“Begin niet aan WordPress, Joomla of wat voor open source CMS dan ook.”

Kan je als ondernemer nog wel serieus genomen worden als je geen website hebt? Het hebben van een website biedt een tal van voordelen. De vraag is nu alleen nog met welk CMS je dat gaat doen. We zien dat   WordPress enorm populair geworden is voor het maken van websites. Het gebruiksgemak is daar een reden van, maar is dit wel de toekomst? Ik sprak met Lucas Rob, een student van Hogeschool Inholland Alkmaar. Hij maakt zijn eigen websites en nog mooier, dat doet hij met een Content Management Systeem dat hij zelf heeft ontwikkeld.
 “Soms krijg ik een paar nieuwe klusjes en soms even helemaal niks, het is en blijft een leuke extra naast mijn studie.”
Je maakt en verkoopt websites op LJWARE.nl. Hoe ben je daarmee begonnen?
Oorspronkelijk begon ik met L.J. Ware als naam onder mijn RPG Maker games. Ik begon met de website in 2008. Een paar jaar later begon ik met het ontwikkelen van Joomla websites waarna een aantal mensen geïnteresseerd waren om ook een website door mij te laten ontwikkelen. Inmiddels ben ik een beetje tegen Joomla- en WordPress websites maar toentertijd was het een leuk begin. Het is dus eigenlijk een beetje geleidelijk gegaan, het is ook niet dat ik mezelf nu zie als bedrijf dat websites moet blijven maken. Soms krijg ik een paar nieuwe klusjes en soms even helemaal niks, het is en blijft een leuke extra naast mijn studie. Daarnaast is ljware.nl geen verkoop website maar meer een portfolio website.

Voor het maken van websites gebruik je jouw eigen CMS. Hoe heb je dit ontwikkeld en waarom heb je hiervoor gekozen? 
Toen ik aan mijn stage begon werd mij duidelijk dat open source CMS systemen zoals WordPress of Joomla erg onveilig was en dat het helemaal niet zo slim is om dat als oplossing te gebruiken. Helaas waren mijn programmeer ervaringen op dat moment nog niet zo goed waardoor ik verplicht was om PHP te leren schrijven. Mijn stageopleider bood zijn oude CMS aan om daarmee te experimenteren. Het kostte me dagen en nachten om het door te krijgen maar daardoor wist ik het om te bouwen tot een eerste eigen CMS. Inmiddels heb ik zelf een eigen object georiënteerde PHP CMS gebouwd zoals ik het graag wil hebben en zodat ik het snelst kan ontwikkelen.

Je klanten zullen ongetwijfeld wat eisen en wensen hebben. Hoe ga je daar mee om?
Het is juist goed dat klanten eisen en wensen hebben. Soms zit ik met de handen in het haar maar juist door nieuwe problemen leer je als programmeur er mee om te gaan. Alles staat op Google en het kost soms wat extra tijd maar daardoor krijg je meer ervaring. Zelf heb ik nauwelijks een tutorial gevolgd om het te leren, juist door te googelen en jezelf eisen te geven, leer je te programmeren.

Loop je wel eens tegen problemen aan in je werkzaamheden? 
Ja, er zijn zoveel mogelijkheden en soms komen er foutmeldingen waar je niks aan hebt. Uiteindelijk is er altijd wel iemand op Google die hetzelfde probleem heeft gehad en is er altijd wel iemand geweest die daar een oplossing voor had. Het gebeurt wel eens dat iets gewoon niet kan waardoor de klant teleurgesteld is maar dat komt zelden voor.

Op welk project ben je het trotst en waarom? 
Eigenlijk ben ik altijd het meest trots op mijn meest recente project maar ik denk dat dat bij iedereen zo is. Waar ik mogelijk het meest trots op ben in het algemeen is het planningssysteem dat ik heb ontwikkeld voor een bouwbedrijf. Tientallen persoonsleden loggen daarop in en het hele bedrijf draait bijna op dat systeem. Het is inmiddels uitgebreid tot iets groters dan ik ooit had verwacht. Daarnaast is mijn nieuwste eigen object georiënteerde PHP CMS iets waar ik erg trots op ben. Het bouwen hiervan was iets waar ik vorig jaar nog van droomde maar na weken in mijn vrije tijd te programmeren is het gelukt om, in mijn ogen, de perfecte CMS te ontwikkelen.
“Neem de tijd om zelf iets te maken want dat is absoluut de moeite waard.”
Heb je nog tips voor mensen die een eigen website willen opzetten?
Ja, een tip die ik altijd geef is dat je niet moet beginnen aan WordPress, Joomla of wat voor open source CMS dan ook. Neem de tijd om zelf iets te maken want dat is absoluut de moeite waard. Begin met HTML en CSS, probeer het uit te lezen met PHP en een MySQL database en voor je het weet bouw je een eigen CMS. Open source is onveilig, langzaam en moet altijd up-to-date zijn. Voor je het weet heb je vijf websites in bijvoorbeeld WordPress die allemaal up-to-date moeten blijven. Daarna heb je er misschien vijftien en wordt het een wekelijkse taak om alles bij te houden.
Daarnaast zullen grote bedrijven zoals banken of grote organisaties nooit beginnen aan WordPress. Schrijf zelf alle codes, leer programmeren en neem er de tijd voor. Er is een gigantische markt voor programmeurs en het is veel leuker dan de meeste denken. Het zal geen verloren tijd zijn.

 

Meer weten over de auteur?

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Interessant artikel! Ik denk alleen zelf dat WordPress wel een mooie start is, al helemaal als je blind bent voor programmeringstaal :p

  Liked by 1 persoon

  1. Lu Luong schreef:

   Daar ben ik het mee eens. Maar mocht je later echt meer doen met je website, dan is het misschien wel waard om verder te kijken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s