10 signalen dat jij aan FOMO lijdt

on

‘FOMO’ is een steeds groter wordend probleem dat zich vooral afspeelt bij jongeren en millennials. ‘FOMO’ staat voor ‘Fear Of Missing Out’ en wordt gebruikt om aan te duiden wat onze social media-verslaving met ons doet. Iedereen is altijd online, maar op de momenten dat we niet online zijn of kunnen, worden we angstig en gestresst: wat als we iets belangrijks missen? Wat als andere mensen leukere dingen doen dan wij, of als vrienden leuke dingen doen zonder ons?  (Telegraph, 2013)
‘FOMO’ leidt onder andere tot slapeloosheid, stress, oververmoeidheid en telefoonverslaving. De kans is groot dat jij hier ook aan lijdt, misschien zelfs zonder dat je het doorhebt. We hebben 10 signalen van ‘FOMO’ op een rijtje gezet.

  1. Je slaapt slechter

Je kent het vast wel: je gaat ’s avonds naar bed met het idee om vroeg te gaan slapen, maar precies op dat moment is er juist zo’n gezellig gesprek gaande in de groepschat van jou en je vrienden. “Jongens, ik moet eigenlijk echt slapen!” zeg je. “Wacht, kijk eerst nog even dit filmpje!”. Je vrienden bespreken de video uitgebreid, dus besluit je toch ook maar even een kijkje te nemen. Eer de video is afgelopen zijn je vrienden de plannen voor het aankomende weekend aan het bespreken. Balen, nu kan je alsnog niet gaan slapen want straks maken ze plannen die jij helemaal niet leuk vindt. Rond 1 uur ’s nachts zijn de plannen concreet, dus kan je eindelijk gaan slapen. Helaas, weer niet gelukt om op tijd je ogen te sluiten. Een schrale troost: je bent niet de enige met een slaaptekort door je smartphone. Onderzoek heeft aangetoond dat het merendeel van de tieners minimaal vier uur te weinig slaapt. Een belangrijke reden hiervoor is dat de mogelijkheid om ’s nachts te communiceren ervoor zorgt dat men het besef tussen dag en nacht kwijtraakt (Numrush, 2015). Heftig! Voortaan toch maar iets eerder je smartphone wegleggen misschien?

punt 1

  1. Je presteert slechter op school

Oeps. Doordat je gisteravond zo laat ging slapen zit je nu moe in de schoolbanken. Je neemt weinig in je op en denkt continu aan je bed. Vanavond ga je écht vroeg slapen. Grote kans dat bijna een derde van jouw klasgenoten er hetzelfde over denkt, aangezien maar liefst 30% van de jongeren kampt met slaperigheid tijdens de lessen (InfoNu, z.j.). En slaperigheid is helaas niet de enige oorzaak voor je verslechterde schoolprestaties. Het lijkt namelijk wel alsof je vrienden aanvoelen wanneer jij eigenlijk niet zou moeten chatten. Op het moment dat jij in je les zit krijg je tientallen meldingen van de groepschat. Je werpt snel een blik op je scherm en ziet een melding: “OMG!!!!”. Waarom OMG? En waarom zoveel uitroeptekens? Je moet weten wat er aan de hand is! Je opent snel Whatsapp en bent alweer enkele minuten kwijt aan het teruglezen van alle berichten. Enkele minuten die je waarschijnlijk beter aan je les had kunnen besteden, wil je het tentamen halen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat smartphone-gebruikers ervaren dat hun smartphone schadelijk is voor hun leerprestaties (Geekly, 2015). Het is zelfs bewezen dat een verbod op smartphones in de klas de schoolprestaties verbetert (Joop, 2015).

punt 2

3. Je zit op social media terwijl je ‘offline’ bij vrienden bent

We haten het als anderen het doen, maar zelf maken we ons er ook schuldig aan: op social media zitten terwijl je met vrienden of familie bent. Kijk maar eens om je heen in een restaurant: hoeveel mensen zie je niet op hun smartphoneschermpje staren terwijl ze ‘gezellig’ uiteten zijn met vrienden? ‘’Even een foto posten hoor!’’ ‘’Even inchecken hier!’’. Een restaurant in Brabant vond dit zo ver gaan dat ze een slimme actie gestart zijn: prijzen winnen met offline zijn. Hoe langer de gast zijn smartphone met rust laat, hoe meer punten hij krijgt. (BN DeStem, 2015) Slim of betuttelend?
Onderzoekers van het PEW Research Center hebben onderzocht dat 50% van de 18 tot 29-jarigen geen probleem heeft met smartphonegebruik in restaurants. (Huffington Post, 2015).  Wat vind jij, acceptabel of niet?

Punt 3

  1. Ik voel me onrustig als ik niet online kan

Lijd jij aan nomophobia? Nomophobia is de term die het gevoel van angst en ongemakkelijkheid (anxiety) beschrijft wanneer je geen telefoon tot je beschikking hebt. Of dit nou komt door een lege batterij, gebrek aan MB’s of omdat je hem kwijtgeraakt bent: het bezorgt je veel stress. Een Brits onderzoek uit 2010 wees uit dat bijna 53% van de ondervraagden lijdt  aan angstklachten wanneer ze het zonder telefoon moeten doen. (Psychology Today, 2014) Nomophobia is momenteel nog geen officiële diagnose, maar je kunt wel jezelf testen.
Wil jij relaxter kunnen leven zonder smartphone? Ga oefenen! Leg elke dag je telefoon gedurende één of twee uurtjes in een andere ruimte, of doe hem helemaal uit.  Je zult zien dat je nog prima zonder kunt!

Punt 4

  1. Als je in een vergadering bent en je voelt je telefoon trillen, vind je het moeilijk om je in te houden en niet te kijken

Je zit in een bespreking en je voelt je telefoon trillen… Wat nu?! Iedereen kent dit dilemma wel, maar nu is de vraag hoe je hiermee omgaat. Denk je van “Het zal wel niks belangrijks zijn, ik stuur zo wel wat terug” of denk je “Shit… misschien mis ik wel veel belangrijkere zaken dan deze saaie vergadering”. Wanneer dit laatste het geval is moet je misschien eens overwegen om je mobiel helemaal uit te zetten tijdens meetings en bijeenkomsten. Wanneer je toch besluit om lekker te gaan appen en sms’en tijdens besprekingen dan ben je niet de enige. Zelfs is onze eigen Tweede Kamer zie je constant politici druk in de weer met hun smartphones en tablets. Tot irritatie leidt dit wel, uit onderzoek blijkt dat namelijk 84% van mensen op de werkvloer vindt het ongepast wanneer iemand op zijn smartphone zit tijdens vergaderingen (Bradberry, 2014). Dus wil je door je collega’s serieus worden genomen besluit dan eens om je mobiel links te laten liggen.

Punt 5

6. Je zit  op social media tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten

Zit jouw smartphone ook aan je handen vastgegroeid alsof het een extra setje vingers is? Ruim 47% van de millennials gebruikt hun telefoon, tablet of laptop tijdens een maaltijd. (DutchCowboys, 2012)
Ontbijt, lunch en avondeten waren vroeger altijd al sociale momenten: gezellig samen met zijn allen om de tafel zitten en bijpraten over je dag, het weer en het nieuws. Tegenwoordig hebben deze momentjes nog steeds een sociale functie, maar dan via onze mobiele apparaten. Check je tijdens het ontbijt even gauw het nieuws, scroll je door de recente Facebookberichten en app je hoe je geslapen hebt naar je vrienden? Dikke kans dat je aan FOMO lijdt! Social media is tegenwoordig gewoon onderdeel van de ochtendroutine geworden. Wekker, tandenpoetsen, Facebook, ontbijt, Instagram… Zo veel belangrijks gebeurt er echt niet in die 8 uurtjes dat je slaapt!

Punt 6

  1. Je vindt het rot om te zien op social media dat vrienden iets aan het doen zijn zonder jou

Wanneer je op Facebook of Instagram berichtjes langs ziet komen dat je vrienden samen iets leuks aan het doen zijn zonder jou, kan dat confronterend zijn. Ten eerste is het niet leuk dat jij er niet bij bent “waarom vragen ze mij niet mee?”, maar je bent ook bang dat je iets  zal missen, nu een paar van je vrienden samen zijn zonder jou. Je bent bang dat ze het de volgende keer hier steeds over hebben, terwijl jij er niet bij was en dus niet mee kunt praten. Zonder alle social media zou dit natuurlijk ook gebeuren, maar dan weet je er (in ieder geval op het moment zelf) niets van en kan je je er dus niet druk over maken. Want eerlijk: het is echt niet zo dat jij gelijk je vrienden kwijt ben als zij een keer iets zonder jou afspreken. Daarnaast is het belangrijk om te doen wat je zelf echt wilt en niet iets doen omdat je bang bent iets te missen.

      8.   Als je op vakantie bent houd je social media in de gaten om te kijken wat je vrienden thuis doen

Na een jaar lang werken of studeren ga je eindelijk op vakantie. Je hebt er lang naar uitgekeken en bent écht van plan je telefoon een week aan de kant te gooien en lekker te ontspannen. Maar na één of twee dagen ga je je telefoon toch missen. Je bent benieuwd wat vrienden doen en logt bij het eerstvolgende restaurant even in op de wifi om te kijken of je thuis iets mist. Waarschijnlijk voor veel mensen herkenbaar.

Een opkomende trend is digital detox: een bepaalde tijd zonder internet, en waar kan je dit beter uitvoeren dan op vakantie? Op vakantie zijn de verleidingen tot online gaan tenslotte toch kleiner dan in het dagelijks leven. Een digital detox zou het fysieke en mentale welzijn bevorderen. Je staat namelijk even stil bij het leven. Misschien wel iets om te proberen bij je eerstvolgende vakantie. Hulp nodig? www.wifivrij.nl helpt je een hotel zonder wifi te vinden.

Punt 8

     9.    Als je iets leuks aan het doen bent, vind je het heel belangrijk om dit te delen

Een avondje uit, een middagje bijkletsen met vriendinnen. Alle leuke dingen die je doet, deel je op social media. Even inchecken, even een statusupdate of een foto op Instagram plaatsen. Iedereen mag weten dat je iets leuks doet. Dit zorgt voor een verkeerd beeld naar de buitenwereld. Je leven lijkt perfect omdat je alleen de leuke dingen plaatst, maar perfect is je leven zeer waarschijnlijk niet. Een voorbeeld hiervan is de Australische Essena O’Neill die afgelopen tijd in het nieuws was. Ze had honderdduizenden volgers en plaatste de mooiste foto’s. Begin november heeft zij haar Instagram account de naam ‘Is Not Real Life’ gegeven en bij haar foto’s de tekst veranderd in de werkelijke situatie. Even later heeft ze al haar social media accounts verwijderd. Hiermee maakt Essena natuurlijk wel een punt. Moeten we niet meer een realistische kijk op het leven delen in plaats van alleen de leuke dingen? Maar aan de andere kant; wie vindt het leuk om te zien dat jij een vreselijke dag hebt gehad?

Punt 9

  1. Je bent snel jaloers als je ziet dat iemand anders iets leuks aan het doen is

Het is vrijdagavond en je hebt zin om met wat vrienden de week door te nemen. Zo sociaal als je bent besluit je het initiatief te nemen en al je vrienden een bericht te sturen met de vraag of ze wat willen doen vanavond. Stuk voor stuk wijzen ze je af. Eén vriend moet werken de volgende ochtend en een andere vriend heeft een feestje van iemand die je niet kent.  Als je dan al niet genoeg teleurgesteld bent krijg je antwoord van je laatste vriend. In het berichtje staat: “Ik heb wel zin om iets te doen, maar geen zin om mijn huis uit te gaan”. Om de hele avond bij iemand thuis te zitten lijkt je ook niet zo leuk en dus besluit je om vanavond niks te doen, ondertussen lees je op Facebook hoe leuk iedereen het heeft.

Iedereen heeft weleens zo’n ongewilde rustige avond gehad. Maar het is natuurlijk maar net hoe je hiermee omgaat. Je bent namelijk bang dat je wat mist. Wanneer je wel wat had gedaan met vrienden zal deze vrijdagavond waarschijnlijk zijn als vele vrijdagavonden. Wees blij met de voordelen van een vrije avond, bijvoorbeeld dat je zaterdag een keertje niet wakker wordt met een kater.

Punt 10

Bronnen:
Nomophobia
Linkedin
Bndestem
Huffingtonpost
Psychology Today
Dutchcowboys.nl

Afbeeldingen
Gifje 1
Gifje 2

Auteurs
Linda van Nieuwkerk
Marije Catsburg
Jennie Nguyen
Odette Witkamp
Robin Gras

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *