10 tekenen dat jij aan ‘FOMO’ lijdt

on

‘Fear Of Missing Out’: Je mobiel zit bijna vastgeroest in je hand en je bent op elk social media kanaal te vinden. Uren scrollen door je Facebook en Instagram tijdlijn is dagelijkse kost en je checkt vaak genoeg per dag de nieuwe Snapchats. Bij je vrienden sta je er om bekend dat je alles op social media zet en dat je overal op reageert. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Ben jij bang dat je ook aan FOMO lijdt? Check het dan snel aan de hand van de volgende punten;

1. Het eerste wat je ’s ochtends doet is op je telefoon kijken…

1

…en zo lig je nog een kwartier in bed Whatsappberichtjes te beantwoorden en lees je groepsgesprekken terug die de avond ervoor of ’s nachts gewoon door zijn gegaan. Nadat je uit bed gestapt bent en je aangekleed bent, plof je weer even terug op bed om je ontvangen Snapchats te bekijken. Je moet zelf natuurlijk ook nog even een Snap in je verhaal plaatsen, het is namelijk echt “too damn early”. Shit, hierdoor heb je nu wel haast! Snel een ontbijtje eten, en natuurlijk nog even door je Facebooktijdlijn scrollen. Tijdens het tandenpoetsen bekijk je nog snel even je Instagram feed. Op tijd komen is voor losers.

2. Om de tien minuten check jij je telefoon…

2

…want stel je voor dat je een belangrijk berichtje krijgt! Iedere tien minuten wordt je telefoon wel even uit je tas gehaald, al is het met de smoes om even te checken waar je hem gelaten had. Je keek stiekem gewoon of je al berichtjes had, you bastard! Als je telefoon binnen handbereik ligt, is het nog erger. Je blijft continu checken of je meldingen hebt, ook al heb je het scherm helemaal niet op zien lichten. Soms lijkt het gewoon alsof je een melding krijgt, maar vervolgens geen berichten hebt. Ook ontgrendel je regelmatig je telefoon om te kijken of je meldingen hebt van de apps waarvan je de meldingen niet op je vergrendelscherm krijgt. (Lees: de apps die je niet belangrijk genoeg vond om de meldingen van aan te zetten).

3. Als je aan het studeren/werken bent, gaat je concentratie constant naar je telefoon…

3

…en zo komt het regelmatig voor dat je een uur verder bent zonder dat je ook maar een stap verder bent gekomen. Op dit soort momenten voel je je behoorlijk rot, maar toch kun je het ook moeilijk over je hart verkrijgen je telefoon aan de kant te leggen of uit te zetten. Als je toch eenmaal zo ver bent dat je niet meer op je telefoon kijkt, open je na vijf minuten toch stiekem Facebook op je computer. Na een half uur gedachteloos scrollen besluit je het tabblad toch maar te sluiten en je te focussen op wat je te doen staat. Omdat je nu niet weet waar je moet beginnen, pak je toch je telefoon er weer bij. ‘Voor inspiratie’, maak jij jezelf wijs.

4. Je kan geen ‘nee’ zeggen tegen uitnodigingen…

4

…omdat je bang bent de leukste ochtend/middag/avond van het jaar te missen. Ook als je je eigenlijk helemaal niet lekker voelt of ontzettend moe bent. Je weet zeker dat je je vreselijk slecht gaat voelen die avond, maar iets missen geeft een nog slechter gevoel. Wat als je straks niet mee kunt praten?! Facebookevents zijn ook een ramp, het liefst zou je ze allemaal ‘attenden’. Als je twee uitnodigingen krijgt voor hetzelfde word je gek. Je blijft checken wie van je vrienden naar welk feest gaat en maakt kansberekeningen en analyses om uit te vogelen op welk feest je het meest zult missen. De ene interessante Facebookvriend gaat namelijk naar dat toffe festival, maar dat meisje dat altijd de coolste foto’s plaatst op Instagram gaat naar dat andere ruige feest… Dilemma’s!

5. Je hebt constant het gevoel  de leukste dingen te missen en daarom blijf je je pagina’s refreshen…

5

…en eigenlijk zou hier het besef moeten komen dat je last hebt van FOMO. Maar als je niet weet dat je dit hebt, kun je er verder ook niet zo veel aan veranderen. Alle dingen die voorbij komen op Facebook en die onderling tussen vrienden worden afgesproken wil je niet missen. Je bent namelijk als de dood dat je iets leuks hebt gemist waar vervolgens een hele week of langer over wordt gepraat. Als je net je Instagram gecheckt hebt, refresh je het 5 minuten later weer, puur omdat je dus van alles op de hoogte wil zijn. Frustrerend, vind je niet?

6. Als je midden in de nacht wakker wordt en besluit op je telefoon te kijken…

6

…omdat je toch niets beters te doen hebt. Je voelt de drang om je mobiel erbij te pakken om te kijken hoe laat het is. Maar daarmee houd je jezelf alleen maar voor de gek. Natuurlijk moet je ook even snel Facebook, Instagram en je Whatsappjes checken om te kijken of er iets leuks of interessants (is) gebeurd. En dan is het kwaad eigenlijk al geschied, je komt nu nog moeilijker in slaap en blijft op je mobieltje hangen. Vervolgens is het een uurtje of 5 en gaat je wekker over een uur al af. Daar ging je nachtrust.

7. Jij gaat niet op vakantie zonder internetbundel…

7

…daarom check jij voordat je een vakantie boekt, sowieso eerst of er internetmogelijkheid is. Of dat nou een WIFI-spot is of dat je een buitenlandbundel neemt, jij moet sowieso internet hebben op vakantie. Zonder internet geniet je niet van die twee weken vakantie en wil je zo snel mogelijk weer naar huis. Want stel je voor, bij terugkomst van je vakantie is er van alles verandert thuis en hebben je vrienden enorm leuke verhalen te vertellen. Daarnaast wil je natuurlijk iedereen laten weten hoe lekker jij het hebt op je zonnige vakantie. En hoe kan je dit nou doen zonder internet?

8. Je hebt continu de behoefte om in te checken op social media…

8

…in elk restaurant, club of locatie waar je in kan checken, check je in. Je wil constant iedereen laat weten waar je bent en wat je aan het doen bent. Je vindt het leuk dat mensen gaan reageren op je check-in status op Facebook en je bent ook continu bezig om te checken of dit ook daadwerkelijk gebeurt. Vooral als je net iets nieuws hebt geschreven op Facebook, refresh je de pagina continu omdat je wil weten of mensen je berichtje leuk vinden. Zelfs op de meest rare plekken zoals ‘thuis’, maak jij een check-in locatie zodat je mensen kunt laten weten wanneer je lekker op de bank zit.

9. Je checkt constant de social media kanalen van je vrienden, zodat je van alles op de hoogte bent…

9.gif

..want je bent als de dood om dingen te missen en je vindt het al helemaal niet leuk als je vrienden weg zijn zonder jou. Je bent altijd aan het checken of er iemand wat op Facebook heeft gezet en of je wat hebt gemist. Je bespreekt ook de statussen van je vrienden met anderen en zoekt regelmatig naar hun persoonlijke pagina’s op Facebook. Als één van je vrienden wat op social media heeft gezet, heb jij dit binnen een paar minuten gelezen en ben jij één van de eerste die dit weer bespreekt in bijvoorbeeld het groepsgesprek met al je vrienden

10. En dan is er nog de bekende plek op je voorhoofd, omdat je in bed nog op je telefoon zit…

10

…want rond een uur of half elf zeg je iedereen gedag om vervolgens naar je bed te gaan. Slapen doe je alleen pas rond een uur of twaalf want je zit nog zeker een uur door je telefoon heen te scrollen. Je ligt lekker op je rug in bed met je handen omhoog en je mobiel voor je gezicht en dan glijdt de telefoon uit je handen op je voorhoofd, en dit doet pijn. En het ergste is dat het jou niet één keer gebeurd, maar het kan zo een paar minuten later weer gebeuren. Op deze houding lig je zo lekker door je mobiel heen te scrollen dat we de bekende blauwe plek maar gewoon voor lief nemen. Wat zou je toch zonder je laatste update moeten, voordat je gaat slapen.

Wat denk jij? Herken je dit bij jezelf of bij anderen en wat vind je hier dan van? Laat het ons weten in de reacties.

Bron GIFjes: Giphy.com

Over de auteurs:

Sylvia Tran
Roy Boere
Julia de Jonge
Marit Metselaar
Imme Langenhuizen
Leroy Souverijn

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. juliadejonge schreef:

    Dit is op Julia de Jonge herblogden reageerde:

    Leuk lijstje over de tekenen van Fear Of Missing Out! PS. De eerste vier punten heb ik geschreven 😉

  2. juliadejonge schreef:

    Dit is op Julia de Jonge herblogden reageerde:

    Leuk lijstje over de tekenen van Fear Of Missing Out! PS. De eerste vier punten heb ik geschreven 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *