In drie stappen van platte tekst naar HTML met Markdown

on
Markdown Cheatsheet Ravi Sarma
Markdown Cheatsheet Ravi Sarma

Tegenwoordig maken steeds meer mensen, waaronder ik, gebruik van een mobiele device om zaken te regelen. Waarom zou je de laptop opstarten als je ook iets op kunt zoeken zonder dat je op hoeft te staan?

Eén van de problemen van het werken op een mobile device is het werken in HTML. Dat is natuurlijk totaal niet makkelijk en zeker niet efficiënt op je tablet of telefoon. Daar heb ik onlangs wat op gevonden! Het heet ‘Markdown’ en is gemakkelijk te gebruiken. Ondanks dat ik er pas net achter ben gekomen, wordt Markdown al lange tijd door onder andere WordPress toegepast.

De tool Markdown
Markdown is een tool waarmee je de opmaak van een tekst direct in de tekst kan typen. Om bijvoorbeeld een woord dik te drukken typ je voor en achter het woord twee sterretjes (**). Hierdoor kun je dus op alle devices platte teksten typen en direct in de juiste opmaak zetten. Geen lastige HTML-taal meer, maar gewoon makkelijke tekens. Het voordeel van deze tekens is dat ze zo makkelijk zijn dat je ze snel onthoudt, waardoor je al snel geen cheat-sheet meer nodig hebt.

Hoe het werkt
Nu bekend is wat Markdown precies is, volgen hieronder de stappen voor het gebruik van Markdown op mobiel of tablet. Het werkt als volgt:

Stap 1: Download een speciale tekstverwerker voor Markdown. Het is mogelijk dat je al een tekstverwerkprogramma op je device hebt staan die Markdown ook kent. In dat geval hoef je geen speciaal programma te downloaden. Mocht je nog geen tekstverwerker hebben, dan is voor iOS het programma ‘Drafts’ geschikt en voor Android het programma ‘Denote’.
Markdown is natuurlijk ook te gebruiken op laptop of pc. Voor Windows kan je het programma ‘MarkdownPad’ gebruiken en voor de Mac het programma ‘Ulysses III’. Uiteraard zijn er meer programma’s die Markdown ondersteunen, dit zijn enkel wat voorbeelden.

Stap 2: Nu het programma op je device staat, kun je aan de slag. Typ in de tekstverwerker je platte tekst in het venster met de bijbehorende tekens voor de gewenste opmaak. Tijdens het schrijven kan je ook alvast het voorbeeld bekijken om de zien hoe de tekst eruit komt te zien na het exporteren. Om je alvast met tekens op weg te helpen: zie hierboven ook het ‘Markdown-cheat-sheet’ van Ravi Sarma. Zoals je ziet staan hier de meeste tekens in. Deze kan je altijd gebruiken bij het schrijven van de teksten, maar grote kans dat je het na een paar keer oefenen niet meer nodig hebt.

Stap 3: Als je teksten af zijn kun je deze exporteren van een bestand in Markdown-taal, naar een HTML bestand. Klaar met exporteren? Daar is het HTML bestand. Gemakkelijk en snel vanaf tablet of mobiel geschreven!  Overigens werkt dit niet alleen voor HTML, maar kun je ook exporteren naar bijvoorbeeld een PDF of e-Pub bestand.

Heb jij tips voor het gebruik van Markdown? Deel deze in een reactie en maak HTML voor iedereen gemakkelijker!


AAEAAQAAAAAAAAbUAAAAJGU3MDhjODhkLThmNjktNDg1Yy05MWRlLTZmZjNiMjI1ZmIyOAPatricia van Beusekom (21) is een derdejaars student Media, Informatie en Communicatie. Momenteel volgt zij de specialisatie Digitale Strategieën als vervolg op de specialisatie Mediamarketing, die ze in het tweede jaar heeft gevolgd. Lees hier meer over Patricia.

0 reacties Voeg uw reactie toe

 1. sharondekruijff schreef:

  Nooit geweten dat dit bestond, heel handig. Ga er in de toekomst zeker gebruik van maken!

  1. Succes Sharon en deel je ervaringen met ons!

 2. sharondekruijff schreef:

  Nooit geweten dat dit bestond, heel handig. Ga er in de toekomst zeker gebruik van maken!

  1. Succes Sharon en deel je ervaringen met ons!

 3. Manouk schreef:

  Super handig!

  1. Hoi Manouk, bedankt voor je reactie. Veel succes bij het gebruiken van Markdown!

 4. Manouk schreef:

  Super handig!

  1. Hoi Manouk, bedankt voor je reactie. Veel succes bij het gebruiken van Markdown!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *