Professionele fotografie in een handomdraai

on

Als beginnend mediaprofessional word je opgeleid om zo breed mogelijk te zijn, je moet de meest prachtige designs kunnen maken en compleet afgewerkte content producties kunnen opleveren die variëren van adviesrapporten tot bijvoorbeeld reclamevideo’s of een fotorapportage. Je wilt jezelf bewijzen en laten zien dat je tot alles in staat bent. Jij hebt misschien al deze kwaliteit en kan dit doen, maar kan je portemonnee dit ook aan?

Laten we eerlijk zijn, de prijs van een spiegelreflexcamera en alle pakketten van Adobe zijn niet goedkoop, maar in de huidige markt waarin beginnende mediaprofessionals aan werk moeten komen, hoor je wel te beschikken over deze producten. Door middel van dit artikel zal ik je vertellen hoe je voor hooguit €10,- (en een beetje een goede telefoon) alle uitrusting tot je beschikking hebt van een professionele fotograaf. De meeste gebruiken de camera van hun mobiele telefoon voor vakantiekiekjes of social media. Ik vraag je te kijken naar de onderstaande afbeeldingen en de volgende vraag voor jezelf te beantwoorden. Zou deze foto net zo goed gelukt zijn als hij niet met een professionele camera was gemaakt?

Schermafbeelding 2018-01-18 om 15.08.46.png
Laat me het verklappen, het antwoord is: Ja. Deze foto is namelijk gemaakt met een mobiele telefoon!

 

Van amateuristische kiekjes naar professionele foto’s

Laten we beginnen bij het begin. Maak een mooie foto, dit kan bijvoorbeeld zijn om je portfolio op te bouwen of in opdracht, denk hierbij aan de normale regels bij fotografie, zoals lichtval of compositie. Ben je tevreden over je foto? Dan is het tijd op de foto te bewerken. Zoals ik al eerder zei, hier komt geen Adobe aan te pas en er hoeft ook niets illegaal gedownload te worden!
Als we naar de Appstore of Playstore gaan en simpelweg zoeken op photo-editor, dan krijg je een honderdtal aan verschillende apps te zien. Voor dit artikel houd ik het bij een simpel bewerkprogramma wat onder meerdere fotografen misschien al bekend zal zijn, namelijk VSCO. VSCO is zowel een community als een foto bewerkprogramma, dus het biedt ook de kans om naar werk te kijken van anderen en inspiratie op te doen. Binnen de applicatie van VSCO heb je de mogelijkheid om belichting te veranderen, de foto bij te snijden of de foto asymmetrisch te maken, maar je kunt de foto ook vervagen of verscherpen enzovoorts, door middel van deze tools wordt het mogelijk om jouw foto eruit te laten springen. Door middel van deze bewerkingen kan een simpele foto opeens heel professioneel over komen. Hieronder een  van een voor- en na-foto die ik binnen een paar minuten heb bewerkt.WhatsApp Image 2018-01-18 at 15.36.15.jpegWhatsApp Image 2018-01-18 at 15.40.41.jpeg

Voor het bewerken van de bovenstaande foto heb ik gebruik gemaakt van contrast, helderheid, belichting, verscherpen, verzadiging en schaduwen en heb ik de foto bijgesneden naar waar ik de focus wilde leggen binnen de foto. Zo zie je dat door middel van een paar kleine aanpassingen de look-en-feel van een foto gelijk kan veranderen. De Appstore en Playstore bieden naast VSCO ook andere applicaties aan die nog verder gaan dan de simpele aanpassingen, deze komen dichterbij programma’s zoals bijvoorbeeld Photoshop en geven je de mogelijkheid om de realiteit in een foto compleet aan te passen. Mocht je hier behoefte aan hebben, dan raad ik je aan om je te verdiepen in applicaties zoals bijvoorbeeld Bazaarth. Bazaarth gaat net een stapje verder en biedt je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de achtergrond van een foto in een sterrenhemel te veranderen of een gezicht compleet aan te passen en eigenlijk bijna alles wat een programma zoals Photoshop ook kan.

 

Het inzetten van simpele tools voor een professioneel resultaat

Naast bewerkingsprogramma’s om de foto’s die met een mobiele telefoon zijn gemaakt professioneel over te laten komen, kun je voor een bedrag tussen de €5,- en €15,- euro opzet stukken kopen voor je camera. Hiermee kan je bijvoorbeeld een fisheye-lens op je telefoon zetten om die van een professionele camera na te bootsen en creëer je hiermee echt het gevoel dat de foto is gemaakt met bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera. De opzet lenzen bieden ook de mogelijkheid om om scherptediepte mee na te bootsen voor als je mobiele telefoon dit niet standaard als optie aanbiedt. Door af te wisselen van mobiele camera fotografie van met of zonder gebruik van deze lenzen krijg je een mooi beeld. Deze zijn onder andere te koop bij bol.com en geven jouw mobiele camera net die extra boost om een professionele uitstraling te behalen. Hieronder kun je zien hoe deze lenzen er ongeveer uit zien.

 

 

 

Dus ben je als beginnend media professional opzoek naar nieuwe opdrachten en wil je voor bijna niets je portfolio vullen of heb je nu simpelweg het geld nog niet om dure spiegelreflexcamera aan te schaffen, dan hoop ik je op deze manier een betaalbare oplossing te hebben geboden. Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen over het maken van professionele foto’s met een mobiele telefoon of heb je misschien interesse in een samenwerking? Neem dan contact op door te mailen naar isabel.los@hva.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *