IBC – We turn sitting here into being there

IMG_20150917_171030Op zondag 13 september reisde ik af naar de RAI in Amsterdam voor de International Broadcasting Convention, oftewel IBC. Dit is een wereldberoemde beurs voor digitale media en technologie professionals (en professionals in spé zoals ik). Tussen allerlei mannen in pak, die vanuit de hele wereld kwamen (gespot zijn onder andere Noorwegen, India, Rusland en IJsland), liep ik mijn ogen uit te kijken. Ik heb deze dag veel bijzondere dingen gezien: van speciale toetsenborden om mee te Photoshoppen tot camera’s die je in een bepaalde positie moet vasthouden wil je überhaupt wat filmen. Maar het meest bijzondere vond ik de zaal over televisie en de technologieën waarmee momenteel flink geëxperimenteerd wordt. Bij elke kraam stond wel een green screen, waar magische dingen mee werden gedaan…

IMG_20150917_170840Ik vond vooral de kraam van Brainstorm Media uit Spanje interessant. Daar was een uitgebreide demonstratie bezig. Twee nieuwslezers stonden voor een green screen: totaal niet bijzonder. Maar op het televisiescherm zagen wij hele andere dingen gebeuren. De nieuwslezers waren op andere locaties dan voor een groen scherm. Het ene moment stond de vrouwelijke nieuwslezeres op het voetbalveld van Valencia en interviewde ze een voetbaltrainer. Het volgende moment stond ze in The Oval Office van het Witte Huis, waar eigenlijk president Barack Obama hoorde te zijn.

IMG_20150917_170933

Dat dit ter plekke (real-time) plaatsvond, met levende personen is bijzonder. Zo ver waren eerdere technologieën nog niet. Niet live en met computerpersonages was het tot nu toe geen enkel probleem om iemand op een externe locatie neer te zetten door middel van een computer, maar waar  Brainstorm nu mee bezig is, is revolutionair. Brainstorm Media noemt de technologie zelf hun ‘virtuele tijdreiziger’.

Brainstorm Media staat erom bekend dat het bedrijf altijd de grenzen opzoekt op het gebied van digitale technologie. Ze wonnen dit jaar al een IABM Game Changer Award met deze technologie. Ook op IBC 2015 werd Brainstorm geëerd: professor Graham Thomas van BBC had hun kraam aanbevolen in zijn beroemde ‘‘What Caught My Eye’’ seminar. IABM en Graham Thomas gaven beide aan dat Brainstorm bezig is met een ontwikkeling die veel belangrijke impact op de toekomst zal hebben.
hoiIk was enorm onder de indruk van Brainstorm. Op IBC kwam ik de bovenstaande quote tegen op een muur: ‘‘We turn sitting here, into being there’’. En dat is ook zo: door deze technologieën zit je hier, maar ben je daar. Maar moeten we dit wel willen? Het nieuws kan hiermee extreem gemanipuleerd worden. Wij kunnen als mediamakers alles, wat natuurlijk geweldig is, maar als mediagebruikers, als consument, worden we compleet voor de gek gehouden. Hoe denk jij hierover? Laat het mij weten in de comments.


Over de auteur: Shenyce Boschimg1442152420759

Shenyce Bosch (1995) studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Na het afronden van de specialisatie Tekstschrijven, begon ze met de specialisatie Digitale Mediastrategieën. Ze heeft een passie voor beauty, online marketing en E-commerce en houdt ervan om mensen te inspireren. Contact opnemen met Shenyce kan via LinkedIn.

Bekijk ook: mijn introductieartikel op MICwatching!

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s