De actie die Apple onderneemt tegen het afluisteren van Siri bij consumenten

Even wat kernpunten op een rijtje als het over de opnames gaat die worden gedaan door Apple bij het gebruik van Siri. Allereerst is het zo dat afgeluisterde gesprekken die Siri ontvangt 6 maanden worden bewaard. Vervolgens wordt hier een niet-identificeerbare kopie van gemaakt (Van de opnames) en wordt deze vervolgens maximaal 2 jaar bewaard. Ten slotte wordt er na twee jaar gekeken welk deel van de gesprekken tussen Apple en de consument bruikbaar zijn voor kwaliteitsborging en deze worden alsnog bewaard. Deze zijn gebruikt door externe medewerkers om de nauwkeurigheid van de antwoorden te onderzoeken en dus te kijken hoe duidelijk Siri kan antwoorden op vragen van consumenten. 

Helaas is het bij Apple niet mogelijk om de commando’s te verwijderen of de gesprekken die er zijn geweest tussen Apple. De enige mogelijkheid is om Siri helemaal uit te schakelen, pas dan is er geen optie meer voor Siri om gesprekken af te luisteren. Als je dit hebt gedaan zijn alle gesprekken die je hebt gehad met Siri verwijderd. Het vervelende is dan dus wel dat je Siri niet meer kunt gebruiken. (Mens, 2019)

Apple heeft een officiële verklaring naar buiten gebracht over het afluisteren van Siri op Apple apparaten en de privacy hieromheen. In deze verklaring verteld Apple hoe er in de toekomst om wordt gegaan met de privacy van de consument en hoe de bescherming van privacy in zijn werk zal gaan. 

De identiteit van de gebruikers van Siri konden worden achterhaald door de geluids opnames. Dat is officieel niet toegestaan. Dat is dan ook de reden dat de medewerkers van Apple die iets te maken hadden met het afluisteren direct zijn ontslagen. Het is namelijk vreemd dat een bedrijf dat zo gericht is op privacy en bescherming van de consument, zo’n grote fout begaat op het gebied van privacy. Precies om deze reden heeft Apple in een officiële verklaring het volgende aangegeven: Siri is oorspronkelijk zo bedacht dat het betrouwbaar is. Het was de bedoeling dat Siri zo min mogelijk gegevens nodig zou moeten hebben om de beste resultaten te kunnen leveren voor de consument. Doordat je geen Apple ID nodig hebt om Siri te gebruiken wilde Apple ervoor zorgen dat het niet mogelijk was een verbinding te kunnen maken tussen opnames en je telefoonnummer of je Apple ID. Zodat je op deze manier dan dus beschermd zou zijn. 

Apple is er na dit schandaal natuurlijk achter gekomen dat het niet mogelijk is om dit alleen te gebruiken tegen de bescherming van de privacy van consumenten. Apple is dus met een aantal punten van verbetering gekomen. Hieronder worden deze punten benoemd:

  • Er worden geen geluidsopnames meer bewaard door Apple. Er worden wel gegenereerde transcripties gemaakt via de computer om Siri te verbeteren. 
  • Het wordt mogelijk voor gebruikers om een opt-inin of uit te schakelen. Je kunt op deze manier zelf kiezen of je wilt meewerken aan het verbeteren van Siri of niet. Je kunt op elke moment stoppen met het gebruiken hiervan, zodat de consument zelf kan kiezen of hij/zij Siri willen gebruiken. 
  • Het wordt vanaf nu alleen nog mogelijk voor Apple-medewerkersom te luisteren naar de geluidsopnames. Er wordt dus geen gebruik meer gemaakt van ingehuurde krachten bij externe bedrijven. Veel mensen wisten überhaupt niet dat er gebruik werd gemaakt van externe bedrijven. Dit werd ook niet als positief ervaren. Medewerkers van Apple gaan vanaf nu elk gesprek verwijderen waarvan het overduidelijk geen Hé Siri trigger was. (Van der Zwaag, 2019)

Wel moet je nog steeds goed opletten als je geen gebruikt maakt van de opt-in keuze, er kunnen namelijk alsnog computer gegenereerde teksten worden geschreven van wat Siri heeft gehoord. Het nadeel hiervan is dat er kleine delen van privégesprekken alsnog bij de medewerkers van Apple terecht kan komen. De opt-out geld ook alleen voor audio-fragmenten. 

De gegevens die worden opgeslagen door de computer worden 6 maanden bewaard. Als je wilt voorkomen dat er transcripties worden gemaakt van je gesprekken via Siri dan mot je Siri en dicteren helemaal uitschakelen via de instellingen op je telefoon. Dat is de enige optie om er helemaal vanaf te zijn. 

Op de Applewebsite als je naar het kopje privacy gaat laat Apple weten dat Siri als sinds het begin is ingericht om privacy van de gebruiker te beschermen. Als er gegevens worden bewaard worden die nooit verkocht of voor commerciële doeleinden gebruikt, maar gebruikt voor het verbeteren van Siri. (Apple statement, 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *