“Virtual reality zou de wereld kunnen veranderen.”

on

De International Broadcasting Conference 2015 vond ook dit jaar weer plaats in de Amsterdam RAI. Zakenlui, talenten, studenten en andere geïnteresseerden trokken vanuit alle hoeken van de wereld naar deze conferentie. Bezoekers kregen de nieuwste technologische snufjes, interessante lezingen en exclusieve producten voorgeschoteld. Tsja, dan begint het van binnen wel te kriebelen toch? Ik besloot dit jaar ook eens langs te gaan.

Als student ging ik er heen om mij te laten inspireren. Het Rising Stars programma was hiervoor een uitgelezen kans. Zelf ben ik geïnteresseerd in de verhalen van jonge ondernemers in de creatieve industrie. Zij hebben vaak een frisse kijk op deze sector. Toen kwam ik haast vanzelfsprekend terecht bij een lezing van Edward Miller, een interactieve fotograaf en virtual reality expert.

360 graden-view
Tijdens de lezing van Miller stond zijn grote passie centraal (je verwacht het niet): virtual reality. Hierbij gebruikt hij een revolutionaire cameratechniek, namelijk de 360 graden-view. Door middel van deze cameratechniek kunnen de beelden vanuit alle denkbare hoeken bekeken worden. Tot voor kort was deze cameratechniek nog vrij onbekend. Dat veranderde echter na zijn 360 graden-opnames van de Hongkong Unrest eind 2014.

Screenshot uit de documentaire over de Hongkong Unrest (2014)
Screenshot uit de documentaire over de Hongkong Unrest (2014)

Tijdens de onrust gingen duizenden mensen, waaronder veel studenten, de straat op om te demonstreren tegen de regering in China. Zij heeft namelijk jaren geleden bepaald dat de inwoners niet hun eigen bestuurders mogen kiezen. De Hongkong-Chinezen waren dit zat. Plotseling was het normaal zo rustige Hongkong één grote chaos. Voor Miller was dit reden genoeg om er heen te gaan en te filmen. Hij monteerde in de chaos een 360-camera aan een lantaarnpaal en maakte van de opnames een documentaire die een wereldwijde bekendheid kreeg.

Virtual reality niet nieuw
Edward Miller bleef bescheiden over zijn succes van de documentaire. De 360 graden view mag misschien nog niet iets wereldbekends zijn, maar bekende vormen virtual reality bestaan al zo’n decennium:

 • Oculus Rift
  De welbekende Oculus Rift is één van de bekendste vormen van virtual reality van de afgelopen jaren. De bril wordt veel in de gamebranche gebruikt, maar ook in de medische branche. Volgens Miller zou door het manipuleren van de zintuigen, de bril beter werken dan morfine.
 • Google Street View
  Miller vond dat de mensen zich niet blind moesten staren op het feit dat de 360 graden view nieuw was. Google maakt al een aantal jaar gebruik van met Street View, maar het gebruik in een filmwerk was nog verre weg van bekend.

Virtual reality gaat dus al een tijdje mee, maar of er in grote mate gebruik van wordt gemaakt in de praktijk? Volgens Miller te weinig. Er zou veel meer aandacht besteed moeten worden aan de ontwikkeling voor het gebruik van virtual reality in het dagelijks leven. Het zou de wereld kunnen veranderen.

Wat vindt u: zal virtual reality een grote stap vooruit zijn voor de mensheid of zitten er wellicht bedreigingen aan vast? Laat het weten in de reacties!

Meer te weten komen over de auteur? Klik dan hier.

0 reacties Voeg uw reactie toe

 1. esthermariman schreef:

  Beste Rene,

  Ikzelf ben niet zo thuis in de wereld van de virtual reality, vandaar dat het leuk is om te lezen over de verschillende mogelijkheden ervan.

  Welke kansen zie jij zelf voor het bedrijfsleven op het gebied van virtual reality in het bedrijfsleven?

  Met vriendelijke groet,
  Esther

  1. lindenj008 schreef:

   Beste Esther,

   Bedankt voor je reactie! De kansen voor virtual reality in het bedrijfsleven zijn in mijn ogen erg variërend. De Oculus Rift wordt zoals gezegd al wél gebruikt in de medische branche. Ook in de gaming branche wordt er al veelvuldig gebruik van gemaakt en zijn er grootse plannen voor de toekomst. De ontplooiing voor het gebruik van virtual reality in de praktijk zal dan denk ook in deze branches plaatsvinden. Wat andere branches betreft: die zouden nog goed na moeten denken of het praktisch, haalbaar en betaalbaar is.

   René van der Linden

 2. esthermariman schreef:

  Beste Rene,

  Ikzelf ben niet zo thuis in de wereld van de virtual reality, vandaar dat het leuk is om te lezen over de verschillende mogelijkheden ervan.

  Welke kansen zie jij zelf voor het bedrijfsleven op het gebied van virtual reality in het bedrijfsleven?

  Met vriendelijke groet,
  Esther

  1. lindenj008 schreef:

   Beste Esther,

   Bedankt voor je reactie! De kansen voor virtual reality in het bedrijfsleven zijn in mijn ogen erg variërend. De Oculus Rift wordt zoals gezegd al wél gebruikt in de medische branche. Ook in de gaming branche wordt er al veelvuldig gebruik van gemaakt en zijn er grootse plannen voor de toekomst. De ontplooiing voor het gebruik van virtual reality in de praktijk zal dan denk ook in deze branches plaatsvinden. Wat andere branches betreft: die zouden nog goed na moeten denken of het praktisch, haalbaar en betaalbaar is.

   René van der Linden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *