Annemieke Staupe: “Reageer ALTIJD op een vraag!”

on

Annemieke StaupeZe werkte ooit in de retail op de inkoopafdeling, maar het bloggen over mode was meer haar ding. Annemieke Staupe (49) van Media Trends switchte van richting en houdt inmiddels naast het schrijven van modeblogs de Facebook- en Twitterpagina van verschillende bedrijven bij. Ik vroeg haar naar haar werk en stelde haar vragen over de nooit stilstaande wereld van social media.

Heeft u een opleiding gedaan om te werken met social media?
“Ik heb geen opleiding gevolgd. Zes jaar geleden ben ik begonnen met Twitter om mijn modeblogs te promoten. Ik ben altijd al bezig geweest met taal en communicatie, daarom was het voor mij voor de hand liggend om mijn eigen geschreven artikelen via social media te promoten. De snelheid en interactie van soc
ial media maakte het voor mij alleen nog maar leuker. En zo kwam van het een het ander.”

Hoe ziet voor u een werkdag eruit?
“Ik ben ZZP-er en werk fulltime thuis. Ik begin met het checken van de mail. Daarna zet ik de tweets klaar voor klanten en maak ik de Facebookberichten aan. Verder schrijf ik ook blogs en teksten voor webshops, dus die zijn daarna aan de beurt. In de online wereld is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alles wat speelt. Daarom check ik regelmatig het nieuws in de relevante sectoren voor mijn verschillende klanten.”

Wat voor klanten zijn dat zoal?
“Ik ben altijd werkzaam geweest in de retail, daarom gaat mijn voorkeur uit naar klanten in de retail en de mode-industrie. Ik heb ook diverse woningmakelaars als klant en zelfs een duurzaam bedrijf gespecialiseerd in groen en milieu. Ik probeer dus vooral op de hoogte te blijven van de mode, retail en onroerend goed.”

Heeft u dan bij alle bedrijven dezelfde strategie of verschilt dat per klant?
“De strategie kan bijna niet hetzelfde zijn, want elke klant heeft verschillende wensen en eisen. Het beheer van social media is daarom afgestemd op de soort klant, maar ook op haar wensen. Samen overleggen en bepalen we de strategie en intensiteit.”

Met welke social media werkt u het liefst?
“Toen ik net was gestart met mijn bedrijf Media Trends, had Twitter mijn voorkeur. Maar sinds een jaar of twee werk ik het liefste met zakelijk Facebook. Twitter is voor veel bedrijven een soort verlengde van de klantenservice geworden. Dat is uiteraard een goede zaak, maar Facebook heeft meer te bieden. Daar kan je je bereik versterken én vergroten. Facebook is meer inhoudelijk en Twitter kan helpen om aandacht te genereren.”

Social media staan nooit stil. Voor je het weet staat je bericht ergens onderaan de tijdlijn. Hoe zorgt u ervoor dat uw berichten worden gelezen?
“Daarbij zijn een paar dingen belangrijk. Ten eerste is originele content een must en ten tweede helpt regelmatig adverteren ook een handje mee. Ook heel belangrijk: reageer ALTIJD op een vraag, bericht of recensie. Interactie is een groot voordeel van social media, maar het kan ook een valkuil worden als je er niet goed mee omgaat.”

Interactie is een groot voordeel van social media, maar het kan ook een valkuil worden als je er niet goed mee omgaat.

Social media veranderen continue; hoe blijft u bij?
“Ik ben dagelijks online, dus dat is een kwestie van veel artikelen, columns en nieuws lezen. Wat mij ook helpt is het volgen van andere social media bedrijven via Twitter en Facebook. Ik ben ook lid van de Dutch Facebook Group waar dagelijks naast vragen en problemen, ook zeer handige informatie voorbij komt.”

Heeft u nog een gouden tip?
“Veel bedrijven haken na een aantal maanden af. Doe dat niet! Social media heeft vooral tijd en inzet nodig. Volhouden dus!”

Meer weten over Annemieke of haar bedrijf Media Trends? Klik hier!

Heb jij wat aan deze tips of heb je zelf nog een toevoeging? Laat het me weten!


IMG_9516Over de auteur:
Kelly Laffra studeert Media, Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze volgt de specialisatie Digitale Mediastrategieën. Een baan als eindredacteur is haar toekomst.

Meer weten over Kelly? Lees haar voorstel artikel.
Meer artikelen lezen? Lees hier haar andere artikelen.

0 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *