Waarom Virtual Reality de toekomst heeft

on

Het begrip VR klinkt bij iedereen vast en zeker wel bekend in de oren. VR is namelijk de afkorting voor ‘virtual reality’, oftewel een virtuele of gesimuleerde werkelijkheid. Met behulp van een bril, koptelefoon en bijbehorende technologie kunnen wij als mens worden geconfronteerd met fictieve, maar realistische beelden. VR bestaat eigenlijk al sinds de jaren ’90 maar het is sinds kort pas echt bekend. Het begrip VR wordt de laatste paar jaar steeds vaker gebruikt en daarnaast wordt het aanbod van VR alsmaar groter. Over het algemeen wordt Virtual Reality nog niet echt groots gebruikt maar naar mijn idee kan daar zeker verandering in komen.

Mocht jij net zoals ik nou een beetje geïnteresseerd zijn in Virtual Reality dan heb je vast en zeker al wat kennis vergaard en/of verschillende verhalen gelezen. Als je nog niet zoveel kennis van zaken hebt dan kan ik gerust vertellen dat jij heus niet de enige bent. Virtual Reality wordt tegenwoordig enkel en alleen gebruikt door fanatieke gamers óf bedrijven, instellingen en andere instanties uit de medische wereld. Veel niet-gebruikers zijn nogal kritisch en sceptisch over het gebruik van Virtual Reality. Dit is mede te danken aan het redelijk hoge prijskaartje. Voor de aanschaf van de nodige apparatuur moet je aardig wat geld op kunnen hoesten. Voor een volledig pakket moet je al snel een paar duizend euro neerleggen. Daarnaast wordt er veelal gesproken over de mogelijke gevolgen van Virtual Reality. Zo nu en dan wordt er bijvoorbeeld flink gediscussieerd over de gevaren voor onze gezondheid. Naast schade aan de ogen zou Virtual Reality ook ons evenwichtsorgaan flink van slag kunnen brengen.

Gelukkig kan ik jullie vertellen dat VR eigenlijk helemaal niet zo negatief is. We moeten eerder kijken naar de voordelen van Virtual Reality dan naar het beperkt aantal nadelen. In de medische wereld wordt er bijvoorbeeld succesvol gebruik gemaakt van VR tijdens therapiesessies bij patiënten met PTTS en angststoornissen. We zien dus al dat Virtual Reality positieve effecten heeft op ons als mens. Het is daarom de hoogste tijd om er meer gebruik van te gaan maken.

Best Practice:

Zoals ik hierboven al kort heb besproken wordt Virtual Reality tegenwoordig steeds vaker geïmplementeerd in bedrijven en/of overheidsinstellingen. Dit is mede te danken aan het feit dat VR een snelle en effectieve werking heeft. Virtual Reality is op elk moment beschikbaar en toegankelijk en dit heeft vele voordelen. Het beste voorbeeld die wij kunnen nemen is momenteel de toepassing van VR in de zorg. Verschillende psychologen maken bij de behandeling van clienten gebruik van VR. Uit verschillende onderzoeken van onder andere het Universitair Medisch Centrum Groningen en The University of Oxford wordt duidelijk dat angststoornis behandelingen effectiever zijn als er gebruik wordt gemaakt van Virtual Reality.

Waarom dit het juiste moment is om Virtual Reality te gaan gebruiken: 

Toegankelijkheid 

Met de huidige technologische ontwikkelingen neemt het aanbod en de diversiteit van VR flink toe. Dat wil zeggen dat we niet langer de duurste apparatuur hoeven aan te schaffen. Met een eenvoudige en lichte investering (denk aan apparaten rond de 200 euro) kan iedereen gemakkelijk toegang krijgen tot Virtual Reality. De drempel voor de aanschaf van VR apparatuur wordt hierdoor snel een stuk lager. Op gebied van gezondheid kan er niets misgaan tenzij we op een onjuiste en onveilige manier met VR omgaan.

Voordelen

VR heeft veel meer te bieden dan dat je in eerste instantie denkt. Niet alleen bedrijven en organisaties maar ook personen zoals jij en ik kunnen profiteren van het gebruik. Naast vermaak en ontspanning kan VR namelijk ook op psychologisch gebied veel betekenen. Zoals je hebt gelezen wordt VR gebruikt bij het behandelen van bijvoorbeeld angststoornissen en dat laat goed zien dat het gebruik van Virtual Reality invloed heeft op onder andere je emoties. VR leert je hoe je als gebruiker op een eigen manier en op eigen tempo met een situatie om kan gaan. Dit alles kan zorgen voor een goed gevoel en een goed humeur.

Daarnaast kan VR ook voordelig zijn op gebied van kennisontwikkeling. Leren wordt leuker en makkelijker met behulp van beelden en geluiden. Volgens hoogleraar neuropsychologie Jelles Jolles leren jongeren en studenten bijvoorbeeld nauwelijks iets als ze passief luisteren. Door middel van virtuele beelden ervaar je bepaalde situaties sterker en dit kan ervoor zorgen dat je dingen eerder oppakt. Niet alleen jongeren maar ook volwassen kunnen hier baat bij hebben. In het onderwijs kan VR een goede toevoeging zijn aan het leerpakket maar ook in het verdere dagelijkse leven kan er gebruik van worden gemaakt. Met behulp van VR ben je geconcentreerd en dit kan situaties vergemakkelijken.

Een ander pluspunt aan Virtual Reality is het feit dat het voor iedereen toegankelijk is. Iedereen die de juiste apparatuur in bezit heeft kan er in principe gebruik van maken. Dit kan allemaal individueel maar het kan ook gezamenlijk. Critici zijn soms nogal terughoudend omdat er vaak wordt gedacht dat VR gebruikers afstandelijk maakt. Virtual Reality biedt echter ook vaak de kans om gezamenlijk aan iets te werken of naar iets te kijken. Dit bevordert sociaal contant wel degelijk. Het idee dat VR onsociaal maakt is dus niet gegrond. We weten dat Virtual Reality voornamelijk al wordt gebruikt door gamers maar het is belangrijk om te onthouden dat VR eigenlijk voor alle doelgroepen geschikt is. Jonge kinderen zullen actieve en uitdagende virtuele werelden fantastisch vinden, terwijl ouderen rustgevende settings meer zullen waarderen. Een groot voordeel aan VR is daarom ook dat je verschillende kanten op kan gaan. Er is voor elk wat wils.

Virtual Reality gaat dus al een paar jaar mee maar krijgt nog steeds niet de aandacht die het verdient. VR kan veel voordelen opleveren en dat zien we tegenwoordig al terug in vele successen. Ik moedig jou aan om jezelf nog eens te verdiepen in Virtual Reality, waag die gok en ontdek de mogelijkheden van VR. 

Heb jij al ervaring met VR? Zo ja, laat het weten in de comments!

Nog meer ontdekken over Virtual Reality? Bekijk dan ook nog even deze infographic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *