Een eerlijke online ticketmarkt? GUTS laat zien hoe!

Je hoort het steeds vaker. Iemand heeft voor veel te veel geld een ticket gekocht via Ticketswap en bij het evenement komt diegene erachter dat er fraude is gepleegd. Al je tijd, geld en energie voor niets en dat is natuurlijk zonde! Was er maar een oplossing voor dit probleem. Nooit meer fraude met tickets..

GUTS Tickets

De oplossing voor het probleem bestaat dus al en ligt in handen van GUTS tickets. GUTS is een organisatie die eerlijke ticketverkoop mogelijk maakt door gebruik van het wel bekende fenomeen Blockchain. Zij verkopen zogeheten smart tickets die beschermd zijn tegen iedereen met slechte bedoelingen. Een GUTS ticket verlaat nooit het blockchain systeem en garandeert daarmee toegang voor elke klant. Dit komt door hun eigen ontwikkelde Guaranteed Entrance Tokenprotocol (GET). Dit werkt met blockchaintechnologie en maakt het niet alleen mogelijk om tickets te creëren en valideren, maar ook om ze vervolgens gecontroleerd (door) te verkopen. Zo krijg je bij de koop via het platform een unieke smart ticket met QR code. Deze code verandert wanneer het kaartje weer wordt doorverkocht, dus fraude bij het doorverkopen van tickets is zo niet meer mogelijk.

smart ticket GUTS
Het slimme ‘smart ticket’ van GUTS tickets

Eerlijke handel van tickets

GUTS tickets doet niet alleen de directe verkoop van de tickets, maar ook het doorverkopen van de tickets. Doordat de smart tickets zijn gekoppeld aan het blockchain systeem van GET weet het blockchainsysteem precies van wie het ticket is. Bij het doorverkopen van de tickets veranderen de gegevens van de eigenaar en dus ook de unieke QR code die toegang biedt tot het festival.

Een andere reden waarom GUTS dit platform is gestart is om de veel te hoge woekerprijzen van de verkoop van tweedehandstickets tegen te gaan. Door het blockchain netwerk van GUTS houden zij de controle over de verkoopgrenzen en kun je de tickets niet voor een hogere prijs verkopen. Zo blijft het voor iedereen leuk en betaalbaar. Ook wordt zo het opkopen en doorverkopen van tickets tegen gegaan.

Hoe werkt het?

Als voorbeeld nemen we Guus Meeuwis. Hij maakt gebruik van dit eerlijke systeem van GUTS. Jij koopt via GUTS een kaartje voor het concert van Guus en deze wordt  via het blockchain systeem gekoppeld aan jouw gegevens en smartphone. Dit doe je door een account aan te maken en deze te koppelen aan je telefoonnummer. Het kaartje komt vervolgens in je app te staan.

smart tickets in de GUTS app
Hier zie je de ‘smart tickets’ in de GUTS app op je profiel

Deze smart ticket heeft vervolgens een QR code die is vergrendeld tot drie uur voor het begin van het evenement. Wanneer dit ticket vervolgens weer wordt verkocht wordt dit dus gedaan binnen hetzelfde GET blockchain netwerk en dus blijft de QR code achter de hand. Wordt deze verkocht binnen de drie uur voor het evenement dan krijgt de nieuwe eigenaar een nieuwe veilige QR code, zodat er geen fraude kan worden gepleegd. Ook de gegevens van de eigenaar en de smartphone veranderen, dus ook hierdoor kan er geen fraude worden gepleegd. Dit heeft weer allemaal te maken met de data, afzender en ontvanger binnen het blockchain netwerk. Hoe dit werkt kun je vinden in het artikel dat ik hiervoor heb geschreven over de werking van blockchain. Elke volgende koper van het ticket is dus het volgende blok aan de blockchain ketting.

Inzicht in de bezoekers

Ook biedt GUTS de organisatie en artiesten die gebruik maken van de ticketprovider de mogelijkheid om inzicht te bieden in de gegevens van de gebruikers. Het slimme ticket onthoudt alles wat het heeft meegemaakt. Deze gebruikersdata wordt makkelijk toegankelijk en overzichtelijk gemaakt in het dashboard. Dit zorgt natuurlijk voor opslag van data van gebruikers waarvan zij dit eigenlijk niet willen en zou een minpunt kunnen zijn. Ook daar is een oplossing voor. Je kunt op je profiel aangeven de artiesten en organisaties hiermee te kunnen helpen, maar ook om juist niet je informatie te delen of op de hoogte te worden gehouden van het laatste nieuws van de artiesten of organisaties.

De juiste oplossing of niet?

Naar mijn mening is dit de toekomst voor het verkopen van tickets. Een eerlijk en betrouwbaar verkoopsysteem waarbij je altijd zeker bent van een veilig ticket. Dit door gebruik van de nieuwe blockchain technologie waar ik zeker een voorstander van ben in zulke gevallen. Ook het doorverkopen van de tickets binnen hetzelfde netwerk, zodat er geen woekerprijzen meer mogelijk zijn en je dus altijd tickets kunt kopen voor redelijke prijzen, zelfs als ze tweedehands zijn. Al met al een goed concept en een goed voorbeeld dat blockchain onze toekomst is. Ik hoop dat andere bedrijven hier een voorbeeld aan nemen en dat GUTS tickets binnenkort de grote partijen als Ticketswap en Tickettack overbodig maakt! Laat in de comments vooral weten wat jij ervan vindt.

Meer weten over Blockchain?

Weet je niet wat blockchain is of snap je het nog niet helemaal? Bekijk dan ook hier naast mijn vorige artikel

Blockchain 101: Wat is blockchain en hoe werkt het?

Hier leg ik uit hoe het werkt en misschien dat dit helpt bij het begrijpen van dit artikel en andersom.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *