Geld verdienen met online video

Het is nog niet bij iedereen doorgedrongen, maar online video is de laatste jaren sterk in opkomst, vooral onder de jongere doelgroep. Veel YouTubers, ook wel content creators genoemd begonnen met video’s maken als hobby maar blijken later goud in handen te hebben. Ze kunnen ervan leven en wie weet wel meer dan dat, maar hoe kan jijzelf nou geld gaan verdienen met het maken van online video’s?

Om je gelijk uit je droom te halen is het niet zo makkelijk als het lijkt. Er is niet een bepaalde formule die ervoor zal zorgen dat jij meer inkomsten zal ontvangen van het maken van online video’s. Het gaat uiteindelijk om de content die je plaatst en die moeten kijkers op YouTube aanspreken, maar ook bedrijven die wellicht iets voor je kunnen betekenen. Er zijn veel partijen die content creators helpen om door te groeien, zoals bijvoorbeeld Divimove, een multichannelnetwork (MCN). Er wordt voornamelijk aan advertentie-inkomsten verdient op YouTube, waar 55% naar de maker gaat en 45% naar YouTube zelf. Maar wat zal er uiteindelijk voor zorgen dat je een leuk zakcentje verdient aan het maken van online video’s? Onderstaande tips zullen hierbij helpen.

 1. Doe wat je leuk vindt

Als je niet doet wat je leuk vindt dan zal dat snel te merken zijn. Hierdoor wordt je automatisch niet meer interessant gevonden. In het begin lukt het misschien om net alsof te doen, maar het zal steeds lastiger zijn om weer een video te maken. Wanneer je wel doet wat je leuk vindt zal het de kwaliteit alleen maar bevorderen van de video’s.

 1. Wees authentiek

Ga niet precies hetzelfde doen wat andere content creators al doen die ergens veel succes mee hebben. Het betekent natuurlijk niet gelijk dat jij er dan net zoveel succes mee zal hebben dan hun. Je kunt gerust net als Enzo Knol je dagelijks leven gaan vloggen, iets waar hij sowieso niet de enige in is. Maar ga hem niet imiteren, blijf jezelf en geef er een persoonlijke twist aan. Wees anders en spreek de doelgroep die je wil bereiken goed aan.

 1. Ga internationaal

Wil je de kans echt groter maken om geld te verdienen met het maken van online video’s, dan zal je internationaal moeten gaan. De kans op een groter publiek is dan namelijk veel groter, ook al zal je nog harder je best moeten doen om op te vallen. Om een goed voorbeeld te geven: Nederlands grootste YouTuber is Enzo Knol met ruim 900.000 abonnees en 470 miljoen video weergaven. Internationaal is dit Pewdiepie met bijna 40 miljoen abonnees en 10 biljoen video weergaven!

 1. Ga de samenwerking aan

Wanneer je de samenwerking met andere content creators aangaat die ongeveer dezelfde doelgroep aanspreken zal het ervoor zorgen dat je elkaar helpt om uiteindelijk meer publiek te krijgen. Meer publiek = meer inkomsten. Daarnaast ben je misschien wel de ideale persoon die bedrijven kunnen inzetten om publiciteit te krijgen. Bijvoorbeeld wat de makers dachten van de film Dumb and Dumber to, die Milan Knol inschakelde voor een toffe campagne.

 1. Zorg voor abonnees op YouTube

Zoals bij vorig puntje al aangegeven zijn abonnees erg belangrijk voor een content creator. Hoe groter je publiek, hoe meer weergaven je op de video’s zult krijgen en hoe meer inkomsten er binnen komen door bijvoorbeeld de advertenties. Zorg er dan ook voor dat je altijd benadrukt dat je publiek moet abonneren en overtuig ze dan ook om dit te doen.

Abonneren

Tijdens het Cross Media Café van eind vorig jaar, waar het thema online video was kwam een mooie uitspraak ter sprake:

“Het gaat niet om geld verdienen, het gaat om mooi dingen maken. Daar verdien je pas echt geld mee.”

Hier ben ik het dan ook volledig mee eens. Natuurlijk hoopt iedereen die ermee begint om online video’s te maken dat die er succesvol in wordt en er misschien zelfs veel geld aan kan verdienen. Maar er zal hard voor gewerkt moeten worden, aangezien er per dag enorm veel content online wordt gegooid. Probeer jij je maar eens te onderscheiden van alle andere.

Hoe sta jij tegenover dit nog altijd groeiende fenomeen? Heb jij nog tips om ervoor te zorgen dat er nog meer uit online video’s te halen is? Laat het achter in de reacties!

Bronnen:
Eugine Hendrikx (Divimove) @ Cross Media Café: ‘Online video’ & Meisje met de Microfoon


Co-Creatie

De Auteur: Martijn Rijnbeek is derdejaars student aan de opleiding Media, Informatie & Communicatie, waar die momenteel de specialisatie Digitale Mediastrategieën volgt. Hij werkt bij een klein online marketingbureau waar die content produceert om bedrijven hoger in de zoekresultaten te krijgen. Heeft een brede interesse in online marketing, en social influencers, waar hij je veel kan vertellen over het steeds populair wordende YouTube. Meer weten? Klik dan hier

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sjoerd schreef:

  Helemaal mee eens!

  Like

 2. Sjoerd schreef:

  Hey Martijn. Tof artikel, maar hoe zie jij deze ontwikkeling in relatie met televisie?

  Like

 3. Sjoerd schreef:

  Hey Martijn. Tof artikel, maar hoe zie jij deze ontwikkeling in relatie met televisie?

  Like

  1. Martijn Rijnbeek schreef:

   Dank voor je reactie Sjoerd. Op dit onderwerp zal ik in mijn TED Talk die vandaag volgt meer over vertellen, dus hou de website in de gaten!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s