Hoe jouw bedrijf succesvol kan zijn op Facebook

on

Magnified illustration with the word Social Media on white background.

Het is voor bedrijven tegenwoordig ondenkbaar om geen social media kanalen te beheren. Veel grote concerns over de hele wereld hebben hier super grote teams achter zitten om deze social media kanalen succesvol in te zetten. Het doel: zoveel mogelijk klanten binden aan het merk en ervoor zorgen dat klanten een positief gevoel hebben bij het merk dat gepromoot wordt. Natuurmonumenten is een non-profit organisatie die de fijne kneepjes van social media onder de knie heeft. Natuurmonumenten is een van de grootste Nederlandse organisaties op social media wat betreft bereik. Vanwege dit succes vroeg ik Jeffrey van Heck, de man achter social media bij Natuurmonumenten, hoe het komt dat Natuurmonumenten zo succesvol is op Social en hoe start-ups ervoor kunnen zorgen om ook succesvol te zijn op social media.

Wat is natuurmonumenten en wat is je functie binnen de organisatie?
“Natuurmonumenten is een natuurbeschermingsorganisatie, opgericht in 1905, die natuurgebieden in Nederland aankoopt en beheert. De vereniging heeft 735.000 leden en beheerd meer dan 100.000 ha natuur.”
“Ik zelf ben werkzaam als Adviseur Online Marketing binnen de afdeling Marketing & Communicatie. In mijn functie hou ik mij vooral bezig met alle online activiteiten op sociale media (het beheren van de corporate kanalen, begeleiden van het webcare team en het geven van advies bij campagnes en in de regio’s).”
Er wordt aangenomen dat social media banen vaak saai en eentonig zijn, herken je jouw baan daarin?
“Het is juist een extreem diverse baan. Vooral door de mix tussen deels zelf content verzinnen (creatief), verwerken en analyseren van statistieken (analytisch), coördineren van het webcare team en begeleiden/advies geven bij campagnes (praktisch) is mijn baan geen dag hetzelfde.”
Nu bereiken we met onze berichten 60% van onze fans, de benchmark ligt tussen de 2 – 6%
Hoe zorg je ervoor dat Natuurmonumenten goed bereik heeft op social media.
“Onze kracht is, dat we een niet commerciële organisatie zijn. Mensen die ons voorbij zien komen weten daarom dat het niet alleen maar draait om winst. Onze grootste succes hebben we op Facebook (waar we maandelijks gemiddeld 1,7 miljoen mensen bereiken). De reden is dat we ons daar focussen op branding en ledenbinding. Daar hier juist niet de commerciële kant te kiezen (wat op Facebook pagina’s toch slecht werkt).”
Denk goed na over wat het doel van je kanaal is
Is het moeilijk om een tussenweg te vinden tussen het promoten van je eigen producten/diensten en het binden van klanten?
“Zeker! Natuurlijk is er vanuit intern druk om de pagina vol te zetten met conversie gerichte berichten, maar als we daar aan zouden toegeven, dan is de Facebook pagina binnen een paar weken ‘kapot’ en bereik je nog maar een fractie van je fans (Nu bereiken we met onze berichten 60%(!) van onze fans, de benchmark ligt tussen de 2 – 6%). Facebook heeft het meest geavanceerde online advertentie systeem, hier halen we super resultaten. In mijn opinie moet je dingen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Advertenties voor conversie, berichten op je pagina voor binding en interactie.”

Heb je nog tips voor start ups hoe zij social media moeten aanpakken?
“Denk goed na over wat het doel van je kanaal is. Niet ieder kanaal is overal voor bedoeld (puur door de technische werking ervan).”

cover portfolioYannick Kramer is een schrijver die zich interesseert in nieuwe media trends. Zo is hij bezig met de nieuwste ontwikkelingen binnen de online/social media en is hij altijd bezig om de juiste strategieën toe te passen op de juiste sociale media. Wil jij nou meer lezen over Yannick, klik dan hier

0 reacties Voeg uw reactie toe

 1. elinenijburg schreef:

  Interessant!

 2. elinenijburg schreef:

  Interessant!

 3. thalyssavdmolen schreef:

  Interessant artikel! Ik wist niet dat er zoveel verschil zat met bereik tussen een commerciële en niet commerciële organisatie op Facebook.

 4. thalyssavdmolen schreef:

  Interessant artikel! Ik wist niet dat er zoveel verschil zat met bereik tussen een commerciële en niet commerciële organisatie op Facebook.

 5. sylviatr_n schreef:

  Hedendaags zitten er zoveel bedrijven op Facebook, dat het moeilijk wordt om boven de concurrentie te steken. Goede tips!

 6. sylviatr_n schreef:

  Hedendaags zitten er zoveel bedrijven op Facebook, dat het moeilijk wordt om boven de concurrentie te steken. Goede tips!

 7. juliavanderlingen schreef:

  Hey, wat een leuk artikel om te lezen na mijn how-to artikel over Facebook advertenties. Check ‘m hier!
  http://micwatching.nl/2016/01/20/facebook-advertenties-wat-waarom-en-hoe/

 8. juliavanderlingen schreef:

  Hey, wat een leuk artikel om te lezen na mijn how-to artikel over Facebook advertenties. Check ‘m hier!
  http://micwatching.nl/2016/01/20/facebook-advertenties-wat-waarom-en-hoe/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *