”Weet waar je social media voor inzet binnen je organisatie”

Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Pinterest: al deze social mediaplatformen zijn niet meer te missen in zowel onze digitale wereld als in het bedrijfsleven. Veel ondernemingen weten echter niet hoe zij deze social mediapagina’s goed moeten inzetten. Online marketeer Robin Swiers (24) vertelt wat belangrijk is om te weten bij de inzet van social media. Als freelancer heeft hij velen kleine ondernemingen geholpen met het opzetten van social mediaplannen- en strategieën.

socialmedia2
Wat is het belangrijkste voor een bedrijf om te weten als zij social media op een goede manier in willen zetten? Ik ben ontzettend veel bedrijven tegengekomen die social media op de verkeerde manier gebruiken door slechts hun producten te promoten en alleen maar over zichzelf praten. Klanten kunnen deze informatie vaak ook op de website vinden waardoor de ingezette social media geen toegevoegde waarde heeft. Mensen zijn echter niet geïnteresseerd in wat je allemaal over jezelf te zeggen hebt, net zoals in het dagelijks leven. Het is heel belangrijk om als bedrijf te weten waar je het voor doet. Je moet social media niet inzetten ”omdat iedereen het doet”. Het moet aansluiten bij de doelstellingen van je onderneming. Het beste is om social media – met name Facebook en Twitter – in te zetten voor customer service. Deze platformen geven de mogelijkheid om in te gaan op wat klanten over je te zeggen hebben en op klachten, maar ook om vragen te beantwoorden. Hierbij is het echter wel van belang dat je direct reageert en het persoonlijk houdt.

”De keuze van het juiste social mediaplatform is net zo belangrijk als de inoud en kwaliteit van de content.”

Hoe meet je wat social media uiteindelijk oplevert wat betreft omzet? Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van Facebook Ads, is het niet heel ingewikkeld om dit te meten. Hier zijn verschillende programma’s voor. Ik raad bedrijven vaak aan om dit via Facebook te doen. Facebook biedt bijvoorbeeld de tool Conversion Measurement. Hiermee kun je als bedrijf je social Return on Investment meten. Door middel van het plaatsen van een pixel op de webpagina waar aankopen worden gedaan, kun je precies zien wie er via jouw Facebookadvertenties terecht op is gekomen. 

Welk social mediaplatform werkt het beste? Er is geen één ‘beste’ platform. Welke soort social media je het beste kunt inzetten als bedrijf is afhankelijk van je doelgroep, maar ook wat je doel is. Wat wil je bereiken? Wil je een jonge, trendy doelgroep bereiken door middel van beeld? Dan is Instagram ideaal. Facebook is goed voor het activeren van (potentiële) klanten en Twitter is weer geschikt om te interacteren met je klanten.

Wat wordt de toekomst voor social media? In de toekomst zal social media nóg meer gepersonaliseerd worden dan het nu al is. Facebook Bluethooth Beacons biedt bedrijven bijvoorbeeld al de mogelijkheid om pushberichten en alerts te sturen naar telefoons in de omgeving. Daarnaast zal social media straks ook een platform worden waarop we niet alleen communiceren met klanten, maar waar klanten ook direct hun producten kunnen kopen. Instagram en Pinterest lanceren binnenkort ook ”buy buttons” en er komt een nieuwe API waarmee marketeers hun campagnes kunnen meten. Social media is dan geen social media meer zoals wij dat kennen. Het wordt als het ware een warenhuis waar je alles kunt vinden.

Wil je meer weten over het inzetten van social media voor jouw onderneming? Laat een reactie achter met jouw vragen!

 Meer weten over de auteur van dit artikel? Neem hier een kijkje

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Lotte Klaassen schreef:

    Ik was nog niet op de hoogte van Facebook Beacon, heb het meteen aangevraagd!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s