Hoe robotproof is jouw baan en hoe tech savvy ben jij zelf of jouw kinderen later?

on

Mijn vorige artikel heb ik geschreven over de impact van digitalisering en robotisering op de arbeidsmarkt. Het is duidelijk dat er veel gaat veranderen op de arbeidsmarkt en dat dit op heel veel banen van invloed zal zijn.

robotstakingover
(bron: deburen.eu)

Er is in de toekomst meer kennis nodig van technologie en ICT om werk te kunnen uitvoeren. Dit zal een kloof veroorzaken tussen mensen met een hogere en lagere opleiding. De mate waarin iemand zich kan aanpassen en in staat is om bij- of om te scholen wordt steeds belangrijker. De vraag is of iemand daarvoor ‘tech-savvy’ genoeg is.
Een deel van de werkenden niet zal kunnen meekomen met de technologische ontwikkelingen waardoor er ongelijkheid ontstaat binnen de maatschappij. Het is dus aan de mensen zelf om ervoor te zorgen dat ze niet op achter raken in de digitale wereld die meer omvat dan alleen weten hoe je Iphone, laptop en tablet werken.

Will robots take my job?

Goed, het is dan inmiddels duidelijk dat bepaalde functies inhoudelijk flink op de schop gaan, en je vraagt je misschien nog af in hoeverre jij je zorgen moet maken.

Wil je weten hoe het ervoor staat met jouw baan dan raad ik je aan eens kijken op www.willrobotstakemyjob.com. Je kunt hier een quiz spelen en ontdekken hoe robotproof jouw werk is. Je krijgt misschien wel een heel verrassend antwoord.

En heb jij je wel eens afgevraagd hoe tech-savvy je zelf bent? Kun jij je weg vinden in de digitale wereld en durf jij te stellen dat je genoeg weet van programmeren en technologie om over 15 of 20 jaar nog zinvol werk te hebben? Oké, die garantie heeft niemand natuurlijk, maar je kunt als je een goede basiskennis hebt in programmeren en coderen wel sneller nieuwe systemen onder de knie krijgen.

Wil je zelf ook thuis aan de slag met leren programmeren of meer kennis krijgen van de digitale mogelijkheden, dan is Codeacademy een leuke website om op een makkelijke manier basiskennis op te doen.

Codeacademy

Dan rijst echter nog een andere vraag:

Worden de kinderen van nu voorbereid op de banen van de toekomst?

Hoe staat het met het onderwijs in relatie tot digitaliseringsvraagstuk? Want het begint bij de scholen tenslotte. Zijn de kinderen van nu straks voldoende voorbereid op de banen van de toekomst of moet er iets drastisch gaan veranderen in de manier van lesgeven zoals we die nu kennen? RTL nieuws luidde vorig jaar al de noodklok als het gaat om onderwijs in computervaardigheden. Uit het artikel valt op te maken dat het niet best is gesteld met de ‘digitale geletterdheid’ van onze kinderen. Hier is dus werk aan de winkel voor de overheid want het blijkt dat Nederland behoorlijk achterloopt op dit gebied. Onderstaande figuur laat zien waar Nederland staat in vergelijking met andere landen.

Programmeerlessen_Europa_online

(bron: Europese Commissie, 2016)

Als je niet wilt wachten tot de overheid een moderner onderwijsprogramma doorvoert, dan zijn er manieren waarop je zelf je kroost op een speelse manier kunt leren programmeren. Hieronder een greep uit boeken en computerspellen:

  • Minecraft: het boek ‘leren programmeren met Minecraft’. Het is al een populair spel onder de jongeren en nu kun je er dus ook mee leren programmeren.
  • Raspberry Pi: dit is een mini-computer waar kinderen zelf kunnen leren programmeren. Hiermee bouwen ze hun eigen apparaat.
  • ScratchJr: verhalen verzinnen en spelletjes maken vind ieder kind leuk en dat kan met deze app. Kinderen tussen de 5 en 7 jaar eigen verhalen en spelletjes maken. Door het oplossen van problemen kunnen ze spelenderwijs de basisvaardigheden  van programmeren leren.
  • LEGO Mindstorms: dit is een besturingsmodule waarmee zelfgebouwde creaties voorzien van sensoren en elektromotoren. Hiermee kunnen kinderen zelf LEGO creaties maken.
  • Clementoni: DOC educatieve sprekende en programmeerbare robot. Spelenderwijs kunnen de allerjongsten ontdekken hoe programmeren werkt.

Codekampen

Er zijn ook heuse ‘Codekampen’ voor de jeugd. Bij Bomberbot kunnen kinderen tussen de 8 en 13 jaar hier samen met vrienden en vriendinnen kennis maken met de digitale wereld op een speelse en toegankelijke manier. Kinderen leren hier niet alleen hoe ze technologie kunnen gebruiken maar ook  hoe ze technologie kunnen maken.

Bij Lyceo kunnen eveneens alle scholieren tussen de 10 en 17 jaar terecht voor een cursus programmeren. Hier leer je niet alleen hoe je  games kunt maken, maar je leert  ook hoe je een robot programmeert of een eigen website maakt. Kortom leerzaam en leuk!

Tenslotte nog een tip: op Gamewizards kunnen kinderen online op een hele laagdrempelige manier 82 apps en websites vinden waar ze basiskennis kunnen opdoen met programmeren.

 

 

———————————————————————————————————————————

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *