Blockchain 101: Wat is blockchain en hoe werkt het?

De term heeft iedereen al heel vaak gehoord en is eigenlijk wel bekend in ons werkveld. Toch verbaas ik mij erover dat collega-experts binnen de digitale media niet kunnen uitleggen wat blockchain is en hoe het werkt. Toch vind ik het belangrijk dat men weet wat het is en erover mee kan praten. Blockchain is nou eenmaal in potentie een belangrijke factor in een steeds meer digitale wereld.

Het ontstaan van blockchain

Blockchain ontstond al in 1991 toen een groep onderzoekers de blockchain bedacht om tijd stempels te noteren op digitale documenten, zodat er niet mee geknoeid kon worden. Tot een tijd geleden werd er echter niks mee gedaan. Het keerpunt was in 2009 door ene Satoshi Nakamoto. Deze Nakamoto is de bedenker van de digitale cryptovaluta Bitcoin. Niemand weet wie deze persoon is en sommige denken zelfs dat dit een fictief karakter van een groep wetenschappers is.

Wat is blockchain?

Blockchain is een technologie waarbij je gegevens en transacties kunt uitwisselen zonder daar een derde partij bij nodig te hebben, zoals een bank of een notaris. Je kunt het zien als een soort grootboek waarin wordt bijgehouden welke transacties er ooit zijn gedaan. De blockchain is een database van gegevens die voor iedereen beschikbaar is. Deze is verbonden door een netwerk van computers en op elke computer is dezelfde database beschikbaar. Deze computers worden in vaktermen nodes genoemd. Doordat alle nodes dezelfde versie van de database hebben, kunnen deze constant met elkaar vergelijken of alles klopt. Zodra er bij een node een valse transactie wordt geconstateerd en deze niet meer overeen komt met de gegevens van de andere nodes, wordt de transactie afgebroken. Zo kan er geen fraude worden gepleegd binnen het blockchain netwerk. Het blockchain netwerk is dus altijd veilig en eerlijk.

Hoe werkt blockchain?

Stel je een lange ketting voor met blokken van data. Elk blok binnen deze ketting is een unieke transactie binnen de blockchain database. Een blok bestaat uit drie onderdelen: de data, een hash code van het huidige blok en de hash code van het voorgaande blok.

De data binnen het blok is afhankelijk van het type blockchain. Bij bijvoorbeeld de Bitcoin bestaat de data uit de zender, de ontvanger en het aantal bitcoins. Dit wordt gezien als een transactie. Bij elke nieuwe transactie wordt er een nieuw blok aangemaakt met een nieuwe hash code.

Ieder blok heeft een eigen hash code. Deze hash code is de vingerafdruk van het blok en is dus een uniek kenmerk. Ook bevat het blok de hash code van het vorige blok om te kunnen identificeren of alles klopt. Zo is het pad telkens terug te leiden tot aan het eerste blok. Het eerste blok noemt men ook wel een ‘genesis block’.

Als er een verandering van data plaatsvindt binnen het blok, dan verandert ook de unieke hash code. Wanneer iemand dus probeert te frauderen met data verandert de unieke vingerafdruk en klopt deze niet meer in de serie. In later voorbeeld laat ik dit nog eens terugkomen.

Om de transacties te verifiëren wordt er dus gekeken of bij alles nodes de blockchain ketting nog gelijk is. De blocks en hash codes worden gecheckt en wanneer alles overeenkomt wordt de transactie goedgekeurd. Dit is dan ook direct weer te zien bij alle nodes/gebruikers. Zo ontstaat er een grootboek van alle transacties die voor iedereen beschikbaar is, een blockchain.

Een veilig netwerk zonder fraude

Door de hash codes van de blokken binnen de blockchain is fraude vrijwel onmogelijk. De vingerafdruk van het blok is gekoppeld aan de data en ook het volgende blok. Wanneer de data wordt veranderd, verandert ook de hash code en klopt deze niet meer in de serie. In het volgende blok van de ketting staat de oorspronkelijke hash code van het vorige blok en wanneer deze wordt aangepast komt dit dus niet meer overeen. Hierdoor worden alle blokken in de reeks na de fraude ongeldig en houdt de blockchain op. Het wordt misschien duidelijker met een voorbeeld:

Je hebt drie blokken in een reeks. Al deze blokken hebben de juiste gegevens. Data, hash code en een hashcode van het vorige blok.

In deze serie klopt alles en is dus de blockchain correct. Wanneer er fraude wordt gepleegd op blok 2 en er data wordt gewijzigd, verandert de hash code van dit blok.

Na deze wijziging klopt bij blok 3 de vorige hash code niet meer. Hierdoor herkent de node/gebruiker dat hier iets fout gaat en wordt de transactie op pauze gezet. De node gaat onderzoeken hoe dit komt en gaat dit controleren bij de andere nodes binnen het netwerk. Wanneer deze bevestigen dat dit niet klopt wordt de transactie geannuleerd en gaat de fraude niet door.

Blockchain is een technologie die onze toekomst een grote rol kan gaan spelen. Veilig online financieel verkeer, lagere kosten door het wegnemen van tussenpersonen en een super snel en betrouwbaar netwerk dat gebruikers in eigen hand hebben. Ik denk dat blockchain onze toekomst gaat veranderen. Jullie ook?

Nog niet helemaal duidelijk?

Nu kan het zijn dat het nog niet helemaal duidelijk is of dat je graag een voorbeeld wilt zien hoe dit zich uit in de realiteit. Ook hierover heb ik een artikel geschreven waar GUTS tickets laat zien hoe je blockchain in kunt zetten voor een eerlijke online ticketmarkt. Klik hiernaast om naar dat artikel te gaan en hopelijk wordt het dan helemaal duidelijk!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. L. Fleur schreef:

    Erg duidelijk geschreven artikel. In de huidige economie is het zeer belangrijk dat men op de hoogte is van de meest actuele trends op technologisch gebied. Zeer behulpzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *