In 6 stappen een professionele website

Je besluit een website te bouwen om jezelf te presenteren als mediaprofessional. Bijvoorbeeld als blogger, als front-end developer of als fotograaf. Maar hoe maak je eigenlijk een professionele website? Waar begin je? Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat je moet doen…

HowTo-artikel_infographic

Stap 1: bepaal je doelen
Wil je bezoekers trekken en ervoor zorgen dat ze terugkomen? Of wil je grote bedrijven bereiken met je talent voor online marketing? Wat wil je dat bezoekers doen op jouw website? Vraag jezelf af wat je wilt bereiken en stel doelen op. Dat deed ik ook bij de realisatie van de website voor Rijschool Nico Boots. Wat denk jij dat het doel van die website is?

Stap 2: ken je doelgroep
Voordat je begint aan een social mediastrategie of op zoek gaat naar een front-end developer, is het van belang dat je weet wie je doelgroep is. Wat wil de doelgroep zien op jouw website en waarom? Wat spreekt de doelgroep aan en wat juist niet? Zit jouw doelgroep überhaupt te wachten op jouw website? Ontdek je doelgroep en zorg dat je weet wat hun verwachtingen zijn. Ga op de stoel zitten van de bezoeker en stel jezelf de vraag: welke activiteiten wil ik uitvoeren op deze website?

Stap 3: look en feel
De website gaat over jou, maar het wordt in leven gehouden door de bezoekers. De look en feel is een belangrijk onderdeel van je website. Als de look en feel niet past bij jouw onderneming of bij jou als mediaprofessional, dan zijn je bezoekers weg. Kies voor de juiste structuur en passende kleuren. Zorg ervoor dat sommige elementen opvallen op je website. Waar wil je de bezoekers hebben? Bezoekers lezen van links naar rechts. Zet belangrijk elementen op de juiste plaats en geef ze een opvallende kleur. Zorg ook voor een leesbaar lettertype.

Stap 4: responsive design
De volgende stap naar een professionele website is onmisbaar: responsive design. Sla hem niet over, want dan bestaat de kans dat je bezoekers misloopt. Een responsive design betekent dat het ontwerp van je website meeschaalt met de afmetingen van het beeldscherm. Denk aan het scherm van je smartphone, tablet of laptop. Is je website responsive, dan is je website 24/7 bereikbaar voor je doelgroep. En dat is wat je wilt, toch? Persoonlijk ben ik direct een tegenstander van een website als het niet responsive is, omdat de bezoekers de website niet kunnen zien op bijvoorbeeld hun smartphone. In dit digitale tijdperk kun je daar écht niet meer omheen.

Stap 5: navigatie
Je doelstellingen zijn bekend, je kent je doelgroep, de look en feel van je website staat én je website is responsive. Je bent er bijna. Wat nu nog ontbreekt voor een gebruiksvriendelijke website is een goede navigatie. Voor bezoekers is het belangrijk dat ze gemakkelijk kunnen navigeren door je website. De bezoeker wil binnen een aantal klikken zijn of haar doel bereiken. Onderzoek welke routes de bezoeker kan afleggen op je website. Ga daarbij weer op de stoel van de bezoeker zitten.

Stap 6: social media
Bedenk of het voor jouw website van belang is social media in te zetten. Social media kun je inzetten om bijvoorbeeld de interactie met je doelgroep te verhogen. Als je kiest voor social media, leg de focus dan op de social mediakanalen die jouw doelgroep het meest gebruikt. Weet van tevoren wat je gaat doen en met welke doelstelling.

Website van het Jaar
Als je geïnteresseerd bent in webdesign en web development, dan raad ik je aan ook even op Website van het Jaar te kijken. Op die manier krijg je een goed overzicht van websites in een bepaalde categorie.

Heb jij al een professionele website of ga je die in de toekomst opzetten? Laat het weten!


DSC02626bwVan fotografie tot uitnodigende teksten, van videobewerking tot webdesign en van een papieren schets tot de laatste pixel. Chynna (22) is creatief in woord en beeld.

 

 

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Super handig artikel en de infographic geeft ook extra inzicht! Heb je toevallig zelf ook een website?

  Like

  1. Chynna Jansen schreef:

   Hoi Githa, bedankt voor je reactie! Ik heb geen eigen website, maar ik heb wel meegewerkt aan de realisatie van andere websites. Wil jij graag in de toekomst een eigen website maken? Of heb je er al één?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s