Het opzetten van een eigen bedrijf in de wereld van digitale media

on

“Ik merkte al vrij vroeg dat digitale media niet weg te denken is uit onze samenleving. Met een oog op de toekomst ben ik me toen gaan specialiseren in deze markt. Ik heb altijd al geweten dat er ruimte zou zijn voor een eigen bedrijf in de digitale wereld.” Mark vertelt over het opzetten van je eigen bedrijf in de wereld van digitale media.

Mark Mettler (23) is een jonge, succesvolle ICT ’er. Hij is inmiddels bezig met zijn derde ICT-gerelateerde studie, werkt daarnaast bij Bottomline en is ook zijn eigen bedrijf aan het opzetten.

mark

Zorg ervoor dat je origineel bent

 Wat is belangrijk bij het opzetten van je eigen bedrijf in deze dynamische wereld?

“Zorg ervoor dat je ervaring opdoet voordat je je eigen bedrijf begint. Ga zoveel mogelijk stages lopen. Ik heb hier gelukkig veel tijd voor gehad tijdens mijn studies maar ook buiten mijn studies om heb ik gebruik gemaakt van deze gelegenheid. Daarnaast ben ik naast mijn studie ook gaan werken bij een ICT-bedrijf als bijbaantje. Hier heb ik enorm veel geleerd. Ook maak je natuurlijk veel connecties tijdens je stageperiode, dit kan altijd van pas komen. Daarnaast is het ook belangrijk om origineel te zijn en moet je voor naamsbekendheid zorgen.”

Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf uniek is?

“Je moet jezelf goed verdiepen in wat je doet zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo weet je ook hoe je je kunt onderscheiden van andere bedrijven. Door je goed te focussen op hetgeen waar vraag naar is zul je altijd een bedrijf hebben dat loopt. Zorg ervoor dat je uitblinkt. Zorg ook altijd voor klantbinding. Het is belangrijk dat je klanten tevreden zijn en dat ze terug bij je komen. Daarnaast zorgt dit meestal ook voor positieve mond-op-mond reclame. Wees altijd duidelijk tegen je klanten en zorg ervoor dat ze weten wat ze kunnen verwachten. En blijf op de hoogte van wat er speelt in de digitale wereld.”

Hoe blijf je op de hoogte van alles wat er in de digitale media wereld gebeurt?

“Leren doe je meestal door meer inzicht te krijgen. Dit betekent, zoals ik al eerder zei, dat je veel moet kijken bij anderen. Je hoeft niets na te doen, maar je kan hier zeker ideeën uithalen over trends en wat er op dit moment gebruikt wordt. Daarnaast kun je uit veel magazines en vele websites ook informatie halen. Door je visie te verbreden kun je dus via verschillende media inzicht krijgen over wat nieuw is en wat nu niet. Daarbij is het ook belangrijk dat je er veel mee bezig bent. Je moet te allen tijde actief blijven en om je heen kijken.”

Stel een doel vast en probeer er hoe dan ook te komen

Heb je nog tips voor de komende mediaprofessionals?

“Probeer altijd je eigen weg te volgen. Trigger jezelf bij het bedenken van bijvoorbeeld concepten. Stel een doel vast en probeer er hoe dan ook te komen. Je leert veel door zelf te doen, echter is het wel een kwestie van jezelf er toe zetten. Vraag regelmatig om feedback en wees niet bang om kritiek te krijgen; dit helpt je uiteindelijk alleen maar verder. Verdiep je niet in een ding maar houd het breed, je komt altijd verder wanneer je verschillende elementen beheerst. Basis kennis wordt in de loop van de jaren vanzelf omgezet in echte kennis.”

Denken jullie ook na over het opzetten van je eigen bedrijf? Laat het achter in de comments!


 

IMG_0348Over de auteur: Sharona Marcé

Sharona Marcé zit momenteel in haar derde jaar van de studie Media, Informatie en Communicatie aan de hogeschool van Amsterdam. Ze is nu druk bezig met de specialisatie digitale mediastrategieën en heeft daarnaast een passie voor schrijven.

 

Nog meer lezen?

HOW TO: Hoe zorg ik voor een succesvolle bedrijfsblog?

TED TALK: Opvallen, hoe doe je dat?

0 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lotte Klaassen schreef:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat voor bedrijf Mark wil opzetten!

  1. maartjewieling schreef:

   Ben ik ook zeer benieuwd naar!

   1. juliadejonge schreef:

    Anders ik wel! Komen we dat nog te weten Sharona? 😉

 2. Lotte Klaassen schreef:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat voor bedrijf Mark wil opzetten!

  1. maartjewieling schreef:

   Ben ik ook zeer benieuwd naar!

   1. juliadejonge schreef:

    Anders ik wel! Komen we dat nog te weten Sharona? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *