10 manieren om online piraterij tegen te gaan

on

Tegenwoordig is alles online te vinden: Van films en muziek tot kleding en make-up. Online piraterij vormt een groot probleem voor legale online aanbieders. De wil om online piraterij te bestrijden is zeker aanwezig, al blijkt uit de praktijk dat dit nog niet zo makkelijk is. De kansen die we hebben om online piraterij tegen te gaan worden nog niet optimaal benut, daarom hieronder 10 manieren om dit doel te bereiken.

1. Stel een downloadverbod in
Alleen het aanbieden van auteursrechtelijk materiaal is momenteel strafbaar. Met een downloadverbod kan downloaden uit illegale bronnen wettelijk worden verboden. Een probleem bij dit downloadverbod is de inbraak op privacy van internetgebruikers, alle informatie van deze gebruikers zal van internet moeten worden afgetapt om het downloadverbod te kunnen handhaven. Door de inbraak van privacy van de internetgebruikers is er nog geen parlementaire meerderheid in de Tweede Kamer die momenteel met dit wetsvoorstel instemt. Om een downloadverbod alsnog te realiseren zal dus of de parlementaire meerderheid in de Tweede Kamer overtuigt moeten worden, of er moet een aanpassing worden gedaan waardoor de oplossing geen inbraak meer is op de privacy van internetgebruikers.
downloadverbod

2. Realiseer een belevingsfactor
Het aanbieden van iets speciaals zou kunnen meewerken bij het aanzetten tot legaal downloaden. Wat deze belevingsfactor inhoudt is bij elk persoon anders. Exclusiviteit is een goed voorbeeld van een belevingsfactor, bijvoorbeeld: Het als eerste toegang hebben tot de nieuwste content. Niet alleen het als eerste hebben van gewone of speciale content is een belevingsfactor, het als eerste hebben zou ook een belevingsfactor kunnen zijn. Wanneer iemand als eerste content krijgt aangeleverd voelt dit ook speciaal. Op deze manier kan de gebruiker bijvoorbeeld een film kijken die nog niet wordt aangeboden bij illegale of andere aanbieders. Men zal eerder bereid zijn om hiervoor te betalen.
exclusief

3. Vergroot aanbod bij legale aanbieders
Aanbieders van legale content zijn er genoeg, helaas valt er wel wat te zeggen over het aanbod van sommige legale aanbieders. Een abonnement afsluiten is daarom vaak niet erg aantrekkelijk. Wanneer er naast een zacht prijsje ook een goed en actuele aanbod is, zal een abonnement op een legale dienst een stuk interessanter worden. Veel aanbieders kun je momenteel vergelijken met een hele grote koelkast wanneer je honger hebt, hij zit helemaal vol maar er zit niks in waar je ook echt zin in hebt. Wanneer er niks bijzonders wordt aangeboden gaat men op zoek naar betere content, op deze manier blijft illegaal downloaden interessanter dan legaal downloaden en streamen.
aanbod
Bron: basic-fit.nl

4. Mentaliteitsverandering
We moeten met zijn allen gaan inzien dat piraterij absoluut niet in ons belang is. Deze mentaliteitsverandering krijg je niet zomaar. Legaal downloaden of streamen blijven promoten en downloaden van een illegale bron strafbaar stellen, zal de komende jaren nodig zijn om deze verandering te realiseren. Pas wanneer er consequent wordt opgetreden tegen online piraterij kan succes worden geboekt. Legaal downloaden of streamen kan worden gepromoot door middel van bijvoorbeeld acties, zo biedt Netflix een maand lang gratis lidmaatschap aan. Wanneer deze acties effect hebben gehad zal er uiteindelijk een mentaliteitsverandering plaatsvinden en zal alle content op een legale manier verkregen worden.
mentaalkopie
Bron: please.nl

5. Legalize it! (Philippe Aigrain)
Philippe Aigrain heeft zo zijn eigen theorie wat betreft de bestrijding van online piraterij, namelijk: online piraterij legaliseren. Zijn theorie komt erop neer dat digitale bestanden (films, muziek, boeken) zonder winstoogmerk worden gedeeld en dit moet geaccepteerd worden als een recht. In ruil voor deze gratis dienst betaalt elke internetgebruiker maandelijks een bijdrage die uiteindelijk verdeeld zal worden onder de artiesten. Hij noemt dit ‘creatieve contributie’. Volgens zijn berekeningen zal de bijdrage van elk huishouden rond de vier euro per maand zijn. Om mensen te overtuigen zal Philippe Aigrain zijn idee moeten versterken door uit te leggen waarom mensen het recht moeten krijgen op ongelimiteerd content delen en ontvangen.
legalize
Bron: fin-plan.nl

6. Overtuigen van creatievelingen
Muziekmakers, filmmakers en alle andere creatievelingen vinden het vandaag de dag nog lastig om de keuze te maken om hun werk te verkopen aan online partijen. In hun ogen is komt het dan sneller terecht in het illegale online circuit. Het is daarentegen juist van belang om de makers te overtuigen om met elkaar samen te werken, zodat dit voorkomen kan worden. Een eerste stap in deze richting is gemaakt in 2016, namelijk een initiatief genaamd: ‘Europian Film Online Charter’. Tot dit jaar is er geen samenwerking geweest op dit gebied. Totdat er door grote muziekmakers, zoals Jay Z en Madonna, dit jaar een muziekdienst is gestart genaamd ‘Tidal’. Nu afwachten of het gaat werken…

Bron: variety.com

7. DRM-Systemen optimaliseren
Volgens de Europese Commissie spelen de Digital Rights Management-systemen een hele belangrijke rol in de online markt. Deze techniek zorgt ervoor dat de makers of uitgevers van werken hun digitale rechten digitaal kunnen beheersen. Dit werkt nog niet optimaal, omdat sommige consumenten hun gekochte content niet kunnen gebruiken. Een oorzaak hiervan is dat het systeem alleen op bepaalde toestellen werkt. Er moet dus gezorgd worden dat het op elk toestel gebruikt kan worden. Tot die tijd is het misschien van wel nog groter belang dat de consument geïnformeerd wordt over de beperkingen die het met zich meebrengt. digitaalkopie
Bron: binnenland.vlaanderen.be

8. Wereldbrede release data
Als je weet dat de volgende aflevering van je serie of de verfilming van je favoriete boek al te zien is in Amerika, dan ga je er natuurlijk niet nog twee maanden op wachten voordat het in Nederland te zien is. Dit is een van de grote oorzaken van online piraterij. Niemand heeft meer het geduld om hierop te wachten. Sterker nog, er is geen geduld meer voor nodig. De samenleving zelf heeft hier de oplossing voor gevonden. Dit kan alleen voorkomen worden door muziek, films en andere creatieve content in elk land op dezelfde datum uit te laten komen.
wereld

9. EU-regelgeving geschikt maken voor het digitale tijdperk
Vandaag de dag is het nog zo dat Europeanen niet in elk land binnen Europa gebruik kunnen maken van legale diensten, zoals Netflix. Als jij met een Nederlands Netflix account in Duitsland de serie verder wilt kijken, is de kans groot dat dit niet mogelijk is. In Duitsland worden namelijk weer andere series en films aangeboden aan de consumenten door Netflix. Maar liefst 22% van de Europeanen heeft aangegeven dat zij makkelijker illegaal downloaden op het moment dat er geen alternatieve legale versie beschikbaar is. De beschikbaarheid van de inhoud van de content moet dus aanzienlijk worden verbeterd.
cropped-digitale-tijdperk
Bron: digitaletijdperk.nl

10. Overheid aansprakelijk stellen
Veel Nederlandse filmproducenten en distributeurs, van de Vereniging van Professionele Speelfilmondernemers, stappen gezamenlijk naar de rechter. De reden hiervoor is dat zij vinden dat de overheid te laks omgaat met het overtreden van het downloadverbod. Zij zijn zelfs van mening dat de overheid hierdoor medeplichtig is aan diefstal. Zodra de overheid hierin aansprakelijk gesteld wordt, zal er ongetwijfeld meer actie worden ondernomen vanuit die kant. Misschien dat de rechter een andere uitspraak zal doen, maar hierdoor wordt er in ieder geval duidelijk gemaakt dat er meer verwacht wordt vanuit de overheid. Meer tegengas tegen het online downloaden.
piraterij

Auteurs:
@shenycebosch
@daniquepoldervaart
@lisabrouwer
@sarahmaas91
@mirthe
@jvanhaagen

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *