Kun jij je anno 2015 een bedrijf voorstellen zonder website?

on

websiteTwee weken geleden wilde ik een ‘hair change’. Ik wilde mijn haren kort knippen in de vorm van een lange boblijn. Dus ging ik op onderzoek uit en googelde mijn favoriete kapper in Purmerend, om te kijken wat de
schade dan zal zijn. Tot mijn grote verbazing kon ik geen website van deze kapper vinden, alleen een slechte website van het winkelcentrum waar de kapper zich bevindt. Anno 2015 kun je je geen bedrijf of organisatie voorstellen zonder website. Daarom heb ik afgelopen week met Stefan Kwee gesproken, die websites ontwikkelt voor verschillende bedrijven.

 

  1. Wat vind jij ervan dat bepaalde bedrijven anno 2015 nog steeds geen website hebben?

Dat is eigenlijk afhankelijk van het type bedrijf en het doel dat zij hebben. Maar heel kort door de bocht; steeds vaker is het vindbaar zijn op de 1ste drie pagina’s van Google bepalend voor de klandizie van nieuwe klanten.

Als lokale ondernemer kan je prima een vaste klantenkring opbouwen als men maar je openingstijden en telefoonnummer kan vinden. Wel wordt het sterk aangeraden om je bedrijf bekend te maken bij Google Mijn Bedrijf

 

  1. Stefan, kun je me uitleggen wat een webontwikkelaar doet?

Haha! Allemaal luxe woorden, zoals groenteboer vs. vers specialist. Vandaag de dag wordt het werk uitgesplitst in specialismes. Websitebouwer is nu het juiste woord.

Een websitebouwer bouwt een presentatie voor het internet. Dat is eigenlijk gewoon dat wat je ziet en leest. Hij programmeer geen code/software, hij maakt geen templates, maar kiest ze uit. En verder gebruikt dus de tools en maakt de presentatie.

 

  1. Hoe ben je webontwikkelaar geworden?

Ik ben sinds het begin van het internet al aan het programmeren gegaan. Eigenlijk ben ik één van de oudjes en heb het mezelf aangeleerd. Wat vroeger programmeren was, is meer het gebruik van een programma geworden.

In het verleden heb ik vooral het technische deel van websites gebouwd. Een team designers om mij heen heeft het grafische deel en de content gemaakt. Een tweetal voorbeelden zijn ING lease UK en de allereerste versie van albert.nl. Dit is wel een grote sprong terug in de tijd, waar je in het wereld-wijde-je-bent-nooit-meer-te-verwijderen-web bent.

Tegenwoordig zijn de meeste websites gebaseerd op een Content Management Systeem. Het CMS maakt het allemaal veel makkelijker.

 

  1. Stefan, wat zijn volgens jou belangrijke elementen om een succesvolle website te maken?

Creatief, communicatief en opvallend zijn.

Het is belangrijk dat een organisatie een doel stelt, en de doelgroep kent. De website moet namelijk vooral passen bij de doelgroep. Het gaat niet om mijn smaak of interesses, maar wat het bedrijf wil bereiken met zijn website.

 

  1. Zorg jij er ook al voor dat de website goed vindbaar is/wordt?

Ja, afhankelijk van de opdracht. Het is niet moeilijk om op pagina 1 te komen van Google, maar om daar te blijven.. dát is lastig!

In de praktijk help je na het bouwen de website naar één van de eerste drie pagina’s van Google te brengen. Waarom? Omdat 80% van de bezoekers afhaakt na pagina drie. Hierna stopt het werk. Puur en alleen omdat het blijven vindbaar maken van een website tijd kost.

 

  1. Waar haal jij je creativiteit vandaan?

Ik weet niet precies waar ik mijn creativiteit vandaan haal. Eigenlijk net als een artiest wacht ik op inspiratie. Nu is wel het voordeel dat je bij gebrek aan inspiratie gewoon een ‘template’ uit de kast trekt en deze gebruikt. Wordt het dan een top website? Nee dat niet.

 

  1. Heb jij nog eventuele tips voor toekomstige websitebouwers?

Wees creatief met de zoekwoorden die je gebruikt. Zorg dat de website een makkelijk en fijn structuur heeft om je bezoekers te helpen om de informatie te vinden.

 

Heb jij nog handige tips? Laat ze dan hieronder in een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *