Blogging tips voor beginners

on

Bloggen. Het lijkt dé nieuwe happening op het moment onder jongeren. Al zo veel mensen in mijn directe omgeving houden er een bij. Niet alleen zelf dingen op je blog zetten is cool, (inspirerende) blogs van anderen bezoeken is helemaal hot. Maar, hoe onderscheid je jezelf in dit enorme web van mensen die allemaal iets willen delen met de rest van de wereld? Ik zette het voor je op een rijtje!

Ik ging namelijk op onderzoek uit hoe een klein bloggetje kan transformeren tot een blog van wereldformaat. Ik bezocht zulke blogs, bekeek de statistieken en zette vervolgens op een rijtje wat hun blog zo goed maakt (beginnende bloggers opgelet!)

Kwaliteit versus kwantiteit
Een goede balans vinden tussen deze twee is essentieel. Lever vooral goede kwaliteit en spam je volgers niet vol met allemaal posts. Liever één goed artikel/foto/video per dag, dan 3 slechte. Als je volgers je blog leuk vinden, wachten ze namelijk wel!

Gebruik social media
Alleen een blog gebruiken is tegenwoordig niet meer genoeg. Social media zijn namelijk geweldige kanalen om jouw artikelen onder de aandacht te brengen bij jouw doelgroep. Bedenk echter wel goed welk social mediakanaal effectief is. Een Facebookpagina aanmaken voor een blog die zich richt op kinderen tot 12 jaar is bijvoorbeeld niet heel effectief (kids van deze leeftijd hebben over het algemeen nog geen Facebookaccount). Denk dus goed na over welk kanaal iets kan bijdragen aan het vergroten van jouw bereik!

Een voorbeeld van een blogger die social media geweldig inzet: Negin Mirsalehi. Deze Nederlandse schone heeft een fashionblog met maar liefst 2,4 miljoen volgers op Instagram! Watch and learn!

Negin_MirsalehiBron: http://neginmirsalehi.com/

Quote expert
Een goede titel of bijschrift: ongelofelijk belangrijk. Trigger je lezers met een goede titel! Maak de lezer nieuwsgierig naar het artikel. Een goede quote kan hier al veel aan bijdragen. 

Gebruik afbeeldingen
Mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld. Voeg daarom afbeeldingen toe aan je artikelen! Een blog wordt eerder gelezen als er afbeeldingen bij staan. Let uiteraard wel op of de afbeelding iets toevoegt aan het artikel; voor alleen opvulling hoef je het uiteraard niet te doen. En de grootste tip: zorg ervoor dat je afbeeldingen titels en zoekwoorden meekrijgen. Je blog wordt dan namelijk eerder gevonden door Google (wat dus betekent: meer bezoekers!).

Gebruiksvriendelijkheid
Niets is zo zonde als een geweldige blog vol goede content, maar die totaal niet te besturen valt.. Controleer daarom (op tijd!) of jouw blog makkelijk te gebruiken is, alle pagina’s goed laden, de layout duidelijk en overzichtelijk is, etc.

Less is more
Bedenk goed hoe je wilt overkomen op je lezers. Je wilt niet overkomen als een chaoot toch? Houd je layout daarom rustig. Versiering is namelijk leuk, maar overdrijf het niet. De lezer moet het artikel prettig kunnen blijven lezen (dus please, laat alle lichtgevende buttons en meebewegende achtergronden achter wegen).

Ik hoop dat ik de beginnende blogger een eindje op weg heb kunnen helpen. En voor de bloggers onder ons: heb jij nog tips voor een goede blog?

Wil je weten wie dit artikel heeft geschreven? Lees dan ook ‘Over Danique Poldervaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *