Waarom ‘do good marketing’ niet zo makkelijk is als het lijkt

Als je de supermarkt in loopt, kan je al snel de producten eruit pikken die ‘do good marketing’ gebruiken. Neem bijvoorbeeld de zuivelafdeling. De biologische en diervriendelijke producten vallen meestal al snel op door bruin ‘organisch’ uitziende verpakkingen of, door de mooi getekende plaatjes van tevreden koeien. Het is ook slim om de consument gelijk te laten zien waar het product voor staat. De consument hecht volgens onderzoek namelijk steeds meer waarde aan milieu, dierenwelzijn en fairtrade. Als bedrijf loont het om op deze ontwikkeling in te spelen door middel van do good marketing. Wat veel ondernemingen alleen niet weten; is dat het makkelijker gezegd is, dan gedaan. Wat komt er allemaal bij kijken als je als bedrijf wil beginnen met do good marketing?

Wat houdt do good marketing precies in?

Het is eerst belangrijk om het begrip do good marketing en alles daaromheen te begrijpen. Volgens Rakuten Marketing komt de trend, die ook wel purpose marketing wordt genoemd, voort uit de veranderende waarden en normen van de jonge generaties: Millennials en Generatie Z. Do good marketing wordt gedefinieerd als een manier voor bedrijven of merken om een band te creëren met de doelgroep. Dit gebeurt door de gedeelde interesse van het ondersteunen van goede doelen en maatschappelijke betrokkenheid. Hierdoor zorgt do good marketing voor een goede connectie tussen consument en merk.

Voor een marketeer zal dit veelbelovend klinken. Echter is do good marketing niet alleen een verkooppraatje. Het heeft volledig invloed op hoe het bedrijf communiceert en het zaken doet. Het is dan ook als merk belangrijk om te bedenken dat elke keuze en stap die gemaakt wordt, wel gebaseerd moet zijn op goede bedoelingen. Dit kan uiteenlopen van het overstappen naar milieuvriendelijke verpakkingen tot het overstappen naar een fairtrade leverancier.

Een grote investering

Het is de bedoeling dat maatschappelijke betrokkenheid deel wordt van de identiteit van het bedrijf. Het zal daarom voor veel bedrijven een grote investering zijn. Maria Kielmans schrijft in Chron dat het vooral voor een klein bedrijf erg lastig is. Grote corporaties kunnen makkelijker een deel van het budget toewijden aan goede doelen en dure duurzame materialen veroorloven. Ook komt het winstoogmerk lager op de ladder te staan. Als een purpose driven  bedrijf is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om te zoeken naar de goedkoopste investeringen, maar naar de meest duurzame investeringen.  

Beginnen aan do good marketing

Als eerst is het belangrijk om te bedenken wat je onderneming kan betekenen voor de maatschappij. Deze bijdrage hoeft niet perse te maken te hebben met de essentie van het bedrijf. Zoals uit het onderzoek van marketing professors Alexander Chernev en Sean Blair is gebleken; er is geen link nodig tussen het product en het goede doel dat wordt ondersteund om een effectieve boodschap over te brengen.

Echter zijn er ook bedrijven waar het goede doel ook in de missie is verwerkt en het product daar volledig op is gebaseerd. Neem bijvoorbeeld Tony’s Chocolonely; een bedrijf dat is opgestart met het idee om eerlijke chocolade op de markt te brengen en zich ook te richten op bewustwording van de oneerlijke handel die plaatsvind.

Vervolgens bedenk je als merk hoe de boodschap overgebracht wordt. Wil je als onderneming je consumenten overtuigen dat het goede doel deel is van je missie. Of wil je het meer zien als iets terug geven aan de maatschappij door een bijdrage? Tony’s Chocolonely heeft ervoor gekozen om de boodschap in alle elementen te integreren. Op de site staat veel informatie over de chocoladehandel. Ze weten hun boodschap op een creatieve manier over te brengen. Onder andere het organiseren van evenementen. Ook door middel van de repen zelf, waar de bestaansreden en het doel is omschreven op de verpakking.

Een bedrijf dat ook aan do good marketing doet maar dit niet volledig integreert is bijvoorbeeld McDonalds. Namens het bedrijf is het Ronald McDonalds kinderfonds opgericht. De fastfoodketen maakt promoties voor het fonds, doet aan sponsoring en bij de filialen kan er geld worden gedoneerd. Echter staat het fonds verder los van het bedrijf.

Resultaat meten

Uiteindelijk is het interessant om de resultaten vóor en na de implementatie te vergelijken. Hoeveel procent van de consumenten is zich bewust van de do good marketing die is toegepast? Is dit percentage te laag dan kan er gekeken worden of de boodschap wel goed wordt overgebracht via de gebruikte kanalen. Kijk ook naar kern prestatie indicatoren die van toepassing zijn; is de omzet gestegen, is er een positieve sentimentontwikkeling bij de consument en is het aantal volgers gestegen op social media? Zo kan het effect gemeten worden en de good marketing steeds verbeterd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *