Scriptie versus Droombaan

on

De opdracht luidde ‘produceer een interview met een aansprekende digitale media-professional’. Toen ik dit te horen kreeg wist ik gelijk wie ik ging interviewen. Een goede vriendin van mij is werkzaam bij een damesweekblad en is in mijn ogen de perfecte persoon voor deze opdracht. Nu denk je vast ‘veilige keuze had je niet beter buiten je vertrouwde kring kunnen interviewen?’. In eerste instantie zou ik zeggen, je hebt helemaal gelijk. Maar aan de andere kant biedt dit ook mogelijkheden. Aangezien de geïnterviewde hierdoor meer op haar gemak is tijdens het interview, omdat ze mij kent en vertrouwt. Hier wil ik natuurlijk gebruik van maken en hopelijk meer loskrijgen dan dat zij door een onbekend persoon geïnterviewd zou worden.

Het grote dilemma dat in dit interview naar bovenkwam en wat waarschijnlijk ook een struikelblok gaat worden voor toekomstige digitale mediaprofessionals is ‘scriptie versus droombaan’. Ik heb haar het hemd van het lijf gevraagd en dit is wat er is uitgekomen:

Hoe heb jij je stageplaats gevonden?

“Tijdens mijn minor ‘Schrijven en Redigeren’ werd ons gevraagd om gastdocenten/sprekers uit het vak te regelen. Daardoor ben ik in contact gekomen met verschillende mensen uit de printwereld. Helaas had mijn favoriet geen tijd om te komen, maar ze gaf ons wel een compliment voor de leuke uitnodiging. Ik was rond die tijd net begonnen met het zoeken naar een stageplaats en wilde deze kans niet laten lopen. Ik mailde mijn favoriete titel opnieuw, met de brutale vraag of ze nog een stagiaire konden gebruiken. Na veel mailverkeer en nabellen mocht ik eindelijk op gesprek komen. Ik kreeg ook nog een oefenopdracht om mijn schrijfniveau en creativiteit te toetsen. Daarna kreeg ik gelukkig goed nieuws en mocht ik aan de slag.”

Hoe is jouw stageplaats je parttime baan geworden?

“Tegen het einde van mijn stageperiode kreeg ik steeds vaker waardering voor mijn werk.

Omdat ik zo naar mijn zin had, dacht ik: ‘hier wil ik afstuderen’. Ik vroeg een gesprek aan bij de hoofdredacteur en zij reageerde meteen enthousiast: ‘fantastisch als je een afstudeeronderzoek voor ons wil doen!’.

Tijdens dat gesprek heb ik aangegeven dat ik ook graag zou willen blijven werken tijdens mijn onderzoek. Uiteindelijk kwam ik tot een overeenkomst om thuis aan mijn scriptie te werken in combinatie met twee dagen op de redactie. Ik heb ontzettend veel geleerd in die tijd.”

Wat waren struikelblokken tijdens het afstuderen in combinatie met je werk?

“Wat ik moeilijk vond aan het parttime werken, tijdens mijn scriptie, is dat je echt prioriteiten moet stellen. Soms was ik al bijna een hele dag kwijt aan het wegwerken van mijn mail. Eigenlijk was er in die twee dagen te weinig tijd om al het werk af te maken.

Ik betrapte mezelf er steeds vaker op dat ik ook thuis zat te werken, wanneer ik eigenlijk tijd zou moeten besteden aan mijn onderzoek.”

Wat had voor jou prioriteit je scriptie of je werk?

“Dat is absoluut mijn werk. Tijdens mijn studie heb ik er veel mogen leren en nu ga ik er nog steeds met veel plezier heen. Ik ben blij dat ik het op deze manier heb aangepakt en vooral focus op mijn werk heb gehouden. Ik vind een scriptie in de creatieve sector een beetje een achterhaalde methode. De ellenlange analyses en onderzoeken leveren in mijn ogen weinig op. De praktijkervaring daarentegen juist wel.”

Zijn er dingen die je achteraf anders had gedaan?

“Nee, ik sta nog steeds achter mijn keuzes. Ik vond mijn scriptie-onderwerp niet top, maar daar was op dat moment behoefte aan. Soms moet je, je aanpassen. Ik deed voor mijn scriptie wat nodig was, maar richtte me vooral op mijn werkzaamheden. Dat heeft gelukkig goed uitgepakt.”

Is dit jouw droombaan of een korte termijn baan?

“Op dit moment past deze baan perfect bij mij. Mijn gecombineerde functie als trafficmanager, coördinator en reportageredacteur, geeft me veel afwisseling en uitdaging. Vooral de indeling van het blad, waar ik verantwoordelijk voor ben, is een pittige klus. Maar al met al passen alle taken bij mij en heb ik een prettige afwisseling.”

Hoe zie jij jezelf over 5 jaar, op carrière gebied?

“Ik zou dit nog lang kunnen doen. Voor mij is de combinatie heel prettig en ik denk niet dat ik het snel zat word. Op lange termijn lijkt het me wel uitdagend om bij verschillende titels te werken, een maandblad te produceren of een functie als chef te proberen. Freelance schrijven sluit ik ook niet uit. Maar eerst maar eens zien welke ontwikkelingen er plaatsvinden binnen de uitgeverijen.”

Heb je nog tips voor MIC studenten die volgend jaar gaan afstuderen? 

“Wees niet verlegen, als je een toffe stage of afstudeerplek wilt, moet je ervoor gaan. En doe wat je leuk vindt!”

Herken jij dit dilemma of heb je nog andere tips? Laat het dan weten in een reactie hieronder. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *