensieve, betekenisvolle contacten met échte vrienden. Contacten waarop je terug kunt vallen en waar je een levensechte relatie mee kunt hebben.

FOMO6

 1. Missing out on – Rust en tijd voor jezelf

Hoe vaak komt het voor dat je gewoon even helemaal niets doet? Even nergens aan denkt, nergens naar kijkt en je nergens door laat afleiden? Kun je je de laatste keer herinneren dat je je verveelde en niet direct naar je smartphone greep? Waarschijnlijk moet je diep graven om je die laatste keer te herinneren. Omdat we tegenwoordig zo opgeslokt worden door alles dat er om ons heen gebeurt, is het logisch dat we een vertekend beeld hebben gekregen van tijd nemen voor onszelf. We denken dat we rustig alleen op de bank zitten, maar ondertussen houden we ons constant bezig met wat onze vrienden op social media zetten. Rust en tijd voor onszelf nemen, het klinkt zo eenvoudig, maar niets is minder waar. Met een smartphone in je hand is alleen zijn niet het alleen zijn wat het ooit was. Toen we in plaats van een telefoon, een boek in ons hand hadden, dát was alleen zijn. Dát was tijd voor onszelf nemen. En geef toe, dat is veel rustgevender dan constant maar zien wat iedereen aan het doen is. Probeer het eens. Ga eens op de bank zitten met een boek of nog beter: helemaal niets. Sta het eens toe om je te vervelen, zo erg is het allemaal niet.

FOMO7

 1. Missing out on – Echte gesprekken

Wanneer is het voor het laatst geweest dat je een écht goed gesprek gehad heb met iemand? Een goed gesprek, waarbij er niet iemand om de vijf minuten heel even een blik op zijn of haar telefoon werpt. Doordat je bang bent om dingen te missen ben je snel geneigd om heel even op de je telefoon te kijken. Je verwacht een belangrijk whatsappje of je bent gewoon te nieuwsgierig of je mail al is binnen gekomen van je baas. Maar wat je werkelijk mist zijn de goede gesprekken in het echt. Goede gesprekken met gesprekonderwerpen die er echt toe doen. Het lijkt heel onschuldig als iemand een paar keer even op zijn smartphone kijkt, maar ondertussen gaat de kwaliteit van het gesprek in het echt achteruit. De concentratie is op dat moment niet 100% gefocust op het gesprek in real-life maar toch deels ook op de smartphone. Daarnaast is een veel voorkomend verschijnsel van social media dat de concentratie verslechterd. Ook dit is natuurlijk niet iets wat een goed gesprek stimuleert. De kunst is om je telefoon een tijdje weg te leggen en gewoon te gaan praten. Je zult merken hoe leuk een écht gesprek wel niet is.

FOMO8

 1. Missing out on – Realiteit

Het is donderdagavond en je bent uitgeput van je lange werkdag. Fijn, lekker een avondje bankhangen. Ultiem genieten, tot dat… er plots een Snapchat binnenkomt van je beste vriend die biertjes aan het nuttigen is in de kroeg. Een gevoel van ‘eenzaamheid’ stroomt langzaam je lichaam binnen. Daar zit je dan met je zak chips op de bank waar je net nog zo van aan het genieten was.

Het lijkt allemaal zo mooi: Facebook, Instagram en Snapchat. Maar is het allemaal wel zo mooi? Dagelijks zien we honderden foto’s van mooie mensen die op vakantie zijn, nieuwe kleren hebben gekocht en gezellig met elkaar zijn. De enige beelden die wij te zien krijgen zijn de foto’s die mensen mooi genoeg vinden om te delen met de rest van de wereld. En voor een groot deel ontstaan hier onze meningen en gevoelens door. Maar is het wel verstandig je gevoelens te laten leiden door de dingen die je online ziet? Wat is hier de realiteit en welke realiteit is vervormd?

Vergeet niet: focus je op jezelf. Geniet van de dingen waar jij blij van wordt en zorg dat je geniet van de wereld waarin je leeft. Dus niet de digitale wereld. En een avondje chillen op de bank is geen zonde. Leg je telefoon eens weg en geniet van een avond voor jezelf.

FOMO9

 1. Missing out on – Genieten van het moment

Heb jij er ook al last van? De angst niks te willen missen. Door steeds op je smartphone te kijken of je weer een appje hebt ontvangen, of dat iemand iets heeft gedeeld op Facebook of wellicht ben je wel een volger van Vice. Ergens willen we voortdurend alles en iedereen in de gaten houden. De reden hiervoor? We willen de hele tijd up-to-date zijn. Het gevolg is dat we hier totaal in opgaan, waardoor we niet meer van het moment genieten. En dit terwijl genieten van het nu niet eens zo moeilijk is.

Genieten van het nu is leuk en eenvoudig, en het levert je erg veel op. Je zult je leven veel intenser ervaren. Bovendien zal je meer voldoening halen uit vriendschappen, relaties en dagelijkse zaken, zoals een goed gesprek, lekker eten of een goed boek. Want wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest op.

Genieten van het moment is een kunstje en je kunt er beter in worden. Vraag jezelf geregeld af of je nou daadwerkelijk aan het genieten bent. Is dit niet het geval? Probeer dan iets aan te passen, zodat je wel kunt genieten. Meestal is het enige wat moet veranderen jouw aandacht, jouw gevoel, en niet de situatie. Zoals Martin Bril zegt: ‘’Je mist meer dan je meemaakt en dan is totaal niet erg.’’ Dus stop met FOMO-en en begin met genieten.

Quote:
‘’Je kunt nu gelukkig zijn, dus kun je altijd gelukkig zijn, omdat het altijd nu zal zijn.’’ – Jelle Hermus

FOMO10

 1. Missing out on – Het ‘echte’ vakantiegevoel

Eindelijk is daar dan je welverdiende vakantie waar je het hele jaar voor gespaard hebt. Lekker drie weken met je vriend(in) naar een zonnig eiland om helemaal tot rust te komen en uiteraard flink te genieten. Een aantal jaren terug konden we nog zeggen ‘telefoon uit en even helemaal voor mezelf’, maar tegenwoordig is er in elk hotel, restaurant en club uitstekende WIFI en heb je voordelige buitenlandse bundels bij je telefoonprovider. Dit met het gevolg dat we eigenlijk helemaal niet tot rust komen en genieten, maar continu op onze telefoon zitten om te kijken wat onze familie en vrienden in Nederland uitspoken. Ook zijn we er niet vies van om door middel van foto’s te laten zien wat je zoal de hele dag aan het doen bent op vakantie. We beseffen alleen niet dat we hierdoor helemaal niet ontspannen op vakantie zijn, maar alsnog continu bezig zijn met wat we altijd al in het dagelijks leven doen. Je hebt niet zolang gespaard om de hele dag maar met je telefoon bezig te zijn, terwijl je jezelf begeeft in een prachtige omgeving. Tegenwoordig is het wel zo dat de “digitale detox” langzaamaan een trend wordt tijdens je vakantie. Mensen kiezen er dan bewust voor om hun laptop, tablet of smartphone te laten voor wat het is. Vergeet je telefoon dus gewoon even die drie weken en geniet van de omgeving, het weer en niet te vergeten: elkaar.

FOMO11

 1. Missing out on – De liefde van je leven

De liefde van je leven vinden, is voor menig mens één van de meest belangrijke puntjes op de bucket list. Maar terwijl we druk aan het Tinderen en Okcupid’en zijn geeft dit zelden de gewenste uitkomst. Natuurlijk kennen we allemaal wel de Assepoester-scenario’s van de ware vinden op Tinder, maar dit lijken uitzonderingen. Uit een onderzoek in Amerika blijkt dat maar vijf procent van de mensen in een vaste relatie of huwelijk aangeeft elkaar te hebben leren kennen via online daten. En dan hebben we het dus niet over postorder brides.

Volgens dating experts is FOMO zelfs een manier om je nooit écht te binden. Doordat je blijft appen, kun je onderwijl nog iemand anders als optie houden, lekker veilig. Maar wanneer is veilig té veilig? Als je op je derde date nog steeds na je toilet bezoek een andere potentiele partner aan het snapchatten bent, hoe geef je dan de persoon waarmee je op een date bent een echte kans?

Het klinkt misschien oubollig wanneer mensen spreken over het feit dat door smartphones het ‘echte’ contact weg valt. Hoe vaak praten we nog met mensen in de trein of in het café in plaats van met onze neus in een telefoon te zitten? Wanneer vinden we de nieuwste status updates van onze Facebookvrienden minder belangrijk dan om ons heen te kijken en de blik te vangen van the one?

De volgende keer dat je vertraging hebt omdat er blaadjes op het spoor liggen leg je telefoon dan weg voordat de batterij op is, wie weet wie je spreekt en leert kennen. Jij zou zomaar het volgende trouwpaar kunnen zijn dat in de krant wordt uitgelicht omdat ze hun trouwfoto’s bij een van de blauw-gele te-laat-monsters laten maken.

FOMO12b

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s