7 tips om de usability van jouw site te vergroten

Het is erg belangrijk dat jouw website optimaal werkt zodat de bezoekers jouw website niet meteen verlaten. Gebruiksvriendelijkheid is dan ook van groot belang. Hoe vergroot je de usability van jouw site?

  1. Zorg dat je gemakkelijk te vinden bent

Bezoekers komen vaak via een zoekmachine terecht op jouw website. Zorg ervoor dat je goed vindbaar bent binnen de zoekmachines. Hierbij is het belangrijk om te weten welke zoekwoorden je bezoekers gebruiken. Door deze zoekwoorden toe te passen kun je hoog eindigen in de zoekresultaten.

  1. Een duidelijke menustructuur is belangrijk

Denk na over de zoekwoorden die de gebruikers van jouw site gebruiken. Deze woorden zullen zij waarschijnlijk in het navigatiemenu opzoeken. Je kunt er voor zorgen dat deze veel gezochte zoekwoorden matchen met de categorieën binnen jouw navigatiemenu of onder een van de bestaande categorieën geplaatst kan worden.

  1. Creëer rust

Onoverzichtelijke sites worden gauw weggeklikt. Zorg voor rustige vormgeving en een duidelijke lay-out, zodat jouw website niet rommelig overkomt. Maak gebruik van voldoende witruimtes en overzichtelijke webpagina’s en vermijd pop-ups en drukke teksten. Als je bezoekers de site prettig in gebruik vinden zullen ze niet meteen de website weer verlaten.

  1. Zorg voor een goed werkende zoekfunctie

De bezoekers van jouw website willen graag gemakkelijk en snel dingen op jouw site kunnen opzoeken. Het is dus belangrijk dat je een goedwerkende zoekfunctie op de website hebt. Op deze manier help je je bezoekers bij het zoeken van de informatie die zij nodig hebben.

  1. Publiceer duidelijke content

Zorg voor duidelijke titels. Op deze manier is het voor de bezoekers in één keer duidelijk waar een tekst over gaat. Verder is het belangrijk dat de artikelen gemakkelijk te lezen zijn. Maak gebruik van subkoppen, dit zorgt ervoor dat de gebruiker gemakkelijk door de tekst heen kan scannen. Vermijd moeilijk taalgebruik, zodat de teksten voor iedereen begrijpelijk zijn.

  1. Interactie met je bezoekers is belangrijk

Zorg voor interactie met je bezoekers. Creëer een contactpagina. Zo kunnen bezoekers jou gemakkelijk bereiken. Reageer op vragen, zorg ervoor dat bezoekers kunnen reageren op de artikelen die je op de website publiceert, zodat ze hun mening kunnen geven.

  1. Blijven testen

Het is belangrijk om de eindgebruiker te betrekken bij de ontwikkeling van jouw website. Op deze manier zorg je ervoor dat de usability van de site optimaal is. Onderzoek wat de toptaken van jouw website zijn. Zorg ervoor dat deze optimaal werken en de bezoeker deze gemakkelijk kan uitvoeren. Daarnaast is het handig om te weten welke zoekwoorden bezoekers intypen als ze gebruik maken van de interne zoekfunctie. Op deze manier krijg je inzicht in de wensen van de bezoekers en kun je het navigatiemenu gemakkelijk optimaliseren.

Bron: marketingfacts.nl

Bron afbeelding: iftiseo.com


Rosanne Luyckx is derdejaars student aan de opleiding Media Informatie en Communicatie. Momenteel volgt zij de specialisatie Digitale Mediastrategieën. Lees meer over Rosanne Luyckx

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s