Edward Miller: “Virtual reality wordt dé toekomst voor journalistiek”

on
2015-09-22 11.40.53
Edward Miller tijdens het International Broadcasting Convention (13/09/2015)

Daar zat ik dan als één van de weinige studenten tussen allemaal (beginnende) mediaprofessionals op de International Broadcasting Convention op 13 september. Dit congres is een aanrader voor elke media- en entertainment liefhebber. Ik heb ervoor gekozen om naar een masterclass te gaan over de populariteit van virtual reality en de bijbehorende tools, zoals: de Oculus Rift. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar het leek me interessant om er meer over te weten te komen. Tijdens deze masterclass werd er besproken hoe virtual reality een nieuw platform kan worden om het nieuws te brengen.

Edward Miller was een van de gastsprekers tijdens deze masterclass. Miller vertelde dat hij al circa vijf jaar gespecialiseerd in interactieve fotografie en virtual reality. Hij past bij zijn werk een 360 graden techniek toe, waarbij verschillende camera’s worden gebruikt. Hier kan een beeld van 360 graden gevormd worden. Dit beeld kan bijvoorbeeld bekeken worden via de Oculus Rift of een internet browser. Het publiek kan hiermee om zich heen kijken en krijgt het gevoel dat zij zich ook daadwerkelijk in deze omgeving bevinden

Miller vertelde dat hij in 2014 met een aantal Go Pro’s en een telescopische stok naar Hong Kong reisde om de protesten te filmen voor de documentaire Hong Kong Unrest. De bewoners van Hong Kong eisten democratisering van het bestuur en blokkeerden de drukste straten van Hong Kong. Dit protest ging echter niet zonder slag, want veel bewoners waren de dupe van politiegeweld. Miller bevond zich tussen de mensenmassa van protesteerders en had de mogelijkheid om een 360 graden beeld te geven van de protesten.

“If we could take people out of their small bubbles and actually and get them in a case where they could actually step in someone’s shoes and understand what they went through recreate the journey as if they were there; that’s an incredible thing”
-Edward Miller (2015)

hongkongunrest1-v2
Screenshot uit documentaire Hong Kong Unrest (Bron: Independent News)

Volgens Miller is het doel van Hong Kong Unrest om meer kijkers te betrekken bij het verhaal. Door het 360 graden beeld heeft het publiek de mogelijkheid om de locatie te verkennen. Hierdoor kunnen ze zich beter inleven in de protesteerders en begrijpen ze wat de protesteerders hebben meegemaakt. Miller gaf tijdens zijn masterclass ook aan dat bij de traditionele manier van filmen de director en cameraman invloed hebben op wat jij ziet. Zij bepalen wat jij ziet door alles in een frame te zetten en maar één invalshoek te laten zien. Met de 360 graden techniek gaat dit veranderen. De mensen kunnen nu zelf bepalen wat zij willen zien.

“And the benefit of this format is that you can look through and see moments that you would have missed otherwise”
-Edward Miller (2015)

Door deze manier van filmen worden alle momenten vastgelegd die men normaal over het hoofd zou zien of niet te zien zou krijgen met de traditionele manier van filmen. Je kunt Hong Kong Unrest meerdere keren bekijken, vanuit meerdere perspectieven en telkens een nieuw aspect ontdekken. Zo kwam Miller er tijdens het bekijken achter dat hij door mensen naar achter geleid werd, zodat hij niet zou vallen. Dat had hij op dat moment zelf niet door.

Miller is ervan overtuigd dat de populariteit van virtual reality en de tools die hierbij horen gaan groeien. De beleving van het publiek wordt hierdoor groter. Het publiek gelooft daadwerkelijk dat zij zich in een bepaalde ruimte of op een bepaalde locatie bevinden, doordat de ogen dat aangeven. Het is bij virtual reality wel belangrijk dat de verwachtingen van de mens voldoen aan de eigenschappen van het product. Anders zal er een teleurstelling ontstaan, net zoals bij de Google Glass.

“Stop thinking about virtual reality just as a 3D tv on your head. There’s so much more that we could do with this”
-Edward Miller (2015)

Wat vindt jij van Edward Millers mening over virtual reality? Kan virtual reality de toekomst worden van journalistiek? Laat het weten in de comments.


 

Over de auteur

20150908_122845Hi lezer! Mijn naam is Linda en ik ben 19 jaar. Ik volg de studie Media, Informatie en Communicatie en heb stage gelopen bij Plan Nederland. Ben je benieuwd naar mijn verhaal? Klik dan snel hier!

 

0 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chantalvdvecht schreef:

  Dit is op chantalvdvecht herblogden reageerde:

  Leuk stuk over virual reality! Ik was zelf ook bij dit congres en Linda heeft het goed doorvertaald naar dit artikel.

  1. Linda Thai schreef:

   Dankjewel voor het herbloggen van mijn artikel! Wat vond jij van de lezing van Edward Miller?

 2. chantalvdvecht schreef:

  Dit is op chantalvdvecht herblogden reageerde:

  Leuk stuk over virual reality! Ik was zelf ook bij dit congres en Linda heeft het goed doorvertaald naar dit artikel.

  1. Linda Thai schreef:

   Dankjewel voor het herbloggen van mijn artikel! Wat vond jij van de lezing van Edward Miller?

 3. chantalvdvecht schreef:

  HI Linda! Ik vond het een erg leuk en inspirerende lezing! Ga je wel eens vaker naar lezingen over virutal reality?

 4. chantalvdvecht schreef:

  HI Linda! Ik vond het een erg leuk en inspirerende lezing! Ga je wel eens vaker naar lezingen over virutal reality?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *